Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cîțu: Barna, coordonatorul MS, să spună dacă știa despre neregulile în raportarea deceselor COVID

citu_gov_ro_1.jpg

Acuzatii dure lansate de Vlad Voiculescu la adresa premierului
Acuzatii dure lansate de Vlad Voiculescu la adresa premierului
Sursa imaginii: 
gov.ro

Premierul Florin Cîţu a declarat, vineri, întrebat despre acuzaţiile aduse de Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătăţii, că nu comentează "opinii personale". "Nu comentez declaraţiile. Vă daţi seama cum ar fi să comentez declaraţiile celor din opoziţie în fiecare zi, nu aş avea timp, avem o pandemie de trecut ţara prin pandemie, lucruri importante de făcut. Opinii personale nu comentez, dar aş vrea să îi asigur pe români că guvernarea este solidă, coaliţia funcţionează", a afirmat el. Întrebat despre numărul real al deceselor covid, Cîțu a pasat responsabilitatea explicațiilor la vicepremierul Dan Barna, copreședintele USR-PLUS.

Premierului Florin Cîțu a spus că nu comentează opinii personale, ca reacție la acuzațiilor aduse de fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu.

Nu comentez declarațiile... Vă dați seama cum ar fi să comentez declarațiile celor din Opoziție în fiecare zi. Nu aș avea timp. Avem o pandemie de guvernat, de trecut țara prin pandemie, lucruri foarte importante de făcut. Opinii personale nu comentez”, spune Florin Cîțu.

El dă asigurări că „guvernarea funcționează”.

Guvernul funcționează foarte bine. Pe lângă faptul că spun eu acest lucru se vede în cifre. Se vede în creșterea economică, în veniturile de la buget, în cheltuielile cu investiții și în încrederea instituțiilor internaționale”, adaugă premierul.

Întrebat despre acuzațiile lui Vlad Voiculescu despre falsificarea datelor campaniei de vaccinare, el i-a cerut vicepremierului Dan Barna, care are în coordonare Ministerul Sănătății, să spună dacă știa despre aceste lucruri și ce măsuri a dispus.  

Cîțu îi cere lui Barna să vină cu explicații publice și în Guvern despre acuzațiile lui Voiculescu privind morții de covid

Florin Cîțu a fost întrebat, vineri, la Cluj-Napoca, într-o conferință de presă, despre datele prezentat de Vlad Voiculescu, privind raportarea greșită a românilor morți de COVID-19. Premierul i-a cerut public lui Dan Barna, vicepremierul din partea USR PLUS care avea în coordonare Ministerul Sănătății, să vină cu un raport în ședința de Guvern.

Îi cer public domnului vicepremier Barna să prezinte în ședința de Guvern și public dacă avea cunoștință de aceste acuzații și cu ce soluții a venit. Și aici sunt foarte serios. Domnul vicepremier Barna este coordonatorul MS, dacă avea cunoștințe de aceste acuzații și nu le-a prezentat și vedem ce s-a întâmplat, să vedem ce soluții a dispus”, a spus Cîțu.

Premierul a precizat că în nicio ședință de Guvern de până nu a fost prezentată o notă de informare în care să fie prezentate aceste acuzații, el spunând că dacă ar fi știut, ar fi luat măsuri.

De fiecare dată când mi-au fost prezentate deficiențe într-un minister, am luat măsuri. Nu am așteptat să le anunț mai târziu”, a mai spus Cîțu.

Există diferențe fundamentale între decesele reale și cele raportate, spune fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, în prima ieșire publică după demiterea sa.

Îl rog pe domnul ministru interimar să revadă metodologia făcută sub conducerea partidului dumisale anul trecut, cu privire la raportarea deceselor din spitalele COVID-19. Nu aș vrea să arunc numere pentru că nu am reușit să documentăm acest lucru, dar investigația noastră ne arată că există diferențe fundamentale înre numerele reale și cele raportate”, a spus Vlad Voiculescu.