Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Proteste, la Chișinău:”Am ieșit pentru a apăra Curtea Constituțională. E important să nu cedăm”

proteste_cc.jpg

Proteste la Curtea Constituțională, organizate de PAS
Sursa imaginii: 
Partidul Acțiune și Solidaritate

Curtea Constituțională a R.Moldova va examina, marți, constituționalitatea deciziilor, adoptate vineri de majoritatea PSRM-Șor, legate de demisia președintelui Înaltei Curți, dar și numirea unui nou magistrat la Curtea Constituțională. Să spunem că hotărârile votate de deputații socialiști și cei ai Partidului Șor au fost suspendate, în seara zilei de vineri, de președintele ad-interim al Curții Constituționale. Astăzi, Înalta Curte a confirmat această decizie. Între timp, luni, în fața instituției, simpatizanți și susținători ai Partidului Acțiune și Solidaritate au organizat o manifestație pentru a apăra Curtea Constituțională. Iar liderul socialiștilor, Igor Dodon, revenit de la Moscova, a lansat un apel la dialog, respins de opoziție. Tot luni, Procuratura Generală a anunțat că va examina, în regim de urgență, pretinsele fapte de uzurpare a puterii în stat și tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate.

Procuratura Generală anunță că a recepționat adresarea deputaților Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco și Virgiliu Pâslariuc prin care au solicitat examinarea pretinselor fapte de uzurpare a puterii de stat și tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate. Adresarea, susțin procurorii, vine ca urmare a evenimentelor și deciziilor luate, vineri, 23 aprilie, de Parlamentul Republicii Moldova, în raport cu Curtea Constituțională. ”Adresarea deputaților a fost înregistrată corespunzător și dispusă spre examinare unui procuror din cadrul Procuraturii Generale. Instituția va examina în ordine prioritară și în regim de urgență acest caz și va dispune o soluție legală”, afirmă procurorii moldoveni.

Deputații PAS au depus, sâmbătă, o sesizare la Procuratura Generală pe marginea deciziilor votate PSRM-Șor.”Am solicitat pornirea urmăririi penale în baza art. 339 alin. (1) Cod penal „Uzurparea puterii în stat” de către grupul criminal organizat și condus de cetățeanul Igor Dodon, dar și pe faptul săvârșirii de către cetățeanul Lupașcu Boris a infracțiunii prevăzute de art. art. 351 alin. (1) Cod penal „Uzurparea de calități oficiale”, și anume a celei de judecător la Curtea Constituțională”, a precizat Litvinenco.

Să spunem că, majoritatea PSRM-Șor, dar și un grup de foști deputați democrați, au votat, vineri, o declarație prin care acuză Curtea Constituțională de ”uzurparea puterii în stat”. Tot ei au votat anularea hotărârii prin care au numit anterior președintele Curții. Totodată, majoritatea PSRM-Șor a numit un nou judecător la Curtea Constituțională. 

Deputat PAS:”Vom ieși în stradă de fiecare dată când ne vom simți libertatea în pericol”

Atât vineri, cât și luni, PAS a organizat proteste în fața Curții Constituționale întrucât ”majoritatea Dodon-Șor-Plahotniuc planifică o lovitură asupra Curții”. Marți este anunțat un nou protest.

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Dumitru Alaiba:”Anul acesta Moldova împlinește 30 de ani și ce alt cadou îi putem oferi decât un Parlament curat, fără hoți, cu oameni care cred în țara aceasta și oameni care își văd viitorul aici. Astăzi am vorbit cu mai mulți oameni mai în vârstă decât mine, oameni care merg la proteste de 20, 30 de ani. Lor vreau să mă închin pentru faptul că nu au obosit, că mai continuă să vină. Noi suntem aici pentru că voi nu ați renunțat. Vă mulțumim și vă promitem că vom ieși în stradă de fiecare dată când ne vom simți libertatea în pericol. Astăzi avem o situație în care am ieșit pentru a apăra ceva. Cinci ani de zile am protestat din frustrare, deznădejde, pentru a ne manifesta nemulțumirea, dar nu-mi amintesc să protestăm pentru a apară ceva, cum o facem astăzi, pentru a apăra Curtea Constituțională. De aceea e important să nu cedăm. Noi nu cedăm”, a declarat Alaiba.

Dodon:”Clasa politică are nevoie de un dialog responsabil”

În dimineața zilei de luni, liderul socialiștilor, Igor Dodon, a lansat un apel la dialog pentru a depăși criza politică și constituțională. Nu a fost însă auzit de opoziție.”Azi clasa politică are nevoie de un dialog responsabil. Iar cei care vor respinge aceste propuneri de dialog și de depășire a crizei foarte grave în care ne aflăm, să își asume toate consecințele.Vreau să înțelegem cu toții că instituțiile statului se află azi într-un impas foarte serios, care creează premise periculoase pentru acuzații reciproce, pentru proteste spontane și pentru provocări operate de forțe terțe, cu consecințe neprognozabile pentru societate și pentru țară”, afirmă Dodon.

După acțiunile majorității PSRM-Șor legate de activitatea Curții Constituționale, mai mulți oficiali europeni s-au arătat extrem de îngrijorați de situația din R.Moldova. Preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, a făcut un apel la Parlamentul R.Moldova să abroge declarația și deciziile sale neconstituționale și să respecte deciziile sale anterioare și viitoare ale CC, chiar și atunci când nu este de acord cu acestea. ”Fac apel către toate instituțiile statului să manifeste reținere, să intre în dialog și să dezamorseze această situație îngrijorătoare în vederea respectării Constituției Republicii Moldova, lucru pe care îl merită poporul moldovenesc, mai ales pe timp de confruntare cu actuala criză sanitară și economică”.

Potrivit lui Gianni Buquicchio, Comisia de la Veneţia a subliniat în repetate rânduri că ignorarea unei decizii a Curții Constituționale înseamnă a ignora Constituția și puterea constituantă, care a atribuit CC competența de a asigura supremația Constituției și Curții Constituționale. ”Legislativul și Executivul trebuie să respecte rolul Înaltei Curți în calitate de gardian al Constituției, chiar și atunci când nu sunt mulțumiți de o decizie sau consideră că CC a comis o greșeală”. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre criza politică și constituțională din R.Moldova