Cercul se strânge tot mai mult în jurul premierului ceh Andrej Babis

andrej_babis.png

Premierul ceh Andrej Babis
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Partidul Popular European (PPE) a cerut activarea - pentru prima dată - a noului mecanism de protejare a bugetului Uniunii Europene, împotriva guvernului ceh. Dar demersul pare dificil de pus în practică, în actuala conjunctură politică.

Andrej Babis, premierul populist de la Praga, tocmai a fost confirmat de Comisia Europeană ca aflându-se în conflict de interese. 

Babis este deținătorul celei de-a cincea averi ca mărime din Republica Cehă. El și-a construit averea ca proprietar al holdingului ceh Agrofert, specializat în industria agroalimentară, produse chimice dar și mass-media. Compania a beneficiat de fonduri europene de milioane de euro, care au ajutat-o să se dezvolte.

Problema este că, potrivit unui raport al Comisiei Europene, el este încă adevăratul proprietar al holdingului, deși reglementările europene și naționale nu-i permit să fie în același timp decident politic și beneficiar de bani europeni.

De partea sa, Babis spune că a transferat proprietatea holdingului către două fonduri fiduciare, în februarie 2017, pe când era ministru de finanțe. Și aceasta, tocmai pentru a se conforma unei legi anticorupție denumită chiar „Legea Babis”.

Dar Comisia Europeană este de altă părere. În urma unei anchete care s-a întis pe o perioadă de doi ani, executivul european a ajuns la concluzia că premierul de la Praga „exercită în prezent o influență decisivă asupra fondurilor fiduciare” și „exercițiul imparțial și obiectiv al funcțiilor sale publice a fost compromis de implicarea sa în decizii care vizau și grupul Agrofert ".

Astfel că, în Parlamentul European, grupul PPE, cea mai mare familie politică din adunarea legislativă, solicită acum activarea noului mecanism care condiționează fondurile europene de respectarea statului de drept. Și, pe cale de consecință, oprirea fondurilor bugetare către Republica Cehă.

PPE mai cere de la Andrej Babis - al cărui partid politic face parte din Renew Europe - restituirea imediată a peste 6 milioane de euro, sume „plătite ilegal către Agrofert de către contribuabilii cehi”.

Mecanismul care condiționează fondurile europene de respectarea statului de drept este o noutate în bugetul multianual al UE (2021-2027).

Spre deosebire de pierderea dreptului de vot în Consiliu, prin așa-numita ”opțiune nucleară” din Articolul 7 al Tratatului UE, tăierea fondurilor bugetare nu trebuie adoptată cu unanimitatea membrilor Consiliului. Este nevoie doar de majoritate calificată, în urma unei propuneri a Comisiei. Așa încât liderul ceh nu se va mai putea baza, eventual, pe susținerea colegilor iliberali din grupul de la Vișegrad.

Să mai spunem că Polonia și Ungaria, deja vizate de Comisia Europană pentru încălcarea statului de drept, au contestat mecanismul în fața Curții Europene de Justiție, care nu s-a pronunțat încă.

La sfârșitul anului trecut, cei 27 au convenit să nu aplice mecanismul până la verdictul judecătorilor europeni. Dar, tehnic vorbind, mecanismul este deja în vigoare și Parlamentul European presează pentru activarea acestuia. 

Însă situația se anunță complicată, pentru că un astfel de gest ar putea tulbura apele într-o perioadă în care se așteaptă ca statele membre să aprobe acordul european care permite emiterea de datorii comune. Este un pas esențial și obligatoriu pentru finanțarea planului european de redresare post-pandemie.

Și nimeni în Uniunea Europeană n-ar vrea să se simtă luat ostatic de vreun lider populist nemulțumit, care ar putea bloca, de unul singur, întregul plan european.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 28 aprilie 2021