Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Deputat moldovean, în contextul crizei din Ucraina: Instituțiile statului sunt capabile să facă față provocărilor

news_20210415_114628_1618476388-850x560.jpeg

Armata ucraineană a trimis recent trupe suplimentare pe frontiera sa cu R.Moldova, pe fondul tensiunilor dintre Ucraina și Rusia
Sursa imaginii: 
dpsu.gov.ua

Instituțiile de stat din R.Moldova sunt capabile să facă față provocărilor la zi și nu există premise ca să fie declanșat un conflict militar în regiune, care ar putea afecta direct R.Moldova. Declarația îi aparține președintelui Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, deputatul moldovean, Sergiu Sîrbu, și a fost făcut în contextul crizei din Ucraina. Să spunem că, până în prezent, autoritățile moldovene nu au venit cu prea multe reacții legate de criza din țara vecină, chiar dacă Ucraina, săptămâna trecută, a trimis trupe suplimentare la granița cu R.Moldova, în special pe segmentul transnistrean, pe fondul creșterii tensiunilor dintre Ucraina și Rusia. De la începutul lunii aprilie, s-au intensificat, peste Nistru, exercițiile militare ale soldaților din Grupul Operativ al Trupelor Ruse, cu blindate și infanterie. Ministrul Apărării de la Chișinău a dat însă asigurări că că nu există motive de îngrijorare. 

Declarațiile președintelui Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică au venit după o ședință la care au fost audiați directorul Serviciului de Informații și Securitate, ministrul interimar al Apărării, ministrul de Interne și viceprim-ministrul interimar pentru reintegrare. Deputatul Sergiu Sîrbu, președintele Comisiei, care a și-a exprimat regretul că subiectul nu a fost abordat de Consiliul Suprem de Securitate, a anunțat că la Parlament ”au avut loc audieri privind capacitatea instituțiilor statului de a face față noilor provocări legate de mobilizarea militarilor din regiune și capacitatea statului de a asigura independenta si integritatea teritorială”.

”Instituțiile statului sunt capabile să facă față provocărilor la zi, țin sub control situația și întreprind măsuri pentru a ridica capacitățile de apărare, de informare și de control al proceselor ce țin de frontiera de stat în zona de securitate. De asemenea, autoritățile au informat comisia că nu există premise că ar putea fi declanșat un conflict militar în zonă care să ne afecteze pe noi”. ”Regretăm că acest subiect nu a fost discutat niciodată în cadrul Consiliului Suprem de Securitate”, a declarat președintelui Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică de la Chișinău.

Totodată, deputatul moldovean s-a referit la mobilizarea fără precedent pe segmentul frontierei Ucrainei și al Federației Ruse. ”Sperăm să nu existe niciun conflict între aceste țări. Există un risc mare ca în cazul in care, avem un conflict militar, să nu fie implicate și forțele rusești din regiunea transnistreană care de jure este teritoriul Republicii Moldova. Sunt informații publice că de mai mulți ani, cu regularitate în regiunea transnistreană au loc aplicații militare. Dacă ar exista provocări, în timp de 72 de ore, regiunea transnistreana este capabilă să-și mobilizeze armata și inclusiv rezerviștii”, a mai declarat președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică.

Comentatorul politic, Dionis Cenușă s-a arătat surprins de faptul că nici Președinția, nici Guvernul nu a venit, până în prezent, cu o declarație legată de situația din regiunea transnistreană, în contextul crizei din Ucraina. ”Este necesară convocarea urgentă a Consiliului Suprem de Securitate pentru a discuta despre riscurile si amenințările legate de concentrarea forțelor ucrainene pe segmentul transnistrean. Acest subiect trebuie sa fie pe agenda președintelui Sandu după revenirea de la Strasbourg, care nu poate să-l ignore. Convocarea Consiliului Suprem de Securitate pe acest subiect este imperativă, nu opțională”, consideră expertul Dionis Cenușă.

Săptămâna trecută, Serviciul de Stat al Grănicerilor din Ucraina a anunțat că trimite trupe suplimentare la granița pe fondul tensiunilor dintre Ucraina și Rusia, care au declanșat temerile unui război deschis între cele două state, scrie Balkan Insight.”Unitățile de intervenție rapidă elaborează elemente practice de protecție a frontierei ucrainene-moldovenești. În timpul exercițiilor, polițiștii de frontieră vor acorda o atenție specială acoperirii coastei mării și a estuarului, prevenind provocările la frontieră pentru ca situația să rămână controlată și stabilă”, se arată în comunicatul de presă al Gărzii de frontieră ucrainene.

Decizia Kievului vine în contextul tensiunilor tot mai mari cu Moscova și a exercițiile rusești în regiunea transnistreană, aproape de Ucraina. Rusia păstrează aici aproximativ 2 000 de soldați din Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) și pacificatori. Să mai spunem că, regiunea transnistreană susținută de la Moscova, este capabilă să mobilizeze circa 15.000 de militari.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre poziția Comisiei securitate națională și aparare, în contextul crizei din Ucraina