Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


”Justiția poloneză în fața Curții de Justiție a UE”

curte_justitie.jpg

Image source: 
Facebook / The European Court of Justice

Revista presei Europa Plus

Un profesor și europarlamentar lituanian a cerut la Bruxelles șanse egale pentru secvențierea genomului Covid 19 în toate țările europene pentru a descoperi mutațiile. Potrivit acestuia, doar 9 state își permit acum să facă aceste cercetări pe scară largă. Între timp, cercetătorii de la Universitatea din Szeged, Ungaria, au pus la punct un dispozitiv de detectare a focurilor de armă, purtat de elefanții africani. Acesta îi va proteja de braconierii care îi ucid pentru fildeș.

Justiția poloneză în fața Curții de Justiție a UE: acesta este titlul unui articol din www.dw.com în limba poloneză.

„Camerele nou create ale Curții Supreme a Poloniei riscă să nu respecte principiul independenței judiciare. Judecătorii polonezi ar trebui să se pronunțe asupra legitimității lor,” a declarat avocatul general al Curții Europene de Justiție (CJUE), Evgeni Tanchev.  Acesta indică, de asemenea, „încălcări grave (privind independența justiției, n.r.)” ale președintelui Poloniei, Abdrej Duda care numește judecătorii.

Săptămâna trecută, avocatul general al Curții Europene a făcut recomandări cu privire la două hotărâri preliminare din Polonia. Este vorba de doi judecători polonezi, Waldemar Żurek și Monika Frąckowiak care s-au opus schimbărilor din justiție în Polonia și au suferit repercursiuni.

În 2018,  Waldemar Żurek, fost membru și purtător de cuvânt al Consiliului Național pentru Justiție care în ultimii ani a criticat puternic transformările sistemului judiciar polonez, a fost mutat într-un alt departament al tribunalului său, adică a fost degradat.

„În ceea ce o privește pe doamna Frąckowiak, membră al Asociației Poloneze a Judecătorilor- Justitia, au fost deschise proceduri disciplinare împotriva sa în 2019, fiind acuzată de durata excesivă a procedurilor.”

 

Lituania: Oportunități egale pentru studii în secvențierea genomului

Profesorul și europarlamentarul lituanian, Liudas Mažylis a înaintat Comisiei Europene o petiție privind secvențierea genonului virusului Covid 19 susținută de Parlamentul European, citim în www.delfi.lt. Europarlamentarul, ajutat de colegi din diferite grupuri al legislativului de la Bruxelles, a cerut oportunități egale în statele membre ale UE pentru studii în secvențierea genomului.

„Aceasta este una dintre cele mai bune modalități de a monitoriza mutațiile și variantele COVID-19 și este esențială pentru dezvoltarea suplimentară a vaccinului. Este, de asemenea, un instrument important în lupta globală împotriva pandemiei,” a declarat profesorul L. Mažylis. Nu toți cercetătorii din statele Uniunii au resurse pentru a face față acestei de provocări, adaugă acesta.

Potrivit politicianului, Uniunea Europeană are deja planul denumit Incubator HERA pentru a gestiona răspândirea mutațiilor coronavirusului, în cadrul căruia oamenii de știință, companiile de biotehnologie, producătorii și autoritățile din UE și din lume lucrează împreună pentru a identifica mutații noi, dar HERA nu ar fi suficient.

„Secvențierea masivă a genomului în fiecare țară este necesară pentru a evalua prevalența tulpinilor de virus. Până în prezent, există doar nouă țări în Uniunea Europeană în care secvențierea se efectuează la o scară suficientă ”, spune prof. Mažylis.

 

O invenție a cercetătorilor maghiari poate salva elefanții de braconierii din Africa

Publicația telex.hu scrie despre detectoarele de foc de armă dezvoltate de cercetătorii de la Universitatea din Szeged împotriva braconierilor de elefanți. Dispozitivele „deja premiate pentru inovație,” sunt testate în Kenya.

„Agățate în jurul gâtului elefanților africani, dispozitivele ușoare dau alarma când braconierii în căutare de fildeș trag cu arma, ” a declarat universitatea într-un comunicat.

Invenția cercetătorilor de la Universitatea din Szeged „urmează principiul detectoarelor de foc de armă folosite de mult timp pentru a combate criminalitatea. Noutatea este că dispozitivul de 2 kilograme este atașat de gâtul elefanților africani, călătorind astfel în mod constant cu animalul. Când sunt trase focuri de armă, instrumentul detectează sunetul și avertizează gărzile prin intermediul comunicațiilor prin satelit,” scriu jurnaliștii maghiari.

 

Slovacii sunt înscriși chiar și în 20 de programe de fidelizare ale comercianților

Slovacii sunt campioni la cumpărături prin programe de fidelizare ale comercianților, aflăm din aktuality.sk.

„75% dintre slovaci au declarat că sunt interesați activ de programele de loialitate sau că cel puțin sunt întotdeauna gata să devină membri.”

Un client mic de programe de lioalitate este înscris la nouă, conform sondajului Go4insight, institut de cercetare din Bratislava.

 „Cea mai mare cerere este în mod tradițional la reducerile făcute de lanțurilor alimentare, utilizate de peste 80% dintre cei chestionați. Urmează farmacii și parfumerii (mai mult de 62%). Programele de loialitate în domeniul echipamentelor sportive și hobby sunt utilizate de aproximativ o treime dintre cei chestionați.”

 

 

Au participat la realizarea Revistei Presei Europa Plus:

Szilárd FEKETE, Ungaria

Karolina VINGYTĖ, Lituania

Julia BRZOZKA, Polonia       

Karolína BAUEROVÁ, Slovacia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 21 aprilie 2021