
Politică
“Sper să mă voteze românii din Canterbury” – Sergiu Barna candidat Conservator la consiliul județean Kent, Anglia
sergiu_barna1.jpeg

Sergiu Barna este candidat al Partidului Conservator, condus de prim ministrul Boris Johnson, pentru consiliul județean Kent, comitatul din colțul de sud-est al Angliei.
Deși Conservatorii au toate șansele să-și păstreze majoritatea confortabilă în acest consiliu pe care-l domină politic practic de la înființare în 1973, Sergiu Barna este într-o poziție dificilă, candidând în circumscripția Canterbury Sud în orașul reședință al județului, care acum patru ani a fost câștigată de un candidat al Partidului Liberal Democrat. Sergiu Barna recunoaște că nu candidează cu prima șansă:
Sergiu Barna: Din cauza faptului că ultimele alegeri au fost câștigate de Liberal Democrați, Partidul Conservator s-a adaptat la semnalele pe care le dă electoratul și de aceea promovează mai mulți candidați din rândul minorităților etnice.

Eu am făcut parte dintr-o asociație – așa am și ajuns în politică – care se numește Ethnic Minorities Independent Council (Consiliul Independent al Minorităților Etnice), iar eu am observat că majoritatea celor care aparțin minorităților etnice sunt de stânga, dar eu m-am înscris în Partidul Conservator unde am găsit numeroși militanți din minoritățile etnice, mai puțin în Canterbury.
Deci este o schimbare recentă a strategiei Partidului Conservator, care se adaptează la semnalele date de electorat.
Reporter: În aceste alegeri vor avea drept de vot și cetățenii UE rezidenți în Marea Britanie. În această campanie ați stat de vorbă cu europeni și cu români în special?
SB: Cu foarte mulți români am stat de vorbă. După alegerile prezidențiale din România din 2014 la secția de la Institutul Cultural Român când lumea stătea disciplinată la coadă a fost prima dată când am văzut un grup masiv de români purtându-se cu o demnitate și o maturitate extraordinară.

Pe acea efuziune am înființat în 2015 Romanian Social Club Canterbury. La Universitatea Canterbury – cea mai europeană din Anglia – aveau mulți studenți din România care aveau o asociație puternică.
Împreună cu președintele lor și cu magazinul românesc am format Romanian Social Club care a fost până anul trecut o inițiativă de succes, noi ne-am socializat, iar eu ca medic am mai ajutat.
Fondul problemei la care însă nu am avut prea mare succes, dar care sper să-mi aducă niște voturi, sunt mii de români care lucrează în agricultură, deoarece Kent este “Grădina Angliei”.
Iar acest magazin românesc merge extraordinar de bine deoarece muncitorii sezonieri consumă în general mai multe produse românești decât noi cei care suntem stabiliți aici și avem gusturile modificate.
Sunt niște oameni mai puțin educați, care nu vorbesc limba și care adeseori sunt păcăliți de angajatori. Noi inițial am vrut să-i ajutăm pentru că aflasem cât de exploatați erau, nu atât de patronii englezi, care nu se bagă, cât de intermediari bulgari și polonezi, dar până la urmă n-am reușit să-i ajutăm pentru că sunt niște chestiuni foarte delicate aici de legislația muncii.
Este și o echipă de fotbal românească, am fost în ultimele week-end-uri la meciuri și băieții o să mă voteze, mi-am făcut reclamă. Se numește Canterbury United și joacă în liga a șasea. Sunt 20 de români, doi englezi și un bulgar.
Deci sunt români, îi știm și în definitiv ce mă mână pe mine – și asta am s-o fac cât timp trăiesc aici, eu sunt român, am venit aici la 38 de ani, sunt minoritar etnic prin excelență – trebuie să schimbăm treptat profilul și percepția despre ce înseamnă un român care încă nu e foarte bună, dar nu ne dăm bătuți.
Rep: Aceste alegeri, în opinia dumneavoastră, vor reflecta trendurile naționale sau chestiunile locale? Cu alte cuvinte, când vorbiți cu alegătorii vă spun despre Boris Johnson sau despre chestiuni locale?
SB: Am vorbit cu mulți alegători și în general oamenii au părerile formate și nu îi interesează trendurile mari. Îi interesează problemele de trafic, pentru că ce au făcut politicienii și în special Conservatorii și de aceea noi suntem pe un trend descendent la nivel local, au aprobat construirea unor cvartaluri de locuințe noi, care sunt niște afaceri foarte bune și câștigă toată lumea care se mută în Canterbury, dar pierd ceilalți rezidenți.

Se umplu străzile și dimineața stai la semaforul roșu de trei ori în loc de o singură dată, pentru că ai prea mulți vecini, apa costă mai multe pentru că trebuie trasă apă mai multă. Problema este că atunci când se construiește un cartier nou au de suferit cartierele dimprejur.
Asta-i frământă pe oameni: cât de mult stai la coadă la semafor, cât te costă apa, pentru că sunt foarte mulți locuitori și sunt lucrări tot timpul, despre asta e politica locală.
Sigur că toți au o părere despre Brexit, pro sau contra, în zona asta e acum împotrivă, de aceea șansele mele sunt mai mici, dar am găsit persoane care mi-au spus că votează pentru prima dată pe Conservatori după 30 de ani, persoane care au votat pentru Laburiști și Liberal Democrați, care acum o conducere centrală foarte slabă, deci practic nu există opoziție la nivel național.
În afară de asta, chiar dacă nu sunt pro-Brexit, văd că țara e foarte bine guvernată, deci Boris Johnson este un om foarte inteligent și foarte competent, care a știut să folosească foarte bine Serviciul Național de Sănătate (NHS), care este o mașinărie socialistă, țara este guvernată foarte bine, iar acest lucru se vede și în exterior și până la urmă s-ar ptea ca acest trend să fie favorabil Conservatorilor în aceste alegeri locale.