Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cosette Chichirău (USR PLUS): Coaliția de guvernare este mai sănătoasă acum

Cosette Chichirau Florin Citu Catalin Drula.png

Cosette Chichirău îi cere premierului Florin Cîțu să fie mai moderat în comentarii (Sursa foto: Facebook/Cosette Chichirău)
Cosette Chichirău îi cere premierului Florin Cîțu să fie mai moderat în comentarii (Sursa foto: Facebook/Cosette Chichirău)

USR PLUS speră să nu mai aibă surprize negative din partea premierului, după episodul Vlad Voiculescu, declară într-un interviu la RFI deputata Cosette Chichirău. Ea spune că gestul lui Florin Cîțu de a-l demite pe ministrul Sănătății fără să se consulte cu partenerii de coaliție a fost unul foarte grav: ”Pur și simplu, dacă folosim analogia familiei, a dat un copil afară din casă, l-a lăsat pe stradă fără haine, să înghețe”.

Reporter: Ce rezolvă acordul din coaliție?

Cosette Chichirău: În primul rând, rezolvă minicriza în care ne aflam, în condițiile în care ministrul Sănătății fusese demis și USR PLUS nu înțelegea ce s-a întâmplat, pentru că premierul nu ne-a anunțat, nu a explicat, iar acesta nu este un mod de a lucra într-un Guvern de coaliție (...). Apoi, sunt reiterate prioritățile de guvernare. Ne-am mișcat destul de greu, se pare, pe anumite priorități, la care noi ținem foarte mult, cum ar fi reforma electorală. Noi ne dorim să vedem chiar în acest an alegeri pentru primari în două tururi, scăderea numărului de semnături necesare ca să participi în alegeri.

 

 

Citiți aici ce spune senatorul PNL Daniel Fenechiu despre acordul din coaliție: https://www.rfi.ro/politica-133163-daniel-fenechiu-act-aditional-acord-coalitie-drept-veto

 

Reporter: Din moment ce ați inclus în actul adițional la acordul coaliției chestiuni elementare de comunicare și colaborare între parteneri, înseamnă că nu aveți încredere unii în alții?

C.C.: Înseamnă că gestul premierului a pus sub semnul întrebării încrederea pe care noi o aveam, nu înseamnă că nu funcționam civilizat, ci acest gest ne-a pus întrebarea dacă noi toți am înțeles să ne comportăm în același fel și atunci când se face un gest contrar a ceea ce noi înțelegeam a fi cazuri fără să fie scris, am pus în scris, ca să nu fie nici un dubiu pentru ceilalți parteneri.

 

”Gestul premierului Cîțu a fost foarte grav”

 

Rep.: Dar cum veți putea guverna împreună, după ce v-ați aruncat cuvinte grele și jigniri? Există un deficit de încredere între USR PLUS și PNL.

C.C.: Gestul domnului Cîțu a fost unul foarte grav. Pur și simplu, dacă folosim analogia familiei, a dat un copil afară din casă, l-a lăsat pe stradă fără haine, să înghețe. Adică nu poți într-o familie să faci un asemenea gest (...). Reacția noastră a venit ca o contrareacție la un gest extrem-extrem de grav, un lucru care nu se face (...). Deci noi sperăm să nu mai vedem asemenea surprize negative.

 

Rep.: Aveți încredere 100% în premierul Florin Cîțu?

C.C.: Eu pot vorbi în nume personal (...), am încredere că acum, coaliția de guvernare este mai sănătoasă și va fi mai stabilă.

 

Citiți aici analiza lui Cristian Pantazi (G4Media) despre acordul din coaliție: https://www.rfi.ro/politica-133178-ce-rezolva-acord-coalitie-criza

 
Cosette Chichirău, despre actul adițional la acordul coaliției