Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Președintele Comisiei de la Veneția, extrem de îngrijorat de situația din R.Moldova

36928135154_ac9d86d78e_w.jpg

Sursa imaginii: 
coe.int

Preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, s-a arătat extrem de îngrijorat de situația actuală din R.Moldova. Oficialul european a făcut un apel la Parlamentul R.Moldova să abroge declarația și deciziile sale neconstituționale și să respecte deciziile sale anterioare și viitoare ale CC, chiar și atunci când nu este de acord cu acestea.

”Fac apel către toate instituțiile statului să manifeste reținere, să intre în dialog și să dezamorseze această situație îngrijorătoare în vederea respectării Constituției Republicii Moldova, lucru pe care îl merită poporul moldovenesc, mai ales pe timp de confruntare cu actuala criză sanitară și economică”.

Potrivit lui Gianni Buquicchio, Comisia de la Veneţia a subliniat în repetate rânduri că ignorarea unei decizii a Curții Constituționale înseamnă a ignora Constituția și puterea constituantă, care a atribuit CC competența de a asigura supremația Constituției și Curții Constituționale. Legislativul și Executivul trebuie să respecte rolul Înaltei Curți în calitate de ”gardian al Constituției”, chiar și atunci când nu sunt mulțumiți de o decizie sau consideră că CC a comis o greșeală”.

Totodată, președintele Comisiei de la Veneția a menționat că în Constituția R.Moldova nu este prevăzut ”termenul vot de neîncredere pentru magistrații CC”, așa cum s-a afirmat deja în legătură cu o anterioară tentativă eșuată a Legislativului de a introduce posibilitatea de a revoca judecătorii constituționali pentru lipsă de încredere din partea Parlamentului.”Am avut deja ocazia să spun în 2013, acest vot de neîncredere este în contradicție evidentă nu doar cu articolul 137 din Constituția Moldovei, ci și cu standardele europene privind justiția constituțională”.

Oficialul european a amintit că, Parlamentul de la Chișinău a anulat o hotărâre din 2019, prin care ”actualul preşedinte al CC a fost votat judecător în cadrul acestui for suprem. Decizia de vineri nu are nicio bază în Constituţia Republicii Moldova”.

"O decizie a Curţii Constituţionale care nemulțumește puterea legislativă sau executivă nu înseamnă un abuz de putere sau o decizie arbitrară. Faptul de a vota în favoarea unei decizii nepopulare a Curţii, nu constituie o încălcare a jurământului depus de magistrații constituţionali. Un astfel de jurământ nu a fost depus în folosul majorităţii politice actuale. Este un jurământ de susţinere a Constituţiei, chiar dacă înseamnă dezamăgirea majorităţii", susține președintele Comisiei de la Veneția.

Gianni Buquicchio susține că Legislativul, în declarația sa, afirmă că ”edificarea statului de drept este o prioritate absolută”. ”Dar Parlamentul nu poate ignora faptul că independența sistemului judiciar, este un principiu fundamental al oricărei ordini juridice guvernate de principiul statului de drept. Respectarea ordinii constituționale nu poate fi invocată ca pretext pentru încălcarea Constituției”.

Parlamentul Republicii Moldova a declarat "existenţa unei situaţii de criză constituţională şi politică gravă. Repet că acţiunile neconstituţionale ale unei instituţii de stat împotriva alteia nu pot ajuta la rezolvarea niciunei crize. Cultura democratică şi maturitatea necesită reţinere instituţională, bună credinţă şi respect reciproc între instituţiile statului", a subliniat Gianni Buquicchio.

Precizăm că, vineri, majoritatea PSRM-Șor dar și un grup de foști deputați democrați, au votat pentru demisia președintelui Curții Constituționale și au numit un nou judecător la CC. Totodată, aceiași deputați au votat o declarație prin care acuză Curtea Constituțională de ”uzurparea puterii în stat”. 

Înalta Curte a suspendat, în seara zilei de vineri, deciziile adoptate de cei 54 de deputați moldoveni.