Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia, tot mai provocatoare, potrivit Kievului. Într-o săptămână vor fi peste 100 de mii de soldați ruși la frontiera cu Ucraina

ucraina.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Rusia va avea în curând peste 120.000 de militari la frontiera cu Ucraina, a declarat marţi ministrul ucrainean Dmitro Kuleba în cadrul unei conferinţe de presă online pentru jurnaliştii străini, lansând un apel la adoptarea de noi sancţiuni economice împotriva Moscovei. Șeful diplomației ucrainene spune însă că, deocamdată, miniştrii de externe ai UE nu au arătat "apetit" pentru o nouă rundă de sancţiuni economice împotriva Rusiei,  fapt pe care l-ar fi constatat după ce le-a cerut acestora luni să ia în considerare o astfel de măsură.

 

Ucraina, UE, SUA şi NATO şi-au exprimat îngrijorarea pentru importanta concentrare de trupe ruseşti în apropiere de frontiera ucraineană şi în Crimeea, peninsulă anexată de Rusia în 2014. Unii oficiali occidentali au declarat că această concentrare de forţe este acum mai mare decât la momentul anexării Crimeei.
"Militarii ruşi continuă să ajungă în imediata apropiere a frontierelor noastre în nord-est, în est şi în sud. În circa o săptămână, ar urma să ajungă la o forţă combinată de peste 120.000 de militari", a declarat Kuleba în conferinţa de presă online. "Asta nu înseamnă că nu vor mai trimite trupe dacă ajung la acest număr", a spus Kuleba, avertizând că Moscova este imprevizibilă, deşi Ucraina nu-şi doreşte un conflict cu Rusia.
Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a declarat luni că Rusia a concentrat peste 150.000 de soldaţi la frontiera Ucrainei şi în Crimeea.
Dmitro Kuleba a făcut apel la Moscova să se reangajeze în respectarea armistiţiului din estul Ucrainei, unde Rusia susţine trupele separatiste în conflictul declanşat în 2014.

Şeful diplomaţiei ucrainene a afirmat că soluţionarea conflictului nu pare posibilă decât prin intermediul dialogului în format Normandia - cu participarea Franţei, Germaniei, Ucrainei şi Rusiei - întrucât tentativele sale de a discuta telefonic cu omologul său rus Serghei Lavrov, la fel ca şi cele ale preşedintelui Volodimir Zelenski de a vorbi cu şeful statului rus Vladimir Putin, s-au soldat cu un eşec. Kuleba a participat la o reuniune a miniştrilor de externe din UE prin videoconferinţă şi a făcut apel în mod deschis la omologii săi să înceapă să ia în considerare o nouă rundă de sancţiuni sectoriale împotriva Rusiei.
El a recunoscut că a simţit că miniştrii UE nu sunt gata pentru o astfel de decizie dar a precizat că le-a spus că sancţiunile individuale împotriva unor oficiali ruşi "sunt bune, îşi realizează scopul, dar nu sunt suficiente".

Reacția Moscovei

Rusia a acuzat la rândul ei marţi SUA şi NATO de implicare în ''activităţi provocatoare'' în apele şi spaţiul aerian ale Mării Negre, a declarat ministrul apărării rus Serghei Şoigu, citat de Interfax, transmite Reuters. Şoigu a susţinut că Ucraina încearcă să destabilizeze situaţia din Donbas, unde trupele ucrainene se confruntă cu separatiştii pro-ruşi într-un conflict soldat cu aproape 14.000 de morţi începând din 2014.
Peste 20 de nave militare ruse au desfăşurate manevre în Marea Neagră împreună cu forţe aeriene marţi, pe fondul sporirii tensiunilor de-a lungul frontierei de est a Ucrainei. La exerciţiu au participat şi avioane militare Su-25SM3, potrivit Flotei ruse din Marea Neagră.
Cel puţin 50 de avioane militare ruse au fost trimise în Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014.
Potrivit şefului operaţiunilor militare ucrainene, Serghei Naev, în zona frontierei de est a Ucrainei au fost mobilizaţi cu 20.000 mai mulţi militari ruşi decât în mod obişnuit.
SUA au estimat numărul militarilor ruşi desfăşuraţi la 15.000-25.000, în timp ce UE a avansat chiar numărul de 100.000 de militari.Moscova nu a oferit o cifră, dar a precizat că şi-a suplimentat trupele în zonă ca urmare a unui exerciţiu militar. Săptămâna trecută, nave militare ucrainene au participat la exerciţii în Marea Neagră alături de corveta Horia Macellariu din Forţele Navale Române. În luna februarie au avut loc exerciţii similare, cu participarea unor nave americane.
De aproape şapte ani, părţi din regiunile Doneţk şi Lugansk situate de-a lungul frontierei ruso-ucrainene, cunoscute drept Donbas, sunt controlate de forţele separatiste loiale Moscovei.