Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europarlamentar arestat, partid scos în afara legii – s-a întâmplat în Grecia

lagos.png

Eurodeputatul grec Ioannis Lagos și-a pierdut imunitatea
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Este un fapt cu totul neobișnuit ca un membru al Parlamentului European să fie arestat, în baza unui mandat internațional - și asta chiar în Bruxelles.

Eurodeputatul grec Ioannis Lagos, fost membru al partidului neonazist Zori Aurii, a fost arestat marţi la puțin timp după ce Parlamentul European i-a ridicat imunitatea, după cum a transmis ziarul belgian Le Soir (preluat de Rador), citând o sursă polițienească belgiană.

Europarlamentarul Ioannis Lagos fusese condamnat în ţara sa, Grecia, la 13 ani şi opt luni de închisoare pentru „conducerea unei organizaţii criminale” şi pe numele lui fusese emis un mandat de arestare internaţional.

Ridicarea imunităţii a fost decisă, la cererea statului grec, cu câteva ore înaintea arestării. Votul a fost dat cu o foarte largă majoritate de Parlamentul European: 658 de eurodeputaţi s-au pronunţat pentru, 25 contra şi 10 s-au abţinut.

La câteva ore a survenit și arestarea, iar Ioannis Lagos a mai avut timp să transmită pe Twitter că se află într-o mașină a Poliției, iar „ hoţii, ateii și anti-elenii ” îl vor încarcera.

Arestarea europarlamenterului este doar epilogul unei povești cu mult mai vechi, începută cu o crimă în 2013 și sfârșită, câțiva ani mai târziu, cu declararea partidului neofascist Zori Aurii drept organizație criminală, de către justiția greacă.

Totul a început, așadar, în septembrie 2013, când muzicianul și activistul de stânga Pavlos Fyssas a fost ucis într-un bar dintr-un cartier popular al Atenei, pe când urmărea un meci de fotbal împreună cu mai mulți prieteni.

Localul a fost atacat de un grup de 50 de indivizi înarmați cu bâte și cuțite. Până să ajungă poliția, Fyssas a fost înjunghiat de mai multe ori. El era încă în viață la apariția polițiștilor și le-a indicat acestora cine fusese agresorul: Giorgios Roupakias, aflat încă la fața locului.

Fyssas a fost transportat la spital, unde n-a mai putut fi salvat.

Greșeala majoră a lui Roupakias, a fost că imediat după atac,  apucase să sune la biroul central al Zorilor Aurii și vorbise cu președintele partidului. Agresorul lucra chiar la cafeneaua din sediul acestei formațiuni politice.

A urmat o anchetă amănunțită a poliției și procurorilor greci, care au ajuns, în cele din urmă, la concluzia că atacul fusese plănuit și organizat în structurile Zorilor Aurii. Ancheta a mai arătat că partidul funcționa, în realitate, ca un grup paramilitar, cu grupuri de asalt care ascultau de ordinele transmise de liderii partidului.

Ioannis Lagos, cel arestat acum la Bruxelles, era un membru important al partidului. El fusese plasat în detenţie provizorie, la fel ca şi toată conducerea acestei formaţiuni, după uciderea militantului de stânga, dar a fost pus în libertate condiţionată 18 luni mai târziu, în aşteptarea procesului.

Ceea ce nu l-a împiedicat ca, la alegerile europarlamentare din mai 2019, să fie ales și să dobândească, astfel, imunitate.

Dar în octombrie 2020, Lagos a fost condamnat după un proces de cinci ani și jumătate, alături de alți circa 40 de membri ai Zorilor Aurii, formațiune care a fost declarată drept organizație criminală.

Această poveste ne arată, pe de o parte, că discursul urii și amenințările promovate de extremiști în lumea virtuală pot bascula oricând în violență reală. Pe de altă parte, că scoaterea în afara legii a unui partid nu poate ține de opțiuni politice. Un asemenea act trebuie să se bazeze pe dovezi juridice, validate de judecători.

În sfârșit, un asemenea pas este legitim și necesar într-o democrație, atunci când dovezile există.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 29 aprilie 2021