Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Criza se adâncește în R.Moldova.”Există riscul de subminare a ordinii constituționale”

parlament.jpg

Sursa imaginii: 
parlament.md

La Chișinău, criza politică se tot adâncește. Majoritatea PSRM-Șor, dar și un grup de foști deputați democrați, au votat astăzi o declarație prin care acuză Curtea Constituțională de ”uzurparea puterii în stat”. Tot ei au au votat anularea hotărârii prin care au numit anterior președintele Curții. Totodată, majoritatea PSRM-Șor a numit un nou judecător la Curtea Constituțională. Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate, Platformei DA au părăsit sala de ședințe și au mers la protest, în fața Curții Constituționale. PAS a îndemnat oamenii să iasă în stradă întrucât majoritatea Dodon-Șor-Plahotniuc planifică o lovitură asupra Curții. Președintele R.Moldova, Maia Sandu, a convocat, la ora 17.00, ședința Consiliului Suprem de Securitate pentru a discuta despre riscul de subminare a ordinii constituționale. 

Șeful Delegației Uniunii Europene în R.Moldova, Peter Michalko, susține că acțiunile din Parlament împotriva Curții Constituționale, inclusiv încercarea de a schimba componența Curții, reprezintă un atac clar asupra Constituției R.Moldova și asupra independenței Curții Constituționale.

Să spunem că, votul majorității PSRM Șor, dar și a unui grup de foști deputați democrați, care au făcut parte din formațiunea condusă de Vlad Plahotniuc, vine după ce Curtea Constituțională a decis că Parlamentul poate fi dizolvat și șeful statului poate anunța data alegerilor parlamentare anticipate.

Tot vineri, liderul PSRM, Igor Dodon, a plecat într-o vizită fulger la Moscova. Înainte de decolare, Dodon a anunțat că va avea ”mai multe întrevederi importante, în scopul intereselor Republicii Moldova”.

Între timp, la Parlament, colegii lui Dodon au constituit Comisia specială ”pentru elaborarea proiectelor de legi privind reforma constituțională”. Noua comisie, susțin socialiștii, va fi formată din reprezentanți ai fracțiunilor și grupurilor parlamentare, experți în drept constituțional, reprezentanți ai mediului academic și societății civile. Comisia va avea 11 membri din rândul deputaților.

Potrivit președintelui Comisiei juridice, numiri și imunități, Vasile Bolea, unul dintre autorii proiectului, ”documentul a fost elaborat în scopul asigurării stabilității, funcționalității și conlucrării ramurilor puterilor în stat și sporirii eficienței administrației publice, garantării independenței și protecției juridice autorității de jurisdicție constituțională, consolidării societății, a statalității, suveranității și independenței Republicii Moldova”.

Cei 54 de deputați socialiști, ai Partidului Șor și foști democrați au numit și un nou judecător la Curtea Constituțională. Președintele R.Moldova, Maia Sandu, dar și membrii Consiliului Suprem de Securitate, au refuzat să participe la ceremonia de depunere a jurământului de către noul magistrat.

În timp ce la Parlament, majoritatea PSRM-Șor vota pe bandă rulantă proiecte de legi legate de activitatea Curții Constituționale, deputații PAS, ai Platformei DA, dar și simpli cetățeni au mers să protesteze la Curtea Constituțională. ”Majoritatea parlamentară Dodon-Șor-Plahotniuc planifică o lovitură asupra Curții și încearcă să submineze ordinea constituțională. Curtea Constituțională trebuie apărată. Mergem cu toții să apărăm această instituție și să nu permitem să încerce să forțeze intrarea în CC. Îndemn toti cetățenii, simpatizanții, colegii și altor actori politici, partide, să vina să apărăm CC. Dondon, Șor și Plahotniuc au ales calea confruntării. Nu avem de ales”, a declarat președintele PAS, Igor Grosu.

De partea sa, fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, consideră că tot ce s-a întâmplat în Parlament este foarte trist. ”Atât recunoașterea ”caracterului captiv al CCM”, cât și decizia de revocare a dnei Domnica Manole, sunt acte descalificante pentru niște politicieni care se respectă pe ei și care respectă valorile statului de drept. Declarația privind recunoașterea ”caracterului captiv al CCM” este o declarație politică care reflectă viziunile celor care au votat-o și trebuie tratată ca atare.Referitor la constituționalitatea destituirii/revocării a dnei Domnica Manole din funcția de președinte al Curții, trebuie spus că orice întrerupere a mandatelor judecătorilor Curții Constituționale de către Parlament reprezintă o imixtiune nepermisă în activitatea Curții. O astfel de intervenție, reprezintă o încălcare a principiului independenței CCM și este contrară principiilor inamovibilității și independenței judecătorilor săi. Din această hotărâre rezultă implict faptul că orice normă legală ori modificare legislativă, care ar afecta mandatul judecătorilor Curții Constituționale se consideră neconstituțională ab initio”.

Potrivit lui Alexandru Tănase,”nici Constituția și nici Legea cu privire la CCM nu prevede o procedură de revizuire a votului pentru numirea unui judecător constituțional”. ”O astfel de procedură nici nu poate fi prevăzută. Dacă s-ar admite posibilitatea revenirii, după o perioadă, la voturile exprimate pentru adoptarea unor hotărâri de numire a judecătorilor constituționali, reieșind din interese politice sau personale de moment, ar fi fost compromisă independența CCM, autoritatea legislativă a statului, și securitatea raporturilor juridice. Astfel, abrogarea actului de numire a dnei Dominica Manole nu poate avea ca efect încetarea mandatului acesteia. Indiferent de atitudinea față de avizul CCM din 15 aprilie 2021, prin care Curtea a constatat circumstanțele ce justifică dizolvarea parlamentului - atacurile asupra judecătorilor constituționali sunt acțiuni descalificante pentru oamenii politici și incompatibile cu valorile statului de drept”, consideră Alexandru Tănase, fostul președinte al Curții Constituționale a R.Moldova. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre criza politică din R.Moldova