Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mexic: Scuze oficiale pentru ”teribilele abuzuri” comise împotriva indienilor maya

mexic_pr.png

Președintele Mexicului, Andrés Manuel López Obrador, în timpul ceremoniei de la Felipe Carrillo Puerto, 3 mai 2021
Sursa imaginii: 
France24

La 500 de ani de la ”Conquista” spaniolă în America, președintele Mexicului a prezentat scuze oficiale pentru ”teribilele abuzuri comise” împotriva poporului indigen Maya. Guvernul a recunoscut de asemenea suferințele pe care descendenții acestei civilizații le suferă până în ziua de azi ca urmare a rasismului și discriminării, transmite AFP.

Gestul este urmarea unei inițiative comune a președintelui mexican Andrés Manuel López Obrador și a omologului său din Guatemala,  Alejandro Giammattei.

”Prezentăm scuzele noastre poporului maya pentru teribilele abuzuri comise, atât la nivel individual cât și la nivel instituțional, de statele naționale, în timpul Conquistei, respectiv a celor trei secole de dominație colonială, dar și în timpul celor două secole care au trecut de la declararea independenței Mexicului”, a spus președintele mexican, care a subliniat efectele devastatoare ale ”Războiului Castelor”, din secolul XIX.

Este vorba despre conflictul sângeros care început cu revolta mayașilor înrobiți din Yucatan, în 1847 și care s-a încheiat în 1901.

În cadrul ceremoniei, care a avut loc luni în orașul Felipe Carrillo Puerto, Quintana Roo (Sud-Estul țării) președintele a recunoscut că rasismul și discriminarea continuă să se facă simțite chiar și după 200 de ani de la declararea independenței Mexicului.

Construirea căii ferate ”Treno Maya”, proiect emblematic al actualului guvern mexican, a fost menţionată în timpul ceremoniei, dar a fost primită cu huiduieli de audienţă.

În iunie 2020, preşedintele Lopez Obrador a dat undă verde construirii acestei căi ferate cu o lungime de 1.500 de kilometri ce urmează să traverseze mai multe părţi ale peninsulei Yucatan, unde se află staţiunea Cancun.

Mai multe organizaţii se opun însă proiectului, susţinând că acesta va afecta mediul şi chiar comunităţile indigene din regiune.