Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iulian Chifu : amenințările lui Putin, dovada că ”suntem în faza finală a unei autocrații individuale”

putinosu.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

''Liniile roşii'' despre care a vorbit preşedintele rus Vladimir Putin ''sunt evidente'', iar printre acestea se numără inclusiv tentativele de ingerinţă în procesele politice şi lezarea intereselor Rusiei, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la postul de radio "Komsomolskaia Pravda", informează TASS. Explicațiile vin după ce, într-un discurs tranșant, Putin a avertizat Occidentul în discursul său anual către Adunarea Federală că ”va regreta" orice provocare împotriva intereselor Rusiei şi a spus că răspunsul Moscovei va fi unul "rapid şi dur"."Sper că nimănui nu-i va veni ideea de a trece liniile roşii cu Rusia", a afirmat preşedintele rus, precizând că "noi vom stabili singuri pe unde trec acestea".

Cum ar trebui să privim, de la București, amenințările Rusiei? Directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor și Early Warning, fostul consilier prezidențial Iulian Chifu crede că mesajul lui Vladimir Putin trebuie analizat atent de decidenți.”România privește cu foarte mare preocupare și mare atenție și face analiza tuturor acestor discursuri, comparându-le cu cele anterioare rostite de Putin în fața națiunii și o face privind la contextul actual…Cred că este important în momentul în care avem semnale de tipul unor amenințări tacite cu utilizarea forței pentru a atinge obiective internaționale așa cum pare preocupantă și introducerea unor linii roșii nedefinite, deși se face referire la respectarea dreptului internațional. Aici avem o problemă de înțelegere, o problemă de punere de acord a unor lucruri foarte clare : nu poți să ai un respect pentru dreptul internțaional și în același timp să stabilești unilateral linii roșii și care ar fi niște interese peste care nu se poate trece…Deci suntem într-un context în care văd și un anumit tip de agresivitate, și un anumit tip de inadecvare, și o neînțelegere foarte exactă a situației în care se află Federația Rusă care este obligată azi să-și regândească geopolitica și nu cred că actuala generație de politicieni de la Moscova este în stare să o facă”, spune la RFI expertul în securitate.

După discursul fulminant al lui Putin, purtătorul său de cuvânt, a precizat care ar fi liniile roșii : ”În ceea ce priveşte liniile roşii, acestea sunt evidente. În primul rând este vorba de interesele noastre naţionale, de interesele securităţii noastre externe, de interesele securităţii noastre interne şi de a nu admite vreo ingerinţă (...) în alegerile noastre sau în alte procese politice. Este vorba de neacceptarea unei discuţii jignitoare cu ţara noastră, de neacceptarea lezării intereselor economice ale ţării noastre", a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului care nu a precizat cui anume i-a adresat Vladimir Putin această atenţionare privind trecerea respectivelor "linii roşii". Putin avertiza Occidentul că "va regreta" orice provocare împotriva intereselor Rusiei pentru că răspunsul Moscovei va fi unul "rapid şi dur". Vatrece Rusia de la vorbe la fapte? Va fi Ucraina o țintă ca Moscova să arate lumii ce înseamnă o presupusă depășire a liniilor roșii? Iulian Chifu crede că – în cazul Ucrainei – Putin a testat noua administrație americană și cancelariile occidentale, care au cerut ferm Moscovei să facă un pas înapoi. Și Moscova îl va face, afară de situația excepțională în care ar interveni un incident la frontiera ucraineană. Altfel, Rusia nu va ataca ci a aplicat o tactică cu mai multe obiective.

”Cred că mesajul a fost coerent pentru Vladimir Putin și nu m-aș aștepta la niciun fel de aventură în momentul de față iar o intrare în Ucraina nu ajută…Deci cred că mai degrabă are valoare de întrebuințare pentru deschiderea unui dialog cu Occidentul și am văzut că asta își doresc. Am văzut mesajele de la Moscova care salutau acea perspectivă a unei discuții față în față cu Joe Biden. Deci tema nu este ruso-ucraineană, ci ruso-occidentală și mai degrabă de lămurire a problemelor existențiale și de noua geopolitică a Rusiei. Totuși, când ai o oarecare nervozitate și de-o parte și de alta, un incident poate interveni oricând și escaladarea este posibilă dar la modul rațional nu ar trebui să ne așteptăm la mari surprize…”, spune Iulian Chifu.   

Expertul în securitate crede așadar că regimul autocrat de la Moscova va trebui fie să se reformeze și să accepte că Rusia a devenit un jucător de liga a doua pe plan global, fie să suporte consecințele până la capăt. ”Suntem în situația în care Vladimir Putin nu mai poate recurge decât la represiune pentru a-și menține puterea și acest lucru nu marchează decât faptul că suntem în faza finală a unei autocrații individuale, că nu mai livrează, nici pentru elite, nici pentru populație…Nu trebuie să uităm faptul că, dacă numărăm invaziile, ne arată că o Rusie slabă, este doar o Rusie agresivă și în momentul de față avem de-a face cu o Rusie care realizează că este doar o putere regională, medie, nu mai este o putere majoră, și acest lucru o împinge spre un anumit tip de nervozitate”, conchide directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor și Early Warning.