Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Despre vaccinuri și embargouri

india_covid.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Directorul executiv al celui mai mare producător de vaccinuri pe plan mondial, cu sediul în India, i s-a adresat direct preşedintelui american Joe Biden pe Twitter pentru a-i cere să pună capăt unui embargo asupra exporturilor de componente, relatează AFP preluată de Agerpres. Adar Poonawalla, directorul executiv al Serum Institute (SII) - unul din principalii furnizori de vaccinuri către ţările emergente - subliniază gravitatea dificultăţilor întâmpinate de aceste ţări în a se aproviziona cu vaccinuri anti-COVID.

 

"Stimate preşedinte, dacă ne dorim sincer să ne unim forţele în lupta împotriva acestui virus, în numele industriei vaccinurilor din afara SUA, vă rog cu umilinţă să eliminaţi embargoul asupra exporturilor de produse de bază, astfel încât producţia să poată să crească", scrie el în mesajul adresat lui Biden. Nu există deocamdată niciun răspuns pe Twitter-ul lui Joe Biden, notează AFP.

Cel mai mare producător de vaccinuri din lume, SII a avut probleme în privinţa satisfacerii cererii pentru serul AstraZeneca, pe care îl produce, după ce India a restricţionat autorizaţiile de export pentru a face faţă unui al doilea val de contaminări foarte sever.
Poonawalla a semnalat săptămâna trecută că producţia este "sub tensiune" şi a cerut guvernului indian să-i acorde asistenţă financiară.
Producţia unui alt vaccin, cel al societăţii americane Novavax, se confruntă cu obstacole legate de restricţiile americane, potrivit şefului SII, care a declarat într-un ziar indian săptămâna trecută că embargoul asupra componentelor echivalează cu o "interzicere a vaccinurilor".

Dezvoltate într-un timp record, cele zece vaccinuri împotriva COVID-19 utilizate în prezent la nivel mondial a provocat fără întârziere o creştere exponenţială a producţiei, care a rămas fără componente. SII prevede între altele furnizarea a 200 milioane de doze în cadrul Covax, un mecanism de solidaritate internaţională împotriva pandemiei implementat de ONU, destinat să furnizeze vaccinuri ţărilor sărace.

Dar programul Covax este afectat de dominaţia ţărilor bogate asupra aprovizionării cu vaccinuri, şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, deplângând joi "disparitatea crescândă şi şocantă în distribuţia globală a vaccinurilor". SII a realizat venituri de peste 800 milioane de dolari în 2019-2020, dar restricţiile la export au determinat compania să solicite asistenţă financiară de la guvernul indian, întrucât New Delhi plăteşte mai puţin pentru vaccin decât preţul perceput la export.
India a înregistrat circa 14 milioane de cazuri de contaminări cu SARS-CoV-2 de la începutul pandemiei de COVID-19, iar campania de vaccinare a început-o abia în aprilie, cu obiectivul de a inocula prima doză la 300 milioane de persoane până în august. Dar până acum au fost administrate doar 117 milioane de doze.