Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Israel: Tragedia de la Muntele Meron – trebuie blamați ultra-religioșii?

2021-04-30_5.png

Muntele Meron
Image source: 
Captură video France 24

În Israel au început înmormântările celor 45 de victime ale unei busculade petrecute la Muntele Meron în nordul țării cu prilejul unei mari sărbători iudaice. La eveniment au participat peste 100.000 de evrei ultra-religioși.

Prim ministrul Israelului, Binyamin Netanyahu, a promis declanșarea unei anchete cu privire la evenimentele de la Muntele Meron, dar totuși cum s-a putut produce o asemenea tragedie? O întrebare la care încearcă să răspundă jurnalistul Dragoș Nelersa, editorul săptămânalului Gazeta Românească de la tel Aviv. 

Dragoș Nelersa: A fost o zi de mare sărbătoare care s-a transformat într-o zi de jale. Sărbătoarea de Lag B’Omer este o sărbătoare de bucurie care marchează terminarea unei epidemii și la fel s-a întâmplat și acum: în Israel putem spune că am lăsat epidemia în urmă, putem spune că Coronavirusul a fost învins.

Probabil că oamenii s-au bucurat prea mult, au avut un entuziasm debordant care a dus la un  accident total nefericit, din păcate se întâmplă și astfel de accidente. Acum e o anchetă în desfășurare, e și vina autorităților, e și vina participanților, vom vedea care vor fi concluziile anchetei.

Reporter: Autoritățile permiseseră participarea a 10.000 de persoane la sărbătoarea de la Muntele Meron, în timp ce numărul celor prezența a depășit 100.000.

DN: Probabil că bucuria ieșirii din pandemie, bucuria ieșirii din izolare a creat un entuziasm atât de mare, o euforie atât de mare, încât oamenii și-au dorit să participe în număr foarte mare la acest pelerinaj.

Muntele Meron este un loc în nordul Israelului, foarte aproape de frontiera cu Libanul și este considerat unul dintre cele mai sfinte locuri ale iudaismului. Evreii ultra-religioși merg acolo în fiecare an în număr foarte mare. Probabil că entuziasmul a fost ceva mai mare anul acesta. Ei și-au dorit să participe, au încălcat regulile și iată că a ieșit un accident nefericit.

Rep: Aceiași ultra-religioși au fost cei care au respectat cel mai puțin restricțiile privind pandemia, gradul de infectare printre ultra-religioși este cel mai ridicat. Iată că acum se întâmplă o nouă nenorocire în sânul acestei comunități.

DN: Da și nu. Trebuie să cunoști această societate hasidică, ultra-religioasă, să înțelegi modul lor de viață. Ei nu s-au opus de la început regulilor pandemice sau vaccinării. Numai că ei sunt oameni care trăiesc în comunități închise, oameni care au foarte puțin acces la informație. La ei a ajuns informația un pic mai greu.

În plus ei trăiesc și supra-aglomerați, în familii numeroase, învață în școli aglomerate și atunci asta a făcut ca în timpul pandemiei să explodeze numărul infecțiilor cu Coronavirus, ei să devină focare de infecție și să fie considerați un pericol.

Dar după ce s-au reglementat lucrurile, încet, încet, autoritățile, rabinii locali au explicat că este o situație de criză, o situație de urgență, în aceste comunități situația s-a reglementat, iar ca dovadă, foarte mulți dintre ei sunt vaccinați la ora actuală.

Trebuie să le înțelegem modul de viață, ca să înțelegem de ce au reacționat astfel. E foarte ușor să-i blamăm, dar pe de altă parte e foarte greu să înțelegem cum trăiesc ei.

Rep: Această comunitate de ultra-religioși e formată în imensa ei majoritate din evrei Ashkenazi (de origine europeană), iar partidul care-i reprezintă, Unitatea Torei, liderii acestui partid nu au oferit un exemplu pe durata pandemiei. De pildă Yaakov Litzman, fost ministru al sănătății a refuzat în repetate rânduri să poarte mască și acum a fost trimis în judecată pentru corupție. Deci în această comunitate apar niște probleme derivate din acest mod de viață.

DN: Da, dar pe de altă parte să nu uităm că în luna ianuarie 2020, când de abia începea pandemia și când de abia înțelegeam ce se întâmplă cu noi și atunci, spre uimirea tuturor, Litzman a ordonat închiderea frontierelor Israelului pentru ca țara să fie izolată și să controlăm virusul din interior să nu avem intruziuni din exterior.

Nimeni n-a știut la început cum să gestioneze pandemia, asta este societatea și trebuie să trăim împreună cu ei, ei trăiesc împreună cu noi, asta este conviețuirea în Israel.

Să nu uităm că nu trăim doar împreună cu comunitatea ultra-religioasă, trăim și cu partidele arabe, cu populația musulmană. În Israel populația este amestecată, fiecare vine cu tradițiile lui, cu plusurile și cu minusurile lui, dar noi trebuie să găsim calea de mijloc ca să putem merge mai departe.

Rep: Israelul este într-o criză politică cvasi-permanentă de doi ani, patru rânduri de alegeri parlamentare nu au reușit să ducă la formarea unui guvern stabil. Ar putea această tragedie de la Muntele Meron să-i determine pe politicieni să găsească o cale pentru ieșirea din acest impas?

DN: Sunt jocuri politice atât de complexe și interese atât de mari încât de doi ani de zile ne chinuim să formăm un guvern și nu am reușit. Pe de altă parte, acest guvern provizoriu ne-a trecut prin pandemia de Coronavirus și ne-a trecut cu bine.

Să nu uităm că Israelul a încheiat de fapt cu succes campania de vaccinare, suntem prima țară din lume care a reușit lucrul acesta, iar infectările sunt aproape de zero.

Politica este una, administrația este alta, iar din tragedia de la Muntele Meron cu siguranță administrația a învățat ceva, iar aceste evenimente vor fi organizate după niște reguli mult mai stricte.

Uite, și după tragedia de la Colectiv din România din 2015 s-au luat niște măsuri foarte dure și sperăm ca aceste tragedii să nu se mai repete vreodată.