Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Încrederea europenilor în UE a crescut, dar se acumulează îngrijorările în privința economiei

europa.jpg

Image source: 
Facebook / European Parliament

Pandemia de COVID-19 a afectat puternic viața de zi cu zi a cetățenilor europeni de mai bine de un an. Totuși, aceasta nu a dus la scăderea încrederii în Uniunea Europeană, după cum arată rezultatele ultimului sondaj de tip Eurobarometru, realizat în februarie-martie 2021. Dimpotrivă, cifrele arată că încrederea s-a consolidat în ultimul an.

După cum informează Comisia Europeană, cercetarea sociologică a fost realizată în perioada 12 februarie - 11 martie 2021, pe baza a peste 27.000 de interviuri în toate statele membre.

Rezultatele indică faptul că imaginea UE și încrederea în UE s-au ameliorat, atingând nivelul lor cel mai înalt de mai bine de zece ani.

De asemenea, sondajul indică o creștere a îngrijorării cu privire la situația actuală a economiilor naționale: 69 % dintre europeni consideră că situația este în prezent „proastă”, iar 61 % se tem că economia țării lor se va redresa în urma impactului pandemiei de-abia „în 2023 sau mai târziu”.

Circa 49% dintre cei intervievați și-au declarat încrederea în Uniunea Europeană - o creștere de 6 puncte față de sondajul Eurobarometru standard din vara anului 2020.

Este cel mai înalt nivel înregistrat din primăvara anului 2008, deci de dinainte de declanșarea crizei financiare, cu prăbușirea băncii Lehman Brothers, în toamna acelui an.

În același timp, încrederea în Uniunea Europeană o depășește pe cea în guvernele naționale, aflată la un nivel mediu de 36 %. Deși încrederea în instituțiile naționale a pierdut teren, totuși ea rămâne la un nivel mai ridicat decât în toamna anului 2019.

Iar aici ar trebui să ne gândim la tot felul de obiecții sau piedici puse de diferite guverne naționale unor proiecte europene, dintre care s-ar detașa Planul european de redresare și reziliență. Cifrele arată că europenii ar favoriza acțiunea comună în detrimentul opțiunilor naționale.

De altfel, majoritatea europenilor, 55%, consideră că planul de redresare al UE în valoare de 750 de miliarde EUR, NextGenerationEU, este un instrument eficient, dar 38% cred contrariul.

În privința României 58% dintre români au declarat că au încredere în Uniunea Europeană, ceea ce reprezintă o creștere cu 4 puncte față de sondajul Eurobarometru standard din vara anului 2020.

Cele mai ridicate niveluri de încredere se înregistrează în Portugalia (78 %) și Irlanda (74 %).

Cât privește principalele preocupări ale cetățenilor europeni, patru cetățeni din zece consideră că cea mai importantă problemă cu care se confruntă în prezent UE este starea de sănătate, o creștere semnificativă, cu 16 puncte procentuale față de vara anului 2020.

Este semnificativ faptul că doar 29% dintre cetățenii UE consideră în prezent că situația economică este „bună”, o scădere cu 5 puncte procentuale față de vara anului 2020. Vorbim despre cel mai scăzut nivel pentru acest indicator din primăvara anului 2013.

Totuși, sprijinul pentru moneda euro rămâne foarte ridicat: 79% dintre cetățenii din zona euro sunt în favoarea monedei, cel mai înalt nivel din 2004, cifrele variind de la 95% în Portugalia la 70% în Franța și Austria. În ansamblu, în Uniunea Europeană, șapte din zece europeni sprijină moneda euro (70%), cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată.

Un capitol important al cercetării este cel consacrat vaccinării. Cifrele arată că 45% dintre europeni spun că ar dori să fie vaccinați cât mai curând posibil - sau fuseseră deja vaccinați în momentul efectuării sondajului, iar 20 % ar dori să facă acest lucru în 2021. 21 % ar prefera să fie vaccinați mai târziu. Doar 12 % afirmă că nu se vor vaccina niciodată, iar 2 % „nu știu”.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 27 aprilie 2021