Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noul plan de acțiuni al Consiliului Europei pentru R.Moldova, lansat în prezența Maiei Sandu, la Strasbourg

maia_ce_plan_de_actiuni.jpg

Președintele R.Moldova, Maia Sandu și secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, 19 aprilie 2021, Strasbourg
Sursa imaginii: 
Presedinte.md

Planul de acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova pentru 2021-2024, a fost lansat, luni, la Strasbourg, în prezența președintelui moldovean, Maia Sandu, și a secretarului general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić. Să spunem că, Maia Sandu face luni o vizită la Consiliul Europei, unde are stabilite mai multe întrevederi cu oficiali europeni. Șeful statului va rosti și un discurs la APCE. Duminică, ziua în care Maia Sandu a plecat la Strasbourg, socialiștii moldoveni au cerut demisia șefului statului și alegeri prezidențiale anticipate.

Lupta împotriva corupției și reforma justiției sunt prioritatea numărul unu al noului plan de acțiuni, lansat la Strasbourg.”Apreciez proiectele incluse în Planul de acțiuni care au drept scop creșterea responsabilității și independenței sistemului judecătoresc și dezvoltarea capacității instituțiilor de drept de a lupta cu corupția și spălarea banilor. Acest plan nou va continua eforturile de îmbunătățire a legislației și practicii electorale, a legislației și practicilor ce guvernează internetul și mass-media, precum și cele de combatere a violenței împotriva femeilor și copiilor”, a declarat Maia Sandu.

Planul de acțiuni pentru 2021-2024 conține soluții pentru gestionarea pandemiei de Covid-19, inclusiv intervenții pentru apărarea drepturilor omului în sectorul de sănătate, dar și consolidarea autonomiei administrației locale.”Fiind o țară lovită puternic de pandemie, salutăm asistența oferită pentru a depăși consecințele sociale ale crizei”, a mai spus șeful statului.

Totodată, președintele R.Moldova le-a mulțumit donatorilor care au oferit fonduri în sprijinul noului plan de acțiuni. ”Sper că resursele necesare pentru realizarea agendei noastre vor fi acumulate în timp util. Noul plan de acțiuni vine să reconfirme angajamentul Republicii Moldova de a intensifica cooperarea noastră cu Consiliul Europei și intenția noastră de a continua schimbările în țară. Sunt hotărâtă să repun țara pe calea dezvoltării democratice și să construiesc în Moldova un stat de drept. Poporul nostru vrea și merită instituții care să lucreze în interesul oamenilor. Contăm pe sprijinul Consiliului Europei în acest demers. Iar atunci când pandemia va lua sfârșit, vă invităm cu drag în Moldova”, a mai declarat șeful statului, la Strasbourg.

Precizăm că, acesta este al treilea plan de acțiuni al CoE pentru R.Moldova și presupune intervenții în valoare estimativă de 13,7 milioane de euro. Fondurile provin din contribuțiile statelor membre ale CoE, dar și statelor terțe și ale unor organizații internaționale, precum și din bugetul de bază al CoE. 

Înainte de ceremonia de lansare a planului de acțiuni, Maia Sandu, a avut o întrevedere bilaterală cu Marija Pejčinović Burić, secretarul general al Consiliului Europei. A fost discutată situația din R.Moldova, despre pașii următori pentru depășirea crizei politice după decizia Curții Constituționale din 15 aprilie, precum și despre eforturile de a combate efectele crizei pandemice din Moldova. Secretarul general Marija Pejčinović Burić a dat asigurări că va sprijini eforturile anticorupție, subliniind că acest flagel afectează în continuare multe state din lume. ”Lupta cu acest fenomen este esențială, chiar dacă rezultatele acestei lupte nu vor fi observate imediat”, a punctat Marija Pejčinović Burić.

Între timp, la Chișinău, socialiștii au anunțat că vor demisia Maiei Sandu și pledează pentru alegeri prezidențiale anticipate. Reacția socialiștilor vine după ce Curtea Constituțională a decis că șeful statului poate dizolva Parlamentul și poate anunța data alegerilor parlamentare anticipate. Maia Sandu a anunțat că va semna decretul cât de curând. Starea de urgență, afirmă șeful statului, nu poate fi folosită ca scut pentru coaliția PSRM-ȘOR ca să amâne întâlnirea cu oamenii la vot. 

Amintim că, în R.Moldova, majoritatea PSRM-Șor din Parlament a votat pentru instituirea stării de urgență, valabilă până la sfârșitul lunii mai. Potrivit legislației, Parlamentul nu poate fi dizolvat în această perioadă. Socialiștii susțin că este ”criminal, acum în plină pandemie, să organizezi alegeri parlamentare anticipate”. Pe de altă parte, nu e nici o problemă, în opinia PSRM, să fie desfășurate prezidențiale, înainte de termen. 

Potrivit celui mai recent sondaj IMAS, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, doar trei partide ar accede în Parlament. Cele mai multe voturi le-ar obține Partidul Acțiune și Solidaritate, peste 42 la sută, urmat de PSRM, cu aproape 33 la sută, iar Partidul Șor ar lua puțin peste 7 la sută din sufragii.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre noul plan de acțiuni al Consiliului Europei pentru R.Moldova