Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iohannis: Nu există o variantă de rezervă pentru ieșirea din pandemie dacă nu reușește vaccinarea

original_vinerea_verde_23_aprilie_2021_100.jpg

Președintele Klaus Iohannis
Sursa imaginii: 
presidency.ro

Campania de vaccinare nu dispune de o variantă de rezervă, a declarat vineri președintele Klaus Iohannis, care a fost întrebat de jurnaliști despre cazul în care până la finele anului nu va fi atinsă ținta de peste 50% din populație vaccinată. Măsurile de restricţievor fi relaxate gradual, pe măsură ce se reduc infectările cu SARS-CoV-2, numărul de pacienţi internaţi la ATI şi cel de decese, a explicat șeful statului.

Potrivit şefului statului, campania de vaccinare anti-COVID "merge bine", dar relaxarea măsurilor de restricţie nu va avea loc "de azi pe mâine".

"Deocamdată, pot să spun că merge bine campania. Avem în jur de 100.000 de persoane vaccinate zilnic. Pe măsură ce pandemia se reduce, deci dacă vedem că se reduce numărul de infectări, numărul de persoane la ATI, numărul de decese - din păcate, încă prea mulţi mor de această boală - gradual se vor relaxa măsurile care au fost necesare pentru a controla răspândirea acestui virus. Comitetul naţional evaluează permanent împreună cu Institutul Naţional de Sănătate Publică, fac propuneri şi veţi vedea că uşor, uşor se atenuează câte o măsură, pe urmă începem să renunţăm la anumite măsuri până când, în final, ieşim din pandemie şi ne reluăm viaţa normală", a explicat preşedintele Iohannis.

Întrebat ce variantă de rezervă există în cazul în care nu se reuşeşte vaccinarea anti-COVID a 60 - 70% din populaţie până la finalul anului, Klaus Iohannis a spus: "Dragii mei, nu există variantă de rezervă. Asta este vestea tristă. Vestea bună este că vom dispune de suficiente doze de vaccin, ne vaccinăm, ieşim din pandemie. Dacă nu ne vaccinăm, atunci pandemia se va tot continua, se vor tot îmbolnăvi oameni, vor tot muri oameni de această boală şi nu cred că cineva îşi doreşte aşa ceva".

Președintele a precizat că și eliminarea restricțiilor va fi făcută gradual. ”Deocamdată merge bine campania, avem în jur de 100 de mii de persoane vaccinate zilnic. Pe măsură ce pandemia se reduce, dacă vedem că se reduce numărul de infectări, numărul de persoane la ATI, numărul de decese, gradual se vor relaxa măsurile care au fost necesare pentru a controla răspândirea acestui virus. Comitetul Naţional evaluează permanent împreună cu Institutul Naţional de Sănătate Publică, fac propuneri şi veţi vedea că uşor, uşor, se atenuează câte o măsură până când în final ieşim din pandemie şi ne reluăm viaţa normală”.

Premierul Florin Cîţu a avansat ideea revenirii la normal din vara acestui an, în condițiile în care tot mai mulți români se vor vaccina. Pe de altă parte, intersul pentru vaccinare în societate pare să se fi redus, în condițiile în care pe listele de așteptate pentru vaccinare sunt mult mai puține persoane comparativ cu numărul dozeler de vaccin disponibile, iar numărul doritorilor tot scade.