Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegerile regionale din Madrid marchează revirimentul spectaculos al dreptei

isabel_diaz_ayuso.png

Isabel Díaz Ayuso, lidera regională a Partidului Popular
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Mobilizare electorală fără precedent la alegerile regionale din Madrid, peste patru milioane de alegători, adică peste 76% dintre madrilenii cu drept de vot, au așteptat marți ore întregi la cozi interminabile pentru a alege componența noului parlament regional.

Așa cum era de așteptat, conform tuturor sondajelor de opinie, alegerile confirmă ascensiunea spectaculoasă a liderului local al Partidului Popular, Isabel Díaz Ayuso, care a sfidat în permanență măsurile restrictive impuse de premierul socialist, Pedro Sanchez, prin menținerea barurilor și a magazinelor deschise în timpul ultimelor luni ale crizei sanitare, ceea ce l-a convertit în cele din urmă în politicianul preferat al madrilenilor.
 
Alegerile au fost convocate în luna martie de Ayuso, pe fondul unui proces de reașezare a alianțelor politice la nivel național, în care s-a deteriorat relația cu partidul de orientare liberală, Ciudadanos, partid care le asigura conservatorilor majoritatea în parlamentul regional. 

Liderul Partidului Popular a convocat alegeri anticipate și a câștigat de o formă spectaculoasă. Popularii și-au adjudecat 45 % din preferințele electoratului din Madrid, față de cele doar 22% pe care le obținuseră în 2019.
 
Partidul Popular își dublează astfel prezența în parlamentul regional dar nu reușește să obțină mult râvnita majoritate absolută. Isabel Díaz Ayuso va rămâne în continuare dependentă de sprijinul partidului de extremă dreapta, Vox, care obține peste 9% din voturi, un rezultat ușor îmbunătățit față de cel din 2019.
 
Victorie importantă pentru Partidul Popular, care confirmă o nouă tendință pe scena politică spaniolă. Revirimentul evident al dreptei ar putea duce la o importantă modificare a echilibrului de forțe la nivel național.
 
De fapt, marți seara târziu, Isabel Diaz Ayuso a ținut să-l avertizeze pe premierului socialist Pedro Sanchez că recuperarea guvernului central este noul obiectiv al Partidului Popular, citez: “Forma voastră de a guverna, cu opulență și ipocrizie, are zilele numărate”. 
 
De cealaltă parte Partidul Socialist al premierului Pedro Sanchez, cea mai votată formațiune politică în urmă cu doi ani, a obținut doar 17% din voturi față de cele 27% din 2019.
 
Podemos, cel mai important partid de extremă stângă, nu a reușit să-și adjudece decât 7% din voturi. În urma acestui rezultat dezastruos, miercuri seara târziu, Pablo Iglesias, cel care a părăsit executivul pentru a participa la aceste alegeri, și-a anunțat demisia și retragerea din viața politică.

Dar marele perdant al acestor alegeri este Ciudadanos, un partid liberal care făcea parte din coaliția de la guvernare. Față de cele 20 de procente obținute în 2019, Ciudadanos obține doar 3 puncte și nu reușește să mai intre în noul parlament. 
 
Ciudadanos, care se erija în singura formațiune politică de centru, nu-și mai găsește locul pe scena politică spaniolă. Spania trăiește o recrudescență a tendințelor radicale iar lozincile cele mai auzite în această campanie electorală, „Comunism sau libertate”, pe de-o parte, și „Fascism sau democrație”, de cealaltă parte, reflectă starea de confruntare dintre dintre cele două extreme.

 
Corespondență din Madrid de la Mugur Chiujdea