
Politică
Singurătatea lui Shakeel Afridi, medicul care a ajutat la anihilarea lui Osama Bin Laden
osama.png

Și nu există niciun semn că medicul va fi exonerat de autoritățile pakistaneze pentru că a ajutat CIA să identifice locația lui Bin Laden. Închis și izolat în închisoarea Sahiwal din provincia centrală Punjab din Pakistan, Afridi își petrece acum timpul numărând zilele - fără a face diferența între ele.
"Este ținut în închisoare doar pentru a preda fiecărui pakistanez o lecție despre cum să nu cooperezi cu o agenție de informații occidentală", declara pentru AFP Husain Haqqani, ambasador al Pakistanului la Washington în momentul raidului.
AFP a aflat amănunte despre viața de zi cu zi a medicului prin interviurile realizate cu fratele și avocatul său, deoarece lui Afridi i se interzice să vorbească cu oricine în afară de familie sau avocați.
Potrivit familiei sale, face exerciții fizice doar în celula sa. Are o copie a Coranului, dar nu i se permit alte cărți. De câteva ori pe săptămână se bărbierește în prezența unui gardian, iar contactul cu alți deținuți este, de asemenea, strict interzis.
Membrii familiei îl pot vizita doar de două ori pe lună, dar sunt separați de gratii de fier și nu le este permis să vorbească în limba lor natală pașto.
„Conducerea penitenciarului ne-a spus că nu putem discuta despre politică și nici nu putem vorbi despre situația din interiorul închisorii”, spune fratele medicului.
„A plătit un preț mare”
Provenind din zonele tribale din nord-vestul Pakistanului, medicul părea a fi un atu ideal pentru CIA, în momentul în care agenții săi se îndreptau spre ascunzătoarea lui Bin Laden din orașul Abbottabad.
Tot ce aveau nevoie americanii era o dovadă că Bin Laden era acolo, așa că l-au trimis pe Afridi să extragă probe de ADN de la cei aflați în interiorul locației, sub pretextul că fusese lansată o nouă campanie de vaccinare.
Nu se cunosc amănunte despre ce s-a întâmplat în continuare, cert este că medicul a fost arestat de autoritățile pakistaneze după câteva săptămâni de la atacul mortal asupra lui Bin Laden.
El nu a fost niciodată găsit vinovat de nimic legat de raid, dar a fost condamnat de un tribunal în baza unei legi obscure din epoca colonială, pentru ”finanțarea unui grup de insurgenți” și condamnat la 33 de ani de închisoare.
Administrațiile SUA care s-au succedat au protestat împotriva încarcerării sale - de-a lungul anilor s-a vorbit chiar despre un schimb de prizonieri - dar un acord pentru eliberarea lui Afridi nu s-a realizat niciodată.
"Să fim clari: Afridi a plătit cel mai mare preț", a declarat Michael Kugelman, director adjunct pentru Asia de Sud la Wilson Center din Washington. „A devenit țapul ispășitor”.
Izolare
Se împlinesc 10 ani de la raidul contra lui Bin Laden, chiar la câteva săptămâni după ce președintele Joe Biden a anunțat că lungul război al SUA în Afganistan va lua sfârșit.
În discursul de atunci, Biden a citat uciderea lui Bin Laden ca dovadă că forțele SUA și-au îndeplinit demult obiectivele inițiale de invadare a Afganistanului. Dar, în mod surprinzător, președintele nu a făcut nicio referire la Afridi.
"Retragerea din Afganistan și răcirea relațiilor legăturilor cu Pakistanul pe care acest lucru le-ar putea implica, sugerează că Afridi nu va fi o problemă prioritară, așa cum a fost la un moment dat", explică Kugelman.
Afridi are puțini simpatizanți în Pakistan, acolo unde raidul contra lui Bin Laden a stârnit puternice sentimente anti-americane.
"Ori de câte ori cineva colaborează cu o agenție de informații străină, este acuzat de cea mai înaltă trădare ", a declarat pentru AFP Asad Durrani, fostul șef al agenției de spionaj a Pakistanului, care crede că viața lui Afridi a fost salvată doar pentru că a fost arestat.
Dar chiar dacă SUA se pregătește să părăsească Afganistan iar amintirile legate de Bin Laden se estompează, efectul acțiunii lui Afridi continuă să se facă simțit în Pakistan.
Încrederea în campaniile de vaccinare a fost grav afectată de acel șiretlic, familiile refuzând acum să-și vaccineze copiii, chiar pentru boli vindecabile, cum ar fi poliomielita. Insurgenții au atacat chiar de câteva ori echipele de vaccinare, împușcând zeci de lucrători din domeniul sănătății în ultimul deceniu.
Între timp, în închisoare, Afridi rămâne izolat de lumea exterioară și își petrece timpul străbătând celula și recitând zilnic rugăciuni.
„Nu are voie să folosească un telefon mobil, să citească un ziar sau o carte”, spune fratele său Jamil Afridi „Trăiește în izolare”.
Traducere de Magda Savițchi după reportajul AFP preluat de rfi.fr
Editor: Șerban Georgescu