Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Situația din Republica Moldova și un strop de propagandă de tip rusesc de la AUR

curtea_moldova.jpg

Sediul Curții Constituționale a Republicii Moldova
Image source: 
Facebook / Curtea Constituțională a Republicii Moldova

Situația din Republica Moldova este cât se poate de preocupantă. Și, în acest context, merită să privim către reacțiile internaționale, dar și către unele luări de poziții din România.

Să ne amintim că vineri, majoritatea parlamentară alcătuită din Partidul Socialiștilor și Partidul Șor (după numele unui fel de baron local din orașul Orhei) plus un grup de foști deputați ai Partidului Democrat al oligarhului Vladimir Plahotniuc, au votat o declarație prin care acuză Curtea Constituțională de ”uzurparea puterii în stat”.

Totodată, ei au au votat anularea hotărârii prin care au numit anterior președintele Curții și au desemnat un nou judecător în cadrul instanței constituționale.

Toate acestea, drept represalii pentru verdictul Curții de a valida dizolvarea Parlamentului, decisă de președintele Maia Sandu și convocarea de alegeri anticipate, după ce adunarea legislativă a eșuat de două ori încercarea de a învesti un guvern. 

În aceeași zi, Curtea Constituțională a R.Moldova a suspendat hotărârile adoptate de Parlament. Iar Înalta Curte a fost sesizată de către Partidul Acțiune și Solidaritate, al Maiei Sandu.

Uniunea Europeană a criticat ”atacul flagrant” asupra ordinii constituționale a Republicii Moldova. ”Voturile și declarațiile de vineri sunt o încercare de a submina statul de drept”, a precizat Înaltul Reprezentat al UE pentru Afaceri Externe și Politică de securitate, Josep Borrell, într-un comunicat de presă.

Declarația vine după ce Maia Sandu a avut vineri convorbiri telefonice de urgență cu cei doi lideri ai instituțiilor europene, în legătură cu situația politică din Republica Moldova. Și președintele Consiliului European, Charles Michel, și-a exprimat sprijinul față de Maia Sandu.

Situația a provocat, de asemenea, îngrijorarea Comisiei de la Veneția care a cerut părților reținere, a îndemnat la dialog și a reamintit că în legea fundamentală a Republicii Moldova nu există instituția votului de încredere în privința Curții Constituționale, ale cărei decizii trebuie respectate.

Fără îndoială, încleștarea politică din Republica Moldova nu poate fi desprinsă de evoluțiile generale din regiune, cu o Rusie aflată în încercarea de a-și menține controlul asupra fostelor republici sovietice.

Așa stând lucrurile, situația ar trebui să genereze, măcar în aceste zile, dacă mai devreme nu s-a putut, o reacție fermă a instituțiilor din România, a Parlamentului, Guvernului, Președinției și principalelor partide politice.

Altfel, o să rămânem cu atitudinea persoanei despre care se spune că ar fi creierul AUR, omul de afaceri Dorin Lulea, fondatorul, în acte, al formațiunii, potrivit mai multor articole din mass media.

Într-o declarație preluată ieri de mai multe medii online , acesta a pus semnul egalității între Maia Sandu și cei care au atentat la Curtea Constituțională – socialiști declarat pro-ruși, alături de oamenii unor partide oligarhice.

Acest procedeu, al relativizării, este unul des întrebuințat propaganda rusească. ”Nu suntem diferiți de voi, suntem la fel și facem exact ce faceți și voi” - este adeseori poziția Kremlinului atunci când i se reproșează acțiuni agresive. Se pare că fondatorul AUR și-a însușit foarte bine lecția propagandei rusești.

De aceea ar fi foarte nimerită o reacție viguroasă de sprijin pentru Maia Sandu din partea forțelor politice și instituțiilor democratice din România. Nu s-au auzit foarte multe în acest weekend, dar timpul nu este pierdut. Nu de alta, dar ar fi păcat să rămânem doar cu o luare de poziție atât de străvezie că se vede prin ea chiar steaua roșie de la Kremlin.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 26 aprilie 2021