Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Azerbaidjanul acuzat de torturarea prizonierilor de război armeni

armenia.png

Demonstrație de protest la Erevan împotriva acordului de pace cu Azerbaidjanul, 12 noiembrie 2020
Image source: 
Stepan Poghosyan/Photolure via REUTERS via rfi.fr

„Ai fost vreodată numit câine? Noi am fost numiți. Președintele Azerbaidjanului  a scris pe rețelele sociale că va persecuta armenii ca pe câini. Ați văzut vreodată versiunea rasistă a Madame Tussauds? Noi am văzut-o. Azerbaidjanul a deschis un Parc al victoriei în care a amplasat imagini inumane cu soldați armeni muribunzi sau morți deja.”  Aceste cuvinte îi aparțin deputatului armean, Ruben Rubenyan, care a ținut recent un discurs în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei pe tema prizonierilor de război și a deportaților armeni în urma recentului conflict dintre Armenia și Azerbaidjan. 

Publicația armeană hetq.am scrie despre Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE ) pe tema prizonierilor de război și a deportaților armeni în urma recentului conflict dintre Armenia și Azerbaidjan. Potrivit jurnalistilor armeni,  majoritatea europenilor care au luat cuvântul au condamnat Azerbaidjanul pentru că nu a respectat  prevederile acordului semnat între cele două părți în noiembrie anul trecut, mai ales în ceea ce privește repatrierea prizonierilor de război.

„Mulți delegați au menționat că, prin nereturnarea prizonierilor armeni, supuși tratamentelor inumane și torturii, Azerbaidjanul încalcă grav Convenția Națiunilor Unite și legile și standardele internaționale privind războiul.”

„Din păcate, Azerbaidjanul continuă să insiste asupra faptului că prizonierii armeni sunt de fapt teroriști și refuză să-i repatrieze, ” a declarat europarlamentarul francez, Alexandra Louis, membră a Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE).

În replică, un oficial azer, Kamal Jafarov, s-a declarat dezamăgit că APCE a decis să organizeze o discuție pe această temă. Potrivit acestuia, propunerea delegației armene (...) are loc într-un context politic: „Alegerile anticipate vin în curând în Armenia, iar statul încearcă să arate oamenilor că este încă capabil să schimbe ceva,” a declarat acesta.

 „Jafarov a criticat APCE pentru că ar fi închis ochii la problemele a aproximativ un milion de deportați azeri după Primul Război.”

 

UE și SUA au negociat criza politică din Georgia

„Medierea organizată de Uniunea Europeană și SUA s-a încheiat în Georgia. Documentul intitulat Calea de urmat pentru Georgia a fost semnat de reprezentanții echipei de guvernare (...) precum și de marea majoritate a partidelor politice de opoziție,” aflăm din www.amerikiskhma.com, Vocea Amercicii în limba georgiană.

 „Conform documentului, semnatarii se angajează să răspundă la cele două probleme percepute ca justiție politizată în termen de o săptămână de la semnarea acordului, prin amnistie și/sau prin luarea de măsuri care vor avea un rezultat similar. În special, în termen de o săptămână de la semnarea acestui acord, partidul reprezentat în parlament trebuie să inițieze o lege de amnistie care va aborda toate încălcările și arestările legate de protestele din 19 - 21 iunie 2019.”

În același timp, potrivit reprezentantului UE, Charles Micel, conform propunerii partidului de guvernare, Visul Georgian, din 16 aprilie 2021, alegerile legislative anticipate vor fi convocate în 2022 dacă partidul obține mai puțin de 43% din voturi la alegerile locale din octombrie 2021.

 

Cum scapă patronii turci de angajații nedoriți pe timp de pandemie?

tr.euronews.com scrie despre cum încalcă patronii turci, drepturile angajaților care prevăd că nu pot fi concediați pe timp de pandemie. Ca să scape totuși de angajați incomozi și să nu plătească amenda prevăzuta de legislația prelungită până în mai, patronii invocă articolul 29 din Codul Muncii al acestei țări care se aplică celor care au comis o infracțiune precum „consumul de droguri sau beția la locul de muncă, ori hărțuirea sexuală a altui lucrător la locul de muncă.”

„Potrivit datelor Centrului de cercetare al Confederației Sindicatelor Revoluționare (DİSK), (...) în 2020, 176.662 de lucrători au fost disponibilizați potrivit articolului 29.”

„Articolul 29 este abuzat și de angajator (...)” și prin folosirea lui, angajatorii „urmăresc uzurparea drepturilor de plată pentru vechime și preaviz, prevenirea organizării sindicale și exercitarea de presiuni asupra lucrătorilor,” scrie tr.euronews.com.

„İzzettin Akan, reprezentant al filialei Sindicatului nr. 4 Hak-İș Hizmet-İș, concediat cu Articolul 29, spune că a fost dat afară pentru că apăra drepturile prietenilor săi care lucrează în municipiul Bayrampașa. Afirmând că a fost obligat să lucreze sub salariul minim în ciuda contractului și că a fost concediat pentru că nu au acceptat această situație, Akan spune că aproape 100 de persoane vor fi disponibilizate.”

 

Lider kazac: lumii nu ar trebui să i se permită să se arunce într-o spirală de decizii egoiste

Primul președinte al Kazahstanului care a condus țara timp de aproape 30 de ani, Nursultan Nazarbayev, a trimis un mesaj video participanților la Forumul Economic Asiatic din Boao, China, relatează Tengrinews.kz. Nursultan Nazarbayev s-a retras din funcția de președinte în urma presiunilor interne și este astăzi Președintele Consiliului de Securitate a Kazakhstanului.

Potrivit lui Nazarbayev, „pandemia COVID-19 a schimbat profund realitatea cotidiană din întreaga lume și a expus o serie de provocări politice, socio-economice și umanitare majore pentru comunitatea internațională. Cu toate acestea, criza permite umanității să examineze realitatea înconjurătoare într-un mod nou și să tragă astăzi câteva concluzii importante pentru sine.

Pandemia a arătat rolul important al statului în vremuri dificile: datorită măsurilor eficiente ale puterilor, multe țări au reușit să evite cele mai negative scenarii ale evoluției situației.

În același timp, toată lumea este clar convinsă că planeta noastră pare a fi un organism destul de fragil, care trebuie apreciat și protejat,” a spus Nazarbayev.

"Vedem o creștere a sentimentului protecționist în întreaga lume. Deciziile motivate politic au un impact critic asupra relațiilor economice internaționale. Lumii nu ar trebui să i se permită să se arunce într-o spirală de decizii egoiste unilaterale", a subliniat Yelbasi.

"Pentru umanitate, cooperarea dintre producătorii de vaccinuri și guverne este importantă pentru a rezolva problema imunizării în masă pe planetă. Concurența și politizarea în acest domeniu sunt contraproductive", a spus liderul cazac.

 

Azerbaidjan

Ministerul Educației din Azerbaidjan, Școala Superioară de Petrol din Baku și Rețeaua de Universități din Regiunea Marea Neagră au găzduit un seminar web despre „Învățământul superior și cercetarea, post-COVID,” citim pe agenția de știri Trend.az. La acesta au participat trei sute de profesori și studenți din universități din Turcia, România, Bulgaria, Grecia, Ucraina, Georgia și Albania.

Rectorul Școlii Superioare de Petrol din Baku, Elmar Gasimov, a vorbit despre eliminarea barierelor psihologice privind învățământul la distanță în urma pandemiei.

Ministrul educației azer, Emin Amrullayev, a spus că „lumea trebuie să se gândească la direcția pe care o va lua educația deoarece pandemia ne-a arătat că toate abilitățile care odinioară erau considerate esențiale, astăzi trebuie actualizate.”

 

Au participat la realizarea Revistei Presei Europa Plus:

Djamila Khaspoladova, Azerbaidjan        

Hülya Çetinkaya, Turcia

Saba Khujadze, Georgia               

Yenglik Onerbayeva, Kazakhstan

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 23 aprilie 2021