Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce rezolvă de fapt acordul din coaliție?

ce_rezolva_acord_coalitie.jpg

Florin Cîțu, Dan Barna și Kelemen Hunor, parteneri într-o coaliție fragilă (Sursa: MEDIAFAX FOTO/Eduard Vînătoru)
Florin Cîțu, Dan Barna și Kelemen Hunor, parteneri într-o coaliție fragilă (Sursa: MEDIAFAX FOTO/Eduard Vînătoru)

Acordul la care au ajuns liderii coaliției nu este o garanție că nu vor mai apărea crize în Guvern. Iată ce spune la RFI Cristian Pantazi, redactor-șef la G4Media, după ce criza politică s-a încheiat teoretic, odată cu semnarea unui act adițional la acordul de funcționare a coaliției.

PNL, USR PLUS și UDMR au căzut de acord să semneze un act adițional la acordul coaliției.

Documentul prevede mai multe măsuri. De exemplu, premierul nu va mai putea demite un ministru, decât după ce-i informează pe partenerii de coaliție.

De asemenea, membrii coaliției se angajează să nu adopte poziții care să submineze activitatea Guvernului.

Cristian Pantazi explică la RFI ce rezolvă acest consens din coaliție: ”Ce scrie în acel act, în acest acord este că premierul îi va informa pe liderii partidelor din coaliție. Nu scrie nicăieri că dacă liderii partidelor se opun, atunci remanierea nu mai poate fi făcută. Orice asemenea prevedere ar fi ilegală, ar contrazice Constituția”.

În opinia sa, ”semnificația acestei prevederi e ceva mai adâncă, arată în mod evident lipsa de încredere a liderilor USR PLUS în Florin Cîțu și mai arată temerea lor că următorii miniștri vizați de o eventuală remaniere ar putea fi miniștrii lor (...) și atunci cei de la USR PLUS au vrut să prevadă în acordul coaliției o minimă consultare politică”.

El crede că ”o nouă remaniere intempestivă ar putea provoca o criză guvernamentală și mai profundă. Mă îndoiesc că USR PLUS ar accepta încă o remaniere a unui ministru puternic din USR PLUS, fără să iasă de data aceasta de la guvernare”.

 

Aflați aici ce spune senatorul PNL Daniel Fenechiu despre acordul din coaliție: https://www.rfi.ro/politica-133163-daniel-fenechiu-act-aditional-acord-coalitie-drept-veto

 
Cristian Pantazi, despre acordul ce pune capăt crizei din coaliție