Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chișinău: CC a suspendat deciziile votate vineri de majoritatea PSRM-Șor

Curtea Constituțională a R.Moldova a suspendat, în seara zilei de vineri, hotărârile, adoptate vineri de majoritatea PSRM – Șor legate de demisia președintelui CC și numirea unui nou magistrat la Curtea Constituțională. Înalta Curte a fost sesizată de Partidul Acțiune și Solidaritate.

”Astăzi, 23 aprilie 2021, Președintele ad-interim al Curții Constituționale a admis, în baza articolelor 71 alineatele (2) și (4) din Codul jurisdicției constituționale și 25alin. (2) și (4) din Legea cu privire la Curtea Constituțională,  cererea de suspendare a acțiunii acțiunii Hotărârii Parlamentului privind anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale și a Hotărârii Parlamentului din 23 aprilie 2021 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale, depusă de Sergiu Litvinenco, deputat în Parlamentul Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat de presă al Curții Constituționale.

Hotărârea este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al R.Moldova.

Maia Sandu: ”Deciziile neconstituționale votate azi în Parlament reprezintă subminarea ordinii constituționale și a statului de drept”

Președintele R.Moldova, Maia Sandu, a solicitat Procuraturii Generale să investigheze acțiunile de astăzi sub aspectul ”infracțiunii de uzurpare a puterii în stat, precum și faptele participanților la acest atac asupra ordinii de drept”. ”Am cerut Serviciului de Informații și Securitate să urmărească acțiunile de încercare a subminării ordinii constituționale și să asigure prevenirea destabilizării situației în țară. Cerem Parlamentului să se oprească din aceste derapaje antidemocratice. Cei care comit aceste ilegalități sunt pasibili de pedeapsă. Fac apel la comunitatea internațională să urmărească situația din țara noastră și să ofere tot sprijinul pentru apărarea democrației în fața tentativelor de subminare a instituțiilor statului. Deciziile neconstituționale votate azi în Parlament reprezintă subminarea ordinii constituționale și a statului de drept. Niciun atac la independența Curții Constituționale nu va fi tolerat”, a declarat, Maia Sandu, șeful statului, în seara zilei de vineri.

În seara zilei de vineri, Ambasada României la Chișinău a anunțat că ”a luat notă cu îngrijorare de acțiunile unor partide politice de la Chișinău împotriva Curții Constituționale din Republica Moldova, inclusiv încercările acestora de modificare a componenței sale”. ”Toate aceste demersuri denotă o lipsă de respect față de prevederile constituționale și afectează direct independența Curții Constituționale. Reamintim tuturor actorilor politici de la Chișinău importanța consolidării statului de drept și necesitatea evitării în consecință a oricăror decizii de natură să afecteze principiile democratice”, susține misiunea diplomatică. 

Iar șeful Delegației Uniunii Europene în R.Moldova, Peter Michalko, a declart că acțiunile din Parlament împotriva Curții Constituționale, inclusiv încercarea de a schimba componența Curții, reprezintă un atac clar asupra Constituției R.Moldova și asupra independenței Curții Constituționale.

Să spunem că, majoritatea PSRM-Șor, dar și un grup de foști deputați democrați, au votat, vineri, o declarație prin care acuză Curtea Constituțională de ”uzurparea puterii în stat”. Tot ei au au votat anularea hotărârii prin care au numit anterior președintele Curții. Totodată, majoritatea PSRM-Șor a numit un nou judecător la Curtea Constituțională. Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate, Platformei DA au părăsit sala de ședințe și au mers la protest, în fața Curții Constituționale. PAS a îndemnat oamenii să iasă în stradă întrucât majoritatea Dodon-Șor-Plahotniuc planifică o lovitură asupra Curții.