Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cât pierde Rosatom de pe urma conflictului diplomatic dintre Rusia și Cehia?

rosatom.jpg

Image source: 
rosatom.ru

Revista presei Europa Plus:

  • Compania națională pentru energie atomică Rosatom din Rusia pierde miliarde de euro ca urmare a excluderii sale din licitația pentru construcția unei centrale nucleare în Cehia;
  • Unul din cele mai vechi și apreciate restaurante din Manhattan este un local cu specific... ucrainean;
  • În Republica Moldova a fost înregistrat oficial un nou partid politic

După excluderea  Companiei naționale pentru energie atomică Rosatom din Rusia de la licitația pentru construcția centralei nucleare Dukovany din Cehia, în cursă au mai rămas companiile FED (Franța),  KHNP (Coreea de Sud) și Westinghouse (Statele Unite), transmite publicația lenta.ru din Rusia.

Contractul pentru construcția centralei Dukovany este estimat de specialiști la cca 8 miliarde de euro.

Compania Rosatom a fost exclusă de la această licitație printr-o decizie a autorităților cehe, în urma scandalului diplomatic cu Rusia, în urma căruia cele două părți au expulzat mai mulți diplomați de pe teritoriile țărilor lor.

Praga a acuzat serviciile secrete ruse că sunt responsabile de o explozie de la un depozit din muniții din 2014, soldat cu moartea a două persoane.

Autoritățile de la Praga susțin, pe baza dovezilor pe care le dețin, că spionii ruși care lucrează pe teritoriul lor sunt aceiași care au fost acuzați că au încercat să-l otrăvească pe fostul agent dublu Serghei Skripal la Salisbury în 2018, în timpul unui scandal care a afectat grav relațiile ruso-britanice. Agenții aparțin unității 29155, o secție specială a GRU (Direcția Principală de Informații).

Mai mult, serviciile de informații din Cehia au cerut guvernului să excludă pe viitor orice colaborare cu companii rusești, din motive de securitate națională.

Rudolf Jindrák, consilier prezidențial pentru politica externă a Cehiei a subliniat că partea rusă a acordat doar 24 de ore celor 20 de diplomați cehi de la Moscova să părăsească țara, în condițiile în care Cehia stabilise la 48 de ore termenul la care cei 18 diplomați ruși urmau să părăsească Cehia.

 

Gastronomie ucraineană în Manhattan

De șapte ani șeful bucătar Dima Martsenyuk (foto) conduce restaurantul cu specific ucrainean ”Veselka” din New York, unul din cele mai vechi restaurante din Manhattan (fondat în 1954), acolo unde nu o dată au luat masa staruri precum Sandra Bullock, Keanu Reeves, Macaulay Culkin, sau Daniel Craig, transmite BBC, serviciul în limba ucraineană.

Originar din regiunea Vinnytsia, Dima a studiat la Universitatea din Kiev turismul, dar și economia și dreptul. A ajuns prima oară în Statele Unite în urmă cu 20 de ani, la o școală de vară, cu gândul mai ales de a-și îmbunătăți limba engleză. Apoi și-a prelungit viza și a început să-și caute de lucru în cartierul East Village din Manhattan. Și așa a ajuns la Veselka ...

”În locul unei cariere în finanțe eu au am ales gastronomia și nu regret nicio clipă asta. Aș fi în stare să gătesc toată ziua”, spune el zâmbind.

Borșul, colțunașii și clătitele sunt la loc de cinste în menu-ul cunoscutului local.

”Colțunașii sunt cei mai căutați. Facem cam 4000 pe zi în restaurantul nostru. Pe locul doi este borșul nostru tradițional. Vorbim de sute de litri pe zi...”, spune Dima.

Interesant este că restaurantul a fost folosit de mai multe ori pentru filmarea unor scene din filme.

«Ocean’s 8», cu Sandra Bullock și Cate Blanchett este ultimul film care conține scene filmate aici. ”În secvența respectivă Sandra vorbește cu Cate în timp ce mănâncă. Scena a fost filmată de vreo 10 ori, așa că nota de plată a fost consistentă”, își amintește râzând bucătarul.

 

Un nou partid politic în Republica Moldova

Fostul premier Ion Chicu a anunțat înființarea unui nou partid, numit „Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei”, care a fost înregistrat oficial în lista partidelor politice din Republica Moldova, transmite publicația diez.md

„Pe parcursul a câtorva săptămâni din momentul anunțării intenției de a crea Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, echipa noastră a reușit să parcurgă toți pașii prevăzuți de legislație pentru înregistrarea unui partid politic. În această perioadă, în jurul nostru s-au adunat peste 1600 de cetățeni, care și-au depus semnătura pentru aderarea la PDCM și crearea formațiunii.

Cinci Organizații teritoriale, create deja în această perioadă, și-au delegat participanții la Congresul de constituire a PDCM. Congresul a aprobat decizia de creare a Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, formațiune, care împărtășește doctrina politică creștin-democrată și este un partid de centru-dreapta.

Obiectivul nostru principal îl reprezintă dezvoltarea Republicii Moldova și îmbunătățirea vieții oamenilor prin consolidarea societății în jurul unor idei și scopuri comune”, se menționează în comunicatul noului partid.

Ion Chicu a exercitat funcția de ministru al finanțelor al Republicii Moldova în perioada 2018-2019 și de consilier prezidențial în perioada iulie-noiembrie 2019. La 14 noiembrie 2019 a fost numit în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova, fiind nominalizat de președintele Igor Dodon.

Și-a dat demisia la 23 decembrie 2020, cu o zi înainte de învestirea în funcție a președintei Maia Sandu, dar și-a îndeplinit funcția de prim-ministru interimar până la 31 decembrie 2020.

 

Au contribuit la realizarea Revistei presei Europa Plus:

Elizaveta Lyakh - Rusia

Valeria Kovalenko – Ucraina

Diana Lupan – Republica Moldova

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 22 aprilie 2021