Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alexandru Rafila la RFI: Octombrie, un termen mai realist pentru atingerea imunității colective

Alexandru Rafila PSD Guvern Ciolos.jpg

Alexandru Rafila, critic la adresa lui Dacian Cioloș (Sursa foto: Facebook/Alexandru Rafila)
Alexandru Rafila, critic la adresa lui Dacian Cioloș (Sursa foto: Facebook/Alexandru Rafila)

Cifrele furnizate de autorități în ceea ce privește numărul de cazuri de Covid-19 bazat pe testări sunt puțin credibile în această perioadă, declară la RFI Alexandru Rafila, deputat PSD, reprezentantul României la OMS.

Alexandru Rafila are dubii că se va păstra ritmul actual de vaccinare în perioada următoare: ”Eu nu cred că este în grafic sau mă rog, este în grafic în acest moment, dar rămâne de văzut dacă în următoarea lună această cadență se va păstra, pentru că în acest moment există o disponibilitate mult mai mare de vaccin decât de doritori și faptul că se încearcă diverse soluții, cum ar fi aceste locuri de vaccinare direct din mașină sau maratonul de vaccinare care a fost la Timișoara sau se va desfășura și în alte mari orașe, sigur că sunt soluții care pot impulsiona vaccinarea, dar nu sunt suficiente”.

El crede că imunitatea colectivă în România nu va fi atinsă în august, ci mai degrabă în octombrie: ”Cred, personal, că dacă nu o să avem o campanie de informare permanentă și țintită pentru diversele categorii de populație, pentru mediul rural, pentru mediul urban, pentru tineri, pentru persoanele vârstnice, dar trebuie să fie particularizată, atunci s-ar putea să nu atingem această țintă de 10,4 milioane. Oricum, la sfârșitul lunii august, cum preconiza primul-ministru, eu personal am dubii serioase că se poate rezolva într-un timp așa de scurt, ar însemna să vaccinăm 200.000 de persoane în fiecare zi. Vedeți că ritmul nu depășește în general 80.000. Așa că probabil că luna octombrie este un termen mai realist, din punctul meu de vedere”.

 

Citiți aici despre bilanțul Covid-19: https://www.rfi.ro/social-133534-bilant-covid-numar-mic-teste

 

Alexandru Rafila se așteaptă ca bilanțul Covid-19 să crească după week-end-ul de Paște: ”Este foarte probabil să crească bilanțul infecțiilor în una-două săptămâni, dar cred că o să fie o creștere tranzitorie, nu cred că va fi o creștere de lungă durată, e normal să fie așa, pentru că în mod evident, mobilitatea, interacțiunile între persoane au fost mult mai multe în timpul acestor trei zile de sărbătoare. Pe de altă parte, trebuie să ne uităm în special la ceea ce se întâmplă în spitale, în secțiile de Terapie Intensivă, pentru că cifrele furnizate de autorități în ceea ce privește numărul de cazuri bazat pe testări, din punctul meu de vedere, sunt puțin credibile, în această perioadă”.

 

Citiți aici când se reiau spectacolele cu public la TNB: https://www.rfi.ro/cultura-133532-ion-caramitru-spectacole-tnb-mai

 
Alexandru Rafila, întrebat dacă România este în grafic cu vaccinarea anti-Covid-19