Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Administrația Biden, 100 de zile între ambiție și realitate

bidenrfi042021.jpg

Joe Biden, discurs de politică generală
Joe Biden, discurs de politică generală
Sursa imaginii: 
RFI

Administrația Biden împlinește astăzi 100 de zile.  Ocazia a fost marcată ieri cu un discurs de politică generală ținut de președinte în fața Camerelor reunite ale Parlamentului, prezidate pentru prima oară în istorie de două femei, Kamala Harris și Nancy Pelosi.  Amînat două luni din cauza pandemiei și cu un public redus la 200 de la obișnuitul 1.600, bilanțul de etapă a cuprins și direcțiile majore ale acțiunii prezidențiale pentru următorul an, enumerînd în linii generale proiectele și ambițiile unei guvernări reformatoare, sociale și asistențiale.  Semn al vremurilor, atmosfera a fost una de hiper-vigilență,  cu măsuri de securitate excepționale în interiorul și exteriorul Capitoliului, baricadat mai mult ca niciodată împotriva extremismului de dreapta. În primele patru luni ale anului, numărul amenințărilor la adresa legislatorilor a crescut cu 65% în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, și s-a dublat în raport cu 2017.

Radu Tudor relatează despre discursul de politică generală al președintelui Biden:

 

Imperativul unui ev tensionat: mai puțin festivism, mai mult realism.

După un președinte al egocentrismului, irealității și fanteziei, unul care se consacră programatic problemelor reale, multe și dificile, ale națiunii.

"Am venit să vorbesc despre criză și oportunitate, despre reconstruirea națiunii, revitalizarea democrației noastre și victoria în competiția viitorului".

Acum un an, America era un exemplu pandemic negativ, campioană mondială la capitolele tragice ale mortalității și numărului de cazuri zilnice; astăzi,  succesul campaniei de vaccinare permite relaxarea restricțiilor și revenirea eșalonată, cu scadențe clare, la normalitate.

"Peste 220 de milioane de doze injectate. Vaccinuri distribuite în peste 400.000 de farmacii și peste 700 de centre comunitare de sănătate. Toți americanii de peste 16 ani sunt astazi eligibili; 70% dintre concetățenii noștri în vîrstă de peste 65 de ani sunt complet imunizați, mortalitatea la vîrsta a treia a scăzut cu 80% din ianuarie și pînă acum. Mai bine de jumătate din populația adultă a primit cel puțin o doză".

Succesul campaniei anti-Covid n-a fost rodul hazardului ci al unui pachet de ajutoare și stimulente cifrat la 1,9 mii de miliarde și votat cu majoritate simplă în Senat, fără sprijinul Republicanilor re-convertiți miraculos la religia austerității bugetare.

O bună parte a discursului de ieri a fost consacrată altor două masive proiecte de investiții, gîndite pentru a consolida progresul economic și a re-așeza societatea americană pe baze mai juste.

"Atît de mulți dintre voi, atît de mulți, vă simțiți rămași în urmă, uitați într-o economie în schimbare rapidă. Experți independenți estimează că acest program de modernizare infrastructurală va adauga milioane de locuri de muncă și mii de miliarde de dolari în creștere economică".

Reînnoirii infrastructurale și tranziției energetice-- linii de forță  ale unei politici ecologice cu obiective extrem de ambițioase--Executivul Biden plănuiește să le aloce 2,3 mii de miliarde, detaliile și amploarea planului făcînd  în aceste ore obiectul unor aprinse dezbateri legislative.  După ani de abandon și sub-investiție, infrastructura autostradală , aeroportuară, feroviară, digitală și energetică a Statelor Unite are nevoie urgentă de modernizare. În viziunea Administrației, această modernizare va revoluționa și piața muncii, creînd noi oportunități pe piața energiilor regenerabile, bateriilor electrice,  mijloacelor de locomoție nepoluante, adaptarii spațiului locativ la noile standarde si norme ecologice asumate de Statele Unite în cadrul Acordului de la Paris.

Obiectivele sunt împărtășite, modalitățile de a le atinge mai puțin.

Pentru ca proiectele bideniene să devină realitate va fi nevoie, în majoritatea cazurilor, de 60 de voturi în Senat, deci de adeziunea a cel puțin zece Republicani, lucru la această oră  practic imposibil. Complicînd și mai mult lucrurile și innegurînd orizontul politic pentru Joe Biden, un număr de senatori Democrați obiectează la detalii ale planurilor, făcînd necesare ajustări și renunțări care vor diminua impactul măsurilor preconizate. Ezitanților din propriul partid, șeful Casei Albe le oferă exemplul ambiției personale de a fi omul momentului, al unei șanse istorice de schimbare.

"Restul lumii nu ne așteaptă. Din punctul meu de vedere, a face nimic nu-i o opțiune. Nu putem fi atît de ocupați concurind între noi încît uităm de competiția cu restul lumii pentru supremație în secolul al XXI-lea".

Pe acest fundal politic incert vine al treilea proiect de cheltuieli și investiții,  evaluat la aproape 2 mii de miliarde și conceput să împlinească, în modul cel mai direct, promisiuni de campanie făcute  unor categorii de votanți și aripii progresiste a partidului Democrat.

"Am petrecut mult timp în compania președintelui Xi al Chinei, 24 de ore în conversații private de-a lungul anilor. Cînd m-a sunat să mă felicite, în ianuarie, am vorbit două ore. E direct și onest în dorința ca țara sa să devină națiunea cea mai importantă a lumii. El și alți autocrați cred că democrațiile nu pot concura în acest secol cu autocrațiile; consensul cere prea mult timp. Pentru a cîștiga competiția viitorului trebuie să facem, printre altele, o investiție istorică în familii și copii".

Ambițiile sociale și asistențiale ale celui mai de stînga președinte Democrat de la Lyndon Johnson încoace sunt limpezi; modul în care își propune să plătească pentru aceste ambiții,  mărirea impozitelor personale pe veniturile cele mai mari, a taxelor corporatiste și pe instrumente financiare speculative va stîrni însă cea mai feroce opoziție Republicană.  Botezat "plan pentru familiile americane", proiectul cuprinde concedii parentale și medicale plătite, credite federale pentru copii extinse pînă în 2025, fonduri pentru creșe, eliminarea taxelor pentru educația preșcolară și școli postliceale de stat, burse federale mai generoase pentru învățămîntul universitar, subsidii federale în plus pentru asigurări medicale. Dacă e aprobat în forma actuală, acest pachet de măsuri va reduce pauperitatea infantilă--una dintre cele mai mari în rîndul țărilor dezvoltate--și clivajele socio-economice care s-au adîncit dramatic în epoca Trump.

De-trumpificarea are loc și pe alte trei fronturi, justiția rasială, reforma polițienească si imigratia.

In materie de imigrație actuala Administrație are o dublă și delicată misiune,  de a curma excesele trumpiene adoptînd în același timp o postură intransigentă în fața  influxului ilegal de minori central-americani și mexicani neînsoțiți care copleșește facilitățile de primire și triaj. Și în această confruntare, Executivul Biden are o abordare nuanțată, multidirecțională, combinînd duritatea frontalieră cu inițiative diplomatice și ajutoare financiare pentru țările de origine.

Este unul dintre motivele pentru care favorabilitatea președintelui Biden este de  53% în cel mai proaspăt sondaj comandat de telereteaua CNN--cu vestea proastă că diferența partinică la acest capitol se află la un nivel record, 80 de puncte. Semnificativ, această diferență se reduce la 66 de procente cînd vine vorba de gestionarea pandemiei. 54% dintre americani aprobă politicile rasiale și ambientale ale Executivului, 51% îl plebisciteaza pentru economie, 50% pentru fiscalitate, 48% pentru politică externă, probabil pentru combativitatea și ascutisurile retorice--problematice pentru unii-- în relațiile cu China sau Rusia.

"I-am spus clar lui Putin că nu căutăm escaladare, dar acțiunile sale, dacă se adeveresc--și s-au adeverit--vor avea consecințe. Am ripostat direct și proporțional la imixtiunea in alegerile noastre și la atacurile informatice asupra unor entități guvernamentale și de afaceri. Putin  înțelege că vom riposta",

a punctat președintele Biden.