Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cristian Diaconescu: Expulzarea diplomatului rus nu e o decizia politică, ci una strict de drept diplomatic

logo_mae_centrat_ro_cv.jpg

Sursă foto: MAE.ro.

Fostul ministru de externe, Cristian Diaconescu, spune că expulzarea diplomatului rus nu reprezintă un gest de solidaritate cu Cehia și nici nu are legătură cu ce se întâmplă în Cehia.

Fostul ministru de externe, Cristian Diaconescu, spune că expulzarea diplomatului rus nu reprezintă un gest de solidaritate cu Cehia și nici nu are legătură cu ce se întâmplă în Cehia.

“Nu este vorba despre anumite momente politice sau ideea de solidaritate de exemplu politică cu se se întâmplă în Cehia în acest moment sau cu ce se întâmplă în Ucraina.

Expulzarea unui diplomat este într-adevăr o măsură excepțională, care se ia strict în legătură cu activitatea diplomatului respectiv. Nu este o decizie de politică, este o decizie de drept diplomatic.

Înțeleg că din punct de vedere comunicațional se încearcă deplasarea subiectului într-o zonă a relațiilor bilaterale sau al problemelor de criză sau conflict din mai multe regiuni”, spune Cristian Diaconescu.

Fostul ministru de externe e de părere că putem asista la un gest similar din partea Moscovei.

“Foarte bine ar fi să nu adopte o măsură de retorsiune. Au mai fost situații inclusiv în ceea ce privește România, din această perspectivă, când s-a judecat cu maturitate acest aspect, dar orice este posibil, iar dreptul diplomatic oferă această posibilitate”.

Rusia nu rămâne fără răspuns după ce România i-a declarat un diplomat persona non grata, a reacționat Ministerul de externe rus. Ambasadorul României la Moscova, Cristian Istrate, cunoaşte bine procedura măsurilor reciproce de răspuns la paşii corespunzători în relaţia cu Moscova, a transmis purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus.

Autorităţile române l-au declarat luni persona non grata pe adjunctul ataşatului militar al ambasadei ruse la Bucureşti. Potrivit Ministerului de Externe al României, activităţile şi acţiunile diplomatului "contravin prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961". 

 
Cristian Diaconescu, fost ministru de externe.