
Politică
Regina Elisabeta a II-a la 95 de ani - "monarh cu un înalt simț al datoriei"
regina_elisabeta.jpg

Regina Elisabeta este pe tron din anul 1952, fiind cel mai longeviv monarh englez și britanic. De-a lungul îndelungatei sale domnii ea a primit la Palatul Buckingham numeroși șefi de stat din lumea întreagă. Printre aceștia președinții României, Nicolae Ceaușescu și Ion Iliescu, precum și președintele Mircea Snegur.
Fostul jurnalist BBC, Dorian Galbinski, a fost translator la trei dintre aceste audiențe și povestește o întâmplare petrecută acum aproape 25 de ani.
Dorian Galbinski: Era în 1996 când Mircea Snegur candida pentru al doilea mandat și a făcut o vizită neoficială la Londra împreună cu soția sa. A fost primit la Palatul Buckingham, iar eu am fost translator.
În general regina știe cum să aranjeze relațiile de așa manieră ca persoanele care vin în audiență să se simtă relaxată. Există anumite reguli când traduci pentru regină sau când faci orice serviciu pentru Majestatea Sa. Una dintre ele este că nu începi niciodată o discuție cu regina, aștepți să ți se adreseze ea întâi și apoi răspunzi. A doua regulă este că niciodată nu o întrerupi atunci pe regină atunci când vorbește.
Regina știe în general foarte bine cum să vorbească așa încât translatorul să poate traduce, vorbind în propoziții destul de scurte. Cu ocazia respectivă mi s-a părut la un moment dat – poate a fost numai impresia mea – că propoziția se lungea și fără să-mi dau seama sau fără să mă gândesc am început să traduc.
Atunci regina s-a oprit, eu mi-am dat seama imediat de gafa pe care am făcut-o, dar regina mi-a zâmbit și m-a făcut să mă relaxez și am continuat.
Un prieten mi-a zis după aceea: pentru asta ți s-ar fi tăiat capul acum două sau trei sute de ani. I-am zis, poate da, poate nu, dar membrii familiei regale sunt experți în a nu intimida persoane din anturajul lor.
Reporter: Cum vi s-a părut regina, din aceste trei ocazii în care v-ați aflat în apropierea ei?
DG: Mi s-a părut că este o persoană care-și cunoaște la perfecție rolul ei de șef al statului și are un simț al datoriei extraordinar. Cred că nimeni din familia regală nu ara un simț al datoriei. Va intra în istorie ca unul dintre monarhii cu cel mai înalt simț al datoriei și care nu face gesturi criticabile.
Reporter: Ați trăit în Marea Britanie timp de peste 50 de ani. Cum s-a schimbat regina în acest interval de timp de o jumătate de secol?
DG: Cred că a devenit mai accesibilă. Când am venit eu era o figură foarte distantă, vorbea foarte rar, populația o auzea doar la deschiderea parlamentului și în mesajul de Crăciun la televizor.
De atunci s-a schimbat mult atitudine Casei Regale, e mult mai prezentă în public, iar regina este adorată de mulți britanici.
Reporter: Regina împlinește 95 de ani, este cel mai în vârstă și cel mai longeviv monarh britanic din istorie. Ce rezervă viitorul pentru Regina Elisabeta care este izolată de la începutul pandemiei la Castelul Windsor?
DG: Sunt convins că persoanele îndrituite știu care este traseul de acum încolo. Părerea mea personală este că regina nu va abdica niciodată și va continua în rolul ei atât timp cât va fi în stare.
Sunt convins că curtenii, elita politică și toată lumea care are ceva de spus în această privință are pregătite planuri alternative pentru orice situație.
Reporter: Cum credeți că va rămâne în istorie Regina Elisabeta a II-a?
DG: Cred că va rămâne ca unul dintre monarhii cei mai iubiți și cei mai respectați, care a împins țara înainte pe un drum cât s-a putut mai drept.
În comparație cu alți monarhi dinaintea ei, Regina Elisabeta a II-a e undeva foarte, foarte sus.