Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UE-Rusia: tonul se înăsprește, amintind de războiul rece

sassoli.jpg

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a fost introdus pe lista oficialilor eruopeni care au interdicție de a călători în Rusia
Sursa imaginii: 
Facebook / David Sassoli

Tonul escaladează între Bruxelles și Moscova, după ce vineri, autoritățile ruse au pronunțat interdicții de călătorie pentru un număr de opt oficiali europeni, printre care președintele Parlamentului European, David Sassoli și vicepreședintele Comisiei Europene, Věra Jourová. Ieri, Uniunea Europeană l-a convocat pe ambasadorul rus pentru a-i transmite un mesaj de „ condamnare și respingere fermă” a deciziei luate de Moscova.

Din punctul de vedere european, interdicțiile de călătorie , precum și alte evenimente din ultimele luni, cum ar fi expulzarea de către Moscova a diplomaților din diferite țări ale UE, „arată că Rusia este hotărâtă să continue calea ostilă a confruntărilor, iar UE va reacționa”, a precizat luni un purtător de cuvânt de la Bruxelles.

El a adăugat că cei 27 lucrează la un răspuns unit și coordonat față de toate acțiunile Rusiei în ultimele săptămâni și luni.

De altfel, miniștrii de externe ai UE se vor întâlni la începutul săptămânii viitoare pentru a discuta acțiuni ulterioare, dar cel puțin deocamdată nu vor exista noi sancțiuni împotriva Rusiei, după cum susțin surse diplomatice citate de presa europeană.

Pentru vicepreședinta Comisiei, Vera Jourová, aflată pe lista celor sancționați, "în Rusia de astăzi, totul este legat de regim, totul este politic și ar trebui să urmăm declarațiile noastre cu acțiuni concrete, care au impact" . "Trebuie să fim sistematici și fermi", a spus Jourová.

„Nu cred că actualul regim de la Kremlin va înțelege limba diplomației atâta timp cât nu există consecințe financiare semnificative” – o aluzie la conducta Nord Stream 2, în condițiile unei presiuni crescânde la adresa Germaniei pentru a renunța la proiect.

Jourová -  politician ceh și vicepreședinte al Comisiei Europene responsabil pentru valori și transparență - a condus o campanie a UE împotriva dezinformării din Rusia și China.

De asemenea, a exprimat critici în legătură cu libertatea presei în Rusia și despre campaniile de dezinformare.

Ea a citat rapoartele olandeze cu privire la răspunderea Rusiei în prăbușirea avionului MH17 din 2014, în Ucraina, atacul din 2018 de la Salisbury, Marea Britanie, asupra fostului spion Sergei Skripal și a fiicei acestuia sau cazul exploziei de la depozitul de muniții din Vrbětice, din 2014,în care autoritățile cehe i-au acuzat recent pe agenții de informații ruși.

Sunt suficiente dovezi pentru ca toată lumea să-și dea seama că Rusia lui Vladimir Putin nu este un partener potrivit standardelor internaționale, a mai spus oficialul european pentru presa cehă, citată de Politico.

Vicepreședinta Comisiei mai spune că Bruxelles lucrează la „un instrument menit a sancționa entitățile care desfășoară operațiuni de influență”.

Ea s-a declarat foarte îngrijorată de ”țările apropiate de UE, dar și de unii membri ai Uniunii care încearcă să copieze modul de joc al Kremlinului, cu atacuri împotriva jurnaliștilor independenți și încercări de a controla mass-media".

Într-un interviu pentru ziarul La Stampa, președintele Parlamentului European, David Sassoli, aflat și el pe lista celor interziși, a declarat că vede în sancțiunile Kremlinului o justificare a politicii externe a UE.

"În ciuda celor care subestimează capacitatea Parlamentului European de a afecta politica externă, această situație arată că pozițiile noastre au un mare ecou în dezbaterile internaționale", a spus președintele Parlamentului.

El a declarat că speră ca interdicția să-i fie ridicată pentru a putea merge la Moscova spre a vorbi despre drepturile fundamentale și libertățile politice. ”Cred că cetățenii acelei mari țări o așteaptă. Și o merită", a adăugat Sassoli.

Și iată că, în pofida dezescaladării situației militare, după retragerile anunțate de Moscova de la granița cu Ucraina, confruntarea verbală și gesturile diplomatice capătă tonalități tot mai accentuate. Într-o atmosferă care seamănă din ce în ce mai mult cu cea din războiul rece.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica