Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Unitatea 29155: spioni ruși specializați în „sabotaj și asasinat”

spioni.png

Cei doi agenți ai unității speciale GRU sunt suspectați că au încercat să-l otrăvească pe Serghei Skripal în 2018
Sursa imaginii: 
AP via France24

Republica Cehă a acuzat săptămâna trecută serviciile de informații militare ruse (GRU) că se află în spatele exploziei produse într-un mare depozit de muniții în 2014. Autoritățile de la Praga au indicat exact unitatea din cadrul GRU, și anume unitatea 29155, care este în centrul atenției de mai mulți ani.

Până de curând, explozia unui depozit de muniții din Republica Cehă în 2014 a fost considerată un regretabil accident care s-a soldat cu moartea a două persoane. Însă de sâmbătă, 17 aprilie a.c., explozia constituie motivul unei noi escaladări a tensiunilor dintre Uniunea Europeană și Rusia.

Autoritățile de la Praga au susținut că au dovezi din care rezultă implicarea serviciilor de informații rusești în explozie și au expulzat 18 diplomați ruși acuzați de spionaj. Rusia a contestat duminică acuzațiile aduse și a expulzat la rândul său 20 de angajați ai Ambasadei cehe la Moscova.

Din Moldova în Cehia, trecând prin Savoia

Autoritățile de la Praga susțin că spionii ruși care lucrează pe teritoriul lor sunt aceiași care au fost acuzați că au încercat să-l otrăvească pe fostul agent dublu Serghei Skripal la Salisbury în 2018, în timpul unui scandal care a afectat grav relațiile ruso-britanice.

Agenții aparțin unității 29155, o secție foarte specială a GRU (Direcția Principală de Informații). Dacă Republica Cehă are dreptate, explozia din 2014 ar însemna o nouă bilă neagră pe lista  faptelor rele ale acestei unități pe teritoriul european.

După cazul Skripal, atât mass-media, cât și site-ul de investigații Bellingcat, revista germană Der Spiegel și autoritățile mai multor țări – în special cele din Marea Britanie, Elveția și Bulgaria – au reușit să facă legătura între mai multe evenimente tragice care nu păreau să fie conectate cu activitățile unității 29155.

Acești agenți sunt suspectați de organizarea unei operațiuni de destabilizare politică în Moldova în 2016, de participarea la o tentativă de lovitură de sat pro-sârbe în Muntenegru în același an și de dublă tentativă de otrăvire a unui traficant de arme ostil Moscovei, în Bulgaria în 2015.

De asemenea, spionii din unitatea 29155 au fost reperați de autoritățile spaniole în cadrul manifestațiilor din 2017 pentru independența Cataloniei. Aceștia instituiseră și o „bază secretă” pentru operațiunile din Savoia, potrivit unei anchete realizate de cotidianul Le Monde, publicată în decembrie 2019.

Din toate acestea reiese că această unitate ultra-mobilă este capabilă să se mobilizeze în orice moment pentru a da o lovitură oriunde, la comanda autorităților de la Moscova. Acești agenți au fost descriși de cotidianul american New York Times ca fiind „soldați de elită”, versați atât în arta asasinării cât și în operațiunile de propagandă politică, care ar constitui brațul armat al „campaniei de destabilizare a Europei” întreprinsă de Moscova.

O unitate responsabilă cu „ treburile murdare”

Cu toate acestea, acest spectru al unei armate rusești care acționează din umbră în inima Europei, însărcinată cu urmărirea și eliminarea inamicilor Moscovei din străinătate este, poate, supraestimat.

Ei sunt, desigur, „soldați foarte bine antrenați care au făcut parte cu toții din Spetsnaz [forțele speciale rusești, n.r.]”, confirmă Mark Galeotti, specialist britanic în serviciile de informații rusești și director al Mayak Intelligence, un cabinet de consultanță pentru chestiunile de securitate în Rusia, contactat de echipa postului de televiziune francez France 24.

Agenții unității 29155 s-au remarcat în special în timpul războaielor din Cecenia sau în timpul invaziei din 2014 în Ucraina, spune el.

Și totuși este o unitate foarte mică. „Sunt în jur de douăzeci de agenți, aceiași de la crearea unității, care datează din 2008 probabil”, notează Gerhard Mangott, specialist în chestiunile de securitate în Rusia la Universitatea din Innsbruck (Austria), contactat de echipa France 24. „Sunt puțini în comparație cu alte ramuri ale serviciilor de informații rusești”, afirmă Mark Galeotti.

Cu alte cuvinte, autoritățile de la Moscova le cer să intervină doar atunci când „rezultatul contează mai mult decât mijloacele folosite”, afirmă Mark Galeotti.

Eșecuri utile

Spre deosebire de agenții FSB, principalul succesor al faimosului KGB sau al SVR (echivalentul rus al CIA), renumiți pentru discreția lor, membrii unității 29155 „nu au deloc finețe și, într-un mod foarte militar, vor face tot posibilul să îți atingă obiectivul, chiar dacă asta înseamnă să nu fie foarte subtili în modul lor de operare”, explică el.

Acesta este motivul pentru care eșecurile lor, cum ar fi tentativa de asasinare eșuată a lui Serghei Skripal sau lovitura de stat eșuată din Muntenegru, pot „părea neprofesioniste și au lăsat urme care permit depistarea făptașilor”, adaugă Gerhard Mangott.

Dar, în cele din urmă, aceste câteva eșecuri răsunătoare sunt nesemnificative pentru Moscova. În primul rând pentru că „nu știm câte alte misiuni au fost finalizate cu succes”, amintește Gerhard Mangott.

Și apoi, chiar dacă eșuează, Rusia reușește să trimită un mesaj celorlalte puteri europene. „Este un mod de a transmite că poate acționa pe teritoriile lor”, afirmă Mark Galeotti. Căci nu trebuie să uităm că „din 2014 [invazia Crimeei], Rusia consideră că este în conflict cu Occidentul”, subliniază acest expert.

 

Traducere de Andreea Sefciuchevici după articolul France24