Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Externele de la Moscova acuză UE și SUA de implicare în procesele politice din R.Moldova

poza_zaharova.jpg

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova

Ministerul de Externe de la Moscova acuză Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii de implicare în procesele politice interne ale R.Moldova. Autoritățile ruse îndeamnă oficialii europeni și americani să se abțină să intervină și ”să nu depășească normele de etică diplomatică”. Ceea ce fac oficialii occidentali, susțin autoritățile ruse, ”contribuie la o polarizare și mai mare a societății moldovenești”.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, oficialii occidentali, săptămâna trecută,și-au continuat încercările de a se amesteca în treburile interne ale Republicii Moldova”. Reacția Externelor de la Moscova vine după ce mai mulți oficiali europeni și americani s-au arătat extrem de îngrijorați după ce deputații socialiști și cei ai Partidului Șor, au votat ”Declarația cu privire la recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale, prin care deputații și-au exprimat dezacordul cu decizia Curții privind existența condițiilor pentru dizolvarea Parlamentului. Un alt motiv a fost anularea de către parlamentari a deciziei din 2019 privind numirea actualului președinte al Curții Constituționale”.

Maria Zaharova a menționat că președintele Consiliului European, Charles Michel, și Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Joseph Borrell, și-au exprimat „îngrijorarea” în legătură cu aceste decizii imediat după adoptarea lor, văzând în ele „un atac asupra independenței” Curții Constituționale și asupra ordinii constituționale în Moldova. Șeful delegației UE în Moldova, Peter Michalko, ambasadorul SUA, Derek Hogan, precum și ambasadele mai multor state membre ale UE în Moldova, inclusiv România și Olanda, nu au rămas deoparte”. 

”În timp ce solicită Parlamentului să respecte deciziile Curții Constituționale, reprezentanții SUA și UE par să refuze să arate același respect față de acțiunile legislatorilor moldoveni. O astfel de selectivitate confirmă o dată în plus că vectorul geopolitic al Chișinăului este mai important pentru ei decât „valorile democratice” pentru care se pronunță”, susține Maria Zaharova.

Precizăm că, mai mulți oficiali străni au condamnat acțiunile majorității PSRM-Șor prin care au demis președintele Curții Constituționale și au numit un nou judecător. Preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, a făcut un apel către toate instituțiile de stat ale R.Moldova ”să manifeste reținere, să intre în dialog și să dezamorseze această situație îngrijorătoare în vederea respectării Constituției Republicii Moldova, lucru pe care îl merită poporul moldovenesc, mai ales pe timp de confruntare cu actuala criză sanitară și economică”. ”Comisia de la Veneţia a subliniat în repetate rânduri că ignorarea unei decizii a Curții Constituționale înseamnă a ignora Constituția și puterea constituantă, care a atribuit CC competența de a asigura supremația Constituției și Curții Constituționale.”Legislativul și Executivul trebuie să respecte rolul Înaltei Curți în calitate de gardian al Constituției, chiar și atunci când nu sunt mulțumiți de o decizie sau consideră că CC a comis o greșeală”. 

Între timp, Partidul Acțiune și Solidaritate a anunțat un nou protest pentru ”a apăra Curtea Constituțională”. Magistrații urmează să examineze, marți, constituționalitatea deciziilor, adoptate de majoritatea PSRM-Șor. Să spunem că hotărârile votate de deputații socialiști și cei ai Partidului Șor au fost suspendate, la scurt timp, de președintele ad-interim al Curții Constituționale.  

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre acuzațiile lansate de Externele de Moscova la adresa UE și SUA