Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cuba: Ce urmează după retragerea lui Raúl Castro?

raul_castro.png

Raúl Castro la Paris, februarie 2016
Sursa imaginii: 
Reuters/Jacky Naegelen via rfi.fr

Raúl Castro și-a anunțat oficial retragerea din viața politică cubaneză cu ocazia ultimului Congres al Partidului comunist. El a predat deja ștafeta președinției protejatului său Miguel Diaz-Canel și ar trebui să-l desemneze tot pe el în funcția de secretar general al Partidului, marcând astfel începutul unei noi etape a tranziției de la familia Castro la noua generație, născută după revoluția din 1959.

La mai bine de 60 de ani de la intrarea lui Fidel Castro în Havana, Cuba se pregătește pentru o viață politică fără vreun membru al familiei Castro. La vârsta de 89 de ani, Raúl Castro participă la ultimul congres al Partidului comunist (16-19 aprilie a.c.) în calitate de secretar general. La sfârșitul acestor patru zile, va ceda probabil toate atribuțiile sale noului membru ales. Protejatul său, președintele Miguel Diaz-Canel, trece drept favorit pentru această funcție.

„Retragerea lui Raúl Castro din viața politică se prevestea de mult timp”, amintește Stéphane Witkowski, președintele Consiliului de orientare strategică al Institutului de studii superioare  din America Latină (IHEAL), specialist al situației din Cuba, contactat de echipa postului de televiziune francez France 24.

„Retragerea acestuia face parte dintr-un proces de tranziție între generații, de la cei care au trăit revoluția din 1959 la noua generație”, adaugă el.

„În plus, data nu a fost cu siguranță aleasă la întâmplare”, afirmă specialistul. Aceasta corespunde celei de-a șaizecea aniversări a eșecului tentativei de debarcare din Golful Porcilor, când un efectiv de 1.4000 de militari, opozanți ai regimului Castro, antrenați și finanțați de CIA, a încercat să invadeze Cuba pentru a răsturna regimul comunist.

Continuitate

Această tranziție a marcat începutul unei etape decisive în 2018, când Raúl Castro a cedat funcția de președinte al statului lui Miguel Diaz-Canel: la vârsta de 60 de ani, acest fost ministru al Învățământului Superior întruchipa întocmai această nouă generație, care nu mai aparține celei care a trăit revoluția din 1959.

În această țară condusă de un partid unic, această succesiune a fost pregătită cu atenție, Raúl Castro reușind să își păstreze un rol politic: a rămas secretarul general al Partidului Comunist, rol ce până atunci era cumulat cu funcția de președinte.

Totuși, potrivit Constituției cubaneze, Partidul Comunist este „cea mai înaltă formă de putere politică care guvernează societatea și statul”. „Este într-adevăr autoritate supremă, care definește orientările politice în timpul congresului, organizat o dată la cinci ani”, explică Stéphane Witkowski. Chiar și prin divizarea puterii, Partidul a deținut în continuare controlul asupra evoluției insulei.

Timp de trei ani, președinția lui Miguel Diaz-Canel a urmat modelul celei a lui Raúl Castro. Noul șef al statului a continuat implementarea principalelor reforme inițiate, în special punând capăt dualității monetare. La începutul lunii ianuarie, guvernul a propus o vastă reformă care vizează unificarea celor două monede locale, revalorizând în același timp salariile, pensiile și prețurile de consum.

Președintele pare a fi candidatul favorit pentru funcția de nou secretat general al Partidului. „Nimic nu este regizat. Alegerea se face prin vot în timpul congresului”, explică Stéphane Witkowski. „Dar, după toate aparențele, el va fi ales”.

Ce rol va juca Raúl Castro?

Rămâne de văzut ce rol va juca Raúl Castro în această nouă etapă a tranziției. În timpul ultimului congres al Partidului, în 2016, când Raúl Castro a fost întrebat despre planurile sale odată ce acest capitol legat de viața politică se va încheia, a spus că vrea să iasă la pensie „să aibă grijă de nepoți” și „să citească cărți”.

Cu toate acestea, este dificil să ne imaginăm o dispariție totală de pe scena politică. „Se pare că s-a bazat pe modelul fratelui său”, remarcă specialistul. „Fidel Castro renunțase, de asemenea, la funcțiile sale politice rând pe rând. A adoptat apoi un statut neutru, de consilier. În plus, se prezenta ca fiind un „înțelept””.

„Așadar, poate că Raúl Castro va prelua și el un rol de consilier, însă intențiile sale de până acum nu au fost clarificate”.

Fostul diplomat Carlos Alzugaray consideră imposibilă dispariția totală a lui Raúl Castro din viața politică. ”Va fi mereu acolo”, afirmă el pentru agenția de presă Agence France-Presse (AFP). „Am putea ajunge în situația Chinei: deși Deng Xiaoping nu mai avea nicio funcție, era prezent - trebuia să fie consultat cu privire la orice chestiune, el avea ultimul cuvânt”, a spus el.

Cea mai gravă criză economică din ultimii 30 de ani

Această nouă generație aflată în mod oficial la cârma țării va trebui să facă față multor provocări pe fondul celei mai grave crize economice din ultimii 30 de ani din Cuba.

Cu o economie șubrezită de pandemia de Covid-19, care a afectat grav turismul, dar și de sancțiunile americane aplicate în timpul mandatului lui Trump, PIB-ul țării a scăzut cu 11% în 2020. De câteva luni, pe internet circulă imagini cu cubanezi care așteaptă ore în șir în fața magazinelor de alimente.

De asemenea, va trebui ca autoritățile să facă față opoziției care, după introducerea internetului mobil 3G, la sfârșitul anului 2018, reușește să se organizeze din ce în ce mai bine. În această țară, care până atunci era printre cele mai puțin conectate la restul lumii, internetul a dat glas poporului, permițându-i să-și exprime cererile și să se manifeste în stradă – până atunci lucru nemaiauzit.

De altfel, acest ultim congres al Partidului Comunist are în vedere să lucreze la ”un mod mai eficient de a lupta împotriva subversiunii politico-ideologice” a rețelelor sociale.

„Provocările vor fi numeroase. Pe plan economic, va trebui să gestionăm această reformă care unifică cele două monede naționale, să reducem dependența agricolă și să atragem mai mulți investitori străini”, detaliază Stéphane Witkowski. „Și va trebui, desigur, să continuăm să gestionăm epidemia de Covid-19, deși, la nivel sanitar, bilanțul a fost destul de bun”.

Cuba se laudă în mod regulat cu felul în care a gestionat criza sanitară, țara înregistrând doar 88.445 de cazuri, dintre care 476 de decese, dintr-un total de 11,2 milioane de locuitori.

„De asemenea, este necesar să se determine următorii pași ai procesului revoluționar. Ce se va întâmpla cu procesul de instituționalizare al revoluției din 1959?”, se întreabă Stéphane Witkowski.

„Raúl Castro este o figură care a marcat un popor întreg. Politica cubaneză intră acum într-o nouă fază”, conchide el. „Va rămâne pe seama acestei noi generații să preia conducerea și să-și dovedească legitimitatea”.

 

Traducere de Andreea Sefciuchevici, după France24