Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Maia Sandu a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului. 11 iulie, data alegerilor anticipate. Reacții politice

poza_maia.jpg

Sursa imaginii: 
Presedinte.md

Președintele R.Moldova, Maia Sandu, a semnat, în seara zilei de miercuri, decretul de dizolvare a Parlamentului și a anunțat data alegerilor parlamentare anticipate. Moldovenii sunt așteptați, din nou la urne, să-și aleagă deputații, pe 11 iulie. Anunțul șefului statului vine după ce Curtea Constituțională a decis că hotărârea Parlamentului privind instituirea stării de urgență este neconstituțională.

”Prin această decizie am deschis calea pentru ca cetățenii să poată să-și aleagă un Parlament nou, care să servească interesele țării și ale oamenilor. Puterea este acum în mâinile poporului. Puterea este în mâinile dumneavoastră. Am încredere că cetățenii noștri vor alege calea corectă spre crearea unui stat dezvoltat și democratic, în care oamenii să trăiască în pace și bunăstare. Data alegerilor noului Parlament se stabilește pentru 11 iulie 2021. Trebuie să punem cât mai repede punct haosului în care ne ține Parlamentul care pleacă. După alegeri vom numi un guvern responsabil, care se va baza pe o majoritatea stabilă și vom îndrepta lucrurile în Moldova. Vom ieși din criză, vom face ordine și toate instituțiile statului vor lucra pentru binele oamenilor”, a declarat, în seara zilei de miercuri, președintele R.Moldova, Maia Sandu.

Guvernul urmează să aloce din bugetul de stat resursele financiare necesare pentru pregătirea și desfășurarea alegerilor. ”Urmează un efort mare. Cetățenii au câștigat dreptul de a-și decide viitorul, însă responsabilitatea pentru acest viitor stă pe umerii fiecăruia dintre noi. Lupta pentru curățarea sistemului public, lupta pentru curățarea clasei politice, pentru oprirea hoțiilor, lupta pentru dreptate este o luptă grea, dar suntem pe calea cea bună. Suntem tot mai aproape de a pune punct haosului pe care unii au încercat din răsputeri să-l prelungească și să-l adâncească ca să poată fura în continuare. Avem acum șansa de a alege calea spre normalitate. Să o folosim cu înțelepciune”, a mai declarat Maia Sandu.

Igor Dodon:”Vreți alegeri, mergem la alegeri. Noi suntem pregătiți să facem față acestei provocări politice”

De partea sa, liderul socialiștilor, Igor Dodon, a menționat: ”Vreți alegeri, mergem la alegeri. Noi suntem pregătiți să facem față acestei provocări politice și să demonstrăm că electoratul socialiștilor este de încredere, este puternic din punct de vedere moral și înțelege foarte bine, cine și ce reprezintă în politica internă și cea externă. Chemăm poporul Republicii Moldova să fie pregătit pentru a opune rezistență uzurpatorilor care tind să lichideze statul moldovenesc independent și să instaureze o guvernare din exterior. La alegeri sau prin orice altă metodă de drept, noi trebuie să demonstrăm că nu vom ceda țara noastră planurilor NATO, or, cu părere de rău, anume la aceasta se reduce acum totul în politica moldovenească: va deveni Moldova o platformă militară pentru NATO sau nu. Noi spunem ferm – nu”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Partidul Șor:”Suntem pregătiți de alegeri”

Partidul Șor susține că este gata de un nou scrutin și este sigur de un rezultat bun.”Nu mai încape nicio îndoială că Curtea Constituțională și-a arătat adevărata misiune: cea de bâtă politică în mâna președintelui Maia Sandu. Să fie clar: deputații Partidului Șor au votat pentru instituirea stării de urgență pentru a salva viețile oamenilor. Această măsură a fost aplicată pentru a putea lupta cu pandemia, nu cu oponenții politici. Lupta politică e altceva decât lupta cu virusul și cu moartea. Păcat că nu a înțeles acest lucru nici Președinția, nici deputații care au contestat decizia la CC, nici judecătorii Înaltei Curți”, se arată într-o declarație a Partidului Șor.

Europarlamentarul Dragoș Tudorache: ”Salut declanșarea alegerilor anticipate de către președintele Maia Sandu ca un gest politic important”

Europarlamentarul Dragoș Tudorache și-a exprimat speranța că ”după o perioadă de blocaj care a împiedicat buna guvernare și atragerea de fonduri europene din mecanismul de asistență al UE, Republica Moldova se îndreaptă spre o rezolvare democratică a crizei politice”. ”Salut declanșarea alegerilor anticipate de către președintele Maia Sandu ca un gest politic important care le permite alegătorilor din Republica Moldova să decidă direcția în care se îndreaptă țara lor. Blocajul politic din ultima perioadă poate să ia sfârșit și sper ca, odată cu alegerile anticipate, să vedem un nou Parlament și un nou Guvern dedicate reformelor și destinului european al Republicii Moldova. Sunt conștient că forțele politice care au provocat actuala criză politică nu vor ceda și e posibil să asistăm la noi încercări de a perpetua criza actuală. Dar fac un apel la responsabilitate și echilibru, pentru a ne asigura că nu vom avea parte de o continuare a crizei politice”, afirmă Dragoș Tudorache.

Să spunem că, magistrații Curții Constituționale au decis că starea de urgență, instituită până la sfârșitul lunii mai de Parlamentul R.Moldova, este ilegală. O hotărâre în acest sens a fost pronunțată, miercuri, de Curtea Constituțională a R.Moldova. Înalta Curte a fost sesizată de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate și un deputat neafiliat. Starea de urgență, susțin autorii sesizărilor, a fost declarată pentru a amâna alegerile parlamentare anticipate.

După câteva ore de deliberări, președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, a anunțat că decizia Parlamentului prin care a fost declarată stare de urgență, este neconstituțională. Președinta Înaltei Curți a dat citirii hotărârii în timp ce zeci de oameni scandau afară ”Anticipate”. ”Azi cetățenii au câștigat șansa de a-și reconstrui țara, de a avea un parlament responsabil”, susțin deputații PAS. De dimineață, zeci de oameni au venit la un miting pentru a apăra Curtea Constituțională ”de grupul Plahtoniuc-Dodon-Șor”.

Amintim că, majoritatea PSRM-Șor a decis ca în R.Moldova să fie declarată stare de urgență pentru o perioadă de două luni pentru a opri răspândirea coronavirusului. Deși au votat pentru o astfel de hotărâre, autoritățile nu au venit cu noi restricții pentru a lupta cu Covid-19. Doar teatrele și școlile au fost închise. În rest, totul a activat ca și înainte. 

Potrivit celui mai recent sondaj, realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, trei formațiuni politice ar accede în Legislativ. Cele mai multe voturi le-ar obține PAS - aproape 40 la sută din sufragii, urmat de PSRM, cu 37,6 la sută, iar Partidul Șor ar avea 11 la sută din voturi.