Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Partidele din coaliție au agreat completarea acordului politic, criza s-a încheiat

pensii speciale coalitie decizie politica.jpg

Sursa imaginii: 
(Sursa: MEDIAFAX FOTO/Alexandru Dobre)

La o săptămână după demiterea lui Vlad Voiculescu și două reprize de discuții și condiții puse în Coaliție, cele trei formațiuni politice au ajuns marți la un accord, iar un nou ministru al Sănătății va fi propus miercuri.

La finalul celei de-a doua zile a negocierilor din Coaliție, liderii formațiunilor politice PNL, USR-PLUS și UDMR au făcut scurte declarații la finalul negocierilor, însă au refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliștilor.

Ludovic Orban:

Am convenit la o completare a acordului, care să aducă proceduri ce duc creșterea încrederii între parteneri și să crească performanța de guvernare. Cei care au pariat pe faptul că nu ne vorm înțelege și-au făcut iluzii. Suntem o coaliție care cooperează, bazată pe solidaritate, încredere și respect reciproc”.

Dan Barna:

Coaliția a depășit o situație delicată. După două zile deloc simple, am reușit să avem o completare a acordului Coaliției. Funcționarea coaliției ține de respect și reguli. Avem toată încrederea că vom putea duce mai departe România în lupta cu Covid. Am agreat principii legate de funcționarea guvernului, a coaliției parlamentare și a priorităților legislative. Mesajul e clar: campania de vaccinare rămâne prioritatea principală a guvernului”.

Dragoș Tudorache:

Mâine (miercuri n.r.) vom face o propunere pentru un nou ministru al Sănătății”.

Kelemen Hunor:

În acest act adițional nu există lucruri extraordinare, extravagante. Sunt câteva puncte accentuate din programul de guvernare, dar nu se adaugă nimic în programul de guvernare. Sunt deziderate importante. Armonizarea în coaliție necesită răbdare, echilibru și empatie. Nu putem spune că merge extraordinar în fiecare clipă, dar toate partidele sunt conștiente că e responsabilitatea noastră să mergem înainte, să căutăm soluții pentru cetățeni. Sper că nu va fi cazul să mai semnăm altfel de acorduri”.

Florin Cîțu:

Coaliția merge mai departe. De mâine vom avea un ministru al Sănătății. Va avea susținerea mea și a colegilor”. Sunt foate bucuros că ne asumăm în coaliție campania de vaccinare. Deciziile vor fi luate în interesul cetățenilor României”.

Principalele prevederi din actul adițional la Acordul de Guvernare:

-Cererea de revocare a unui ministru va fi trimisă președintelui de către premier după informarea prealabilă a formațiunii politice care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare făcută de premier, arată actul adițional convenit de liderii coaliției merți seara.

-Coaliția, premierul și membrii guvernului își asumă să nu adopte poziții publice care să submineze activitatea și agenda guvernamentală, arată documentul, care invocă susținerea reciprocă și solidaritatea.

-Performanța ministerială este evaluată periodic având ca reper programul de guvernare votat de Parlament și deciziile de parcurs, ulterioare, ale Coaliției de guvernare, iar performanța guvernului va fi evaluată periodic în cadrul Coaliției de guvernare.

-Printre prioritățile asumate la nivelul Coaliției se numără programul de vaccinare, reformele în domeniul sănătății, care vor continua, reforma pensiilor speciale pe principiul contributivității până la finalul anului, adoptarea legilor pe justitie până la final de an, cu respectarea principiilor din instrumentele internaționale ratificate de România, precum și cu recomandările formulate în cadrul mecanismelor europene - MCV, GRECO și Comisia de la Veneția.

-Alte priorități sunt operaționalizarea Comisiei de Cod electoral, în baza unui mandat agreat în Coaliție, un calendar asumat pentru adoptarea poziției politice și implementarea acesteia la nivelul deconcentratelor, precum și înființarea unui grup de lucru permanent pentru eficientizarea funcționării statului.

-Transparența este o regulă nu o excepție. Toți miniștrii Coaliției trebuie să ia măsuri pentru creșterea accesului la date publice, transparentizarea execuției bugetare, contracte și achiziții publice acolo unde exista.

-Ședințele de coaliție vor lua în dezbatere agenda politică guvernamentală și agenda politică parlamentară. Pot fi invitați în funcție de subiecte reprezentanți ai grupurilor parlamentare și miniștri. La ședința coaliției participă și reprezentantul grupului parlamentar al minorităților naționale. Agenda guvernului și procesul de prioritizare al actelor normative vor fi decise de prim-ministru împreună cu vicepremierii, în ședință săptămânală ulterioară ședinței pregătitoare de guvern organizată de SGG. Agenda ședinței de guvern va fi agreată la acest nivel și ulterior transmisă ministerelor și în spațiul public.