
Politică
Cehia expulzează 18 diplomați ruși: legături cu cazul Skripal și otrăvirea unui afacerist bulgar
praga_protest.png

Drept dovadă, poliția cehă a publicat fotografiile a doi suspecți despre care se știe acum că fuseseră implicați în otrăvirea agentului Serghei Skripal, pe teritoriul Marii Britanii. Cazul poate avea consecințe serioase, mai ales în contextul tensiunilor de la frontiera ruso-ucraineană.
Însuși premierul ceh Andrej Babis a apărut sâmbătă într-o conferință de presă extraordinară, pentru a afirma că expulzarea diplomaților a fost luată pe baza „dovezilor neechivoce” furnizate de serviciile de securitate privind implicarea serviciilor militare ruse GRU în explozia unui depozit de muniție din localitatea Vrbetice în 2014. Un incident soldat cu moartea a două persoane și cu mari pagube materiale.
Două luni mai târziu, s-a înregistrat o altă explozie a 13 tone de muniție, mai precizează agențiile de presă.
Poliția cehă a anunțat că se află în căutarea a doi suspecți care posedau documente rusești pe numele Aleksandr Petrov și Ruslan Boshirov.
Ei bine, numele sunt identice cu cele ale suspecților din cazul otrăvirii fostului agent de informații rus Sergei Skripal și a fiicei sale, Yulia, la Salisbury, Anglia, în 2018. Cercetările au arătat că fusese folosit agentul neurotoxic Noviciok- aceeași substanță de producție rusească prezentă și în încercarea de otrăvire a opozantului Alexei Navalny, în vara anului trecut.
După evenimentul din Marea Britanie, o anchetă realizată de situl de investigați Bellingcat i-a identificat ulterior pe cei doi ca fiind, în realitate, agenții Aleksandr Mishkin și Anatoly Chepiga.
Cei doi, care fuseseră prezenți, ca turiști, la Sailsbury, și în 2018, ajunseseră la Praga, tot ca turiști, pe 11 octombrie 2014.
Ei au stat în Orașul de Aur timp de două zile, apoi, pe 13 octombrie au plecat spre o destinație cu mult mai prozaică: orașul Ostrava, lângă care se afla și depozitul de muniții. Acolo aveau rezervare până pe 17 octombrie. Deflagrația a avut loc pe 16 octombrie și în aceeași zi, cei doi au plecat spre Viena, apoi spre Moscova.
Dar ce interes ar fi avut rușii să arunce în aer un depozit de muniții din Cehia?
BBC face legătura cu negustorul bulgar de armament Emilian Gebrev, mort în condiții suspecte în aprilie 2015, la șase luni după explozie. La începutul anului 2020, autoritățile din Bulgaria au emis un mandat european de arestare pe numele a trei cetăţeni ruşi acuzați de otrăvirea omului de afaceri precum și a fiului său şi a unui angajat. Despre unul dintre agenți, intrat în țară sub numele de Fedotov, se știa că fusese implicat și în otrăvirea de la Sailsbury.
Potrivit BBC, bulgarul Gebrev stârnise nemulțumirea rușilor, deoarece ar fi furnizat arme mai multor țări, inclusiv Ucrainei. Explozia de la depozitul din Cehia pare să fi fost o lovitură directă asupra intereselor lui Gebrev, mai scrie BBC.
Evident, Moscova respinge toate acuzațiile, pe care le pune pe seama antirusismului occidental.
Să ne amintim doar că postul RT, finanțat de Kremlin, prezentase, acum trei ani, un interviu cu doi bărbați care semănau leit cu suspecții și care negau vehement că ar fi agenți. Ei susțineau că se aflau la Sailsbury, doar pentru a vizita catedrala din oraș.
Și, desigur, tot pasiunea pentru călătorii îi mânase către Praga sau Sofia, iar faptul că în același timp se întâmplaseră niște evenimente ciudate nu putea fi decât o coincidență.
Așa că, vexată, Moscova a avertizat Praga în legătură cu consecințele acestui ”hocus-pocus”, așa cum l-a numit purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe Maria Zakharova.
Iar evenimentul este de natură să tensioneze și mai mult relația dintre Occident și Moscova, deja deteriorată după acumularea unui mare număr de trupe și a unor mari cantități de armament și materiale de război de către Rusia, la granița cu Ucraina.
Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România
Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica