Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Non Documentele” care tulbură apele în Balcanii de Vest

kosovo_serbia.jpg

Sursa imaginii: 
RFI (arhivă)

Două documente despre care se spune ca ar reprezenta negocieri pentru restabilirea granițelor în Kosovo și Bosnia au stârnit un val de dezbateri în presa din regiune. Non documentele se folosesc în cadrul anumitor negocieri diplomatice, dar nu sunt semnate și nici nu poartă vreo ștampilă. Cum era de așteptat, toți actorii despre care se vorbește în aceste misterioase hârtii, au negat că ar fi participat la discuții despre schimbarea vreunei granițe.

Un non document despre reîmpărțirea Bosniei și Hezegovinei

www.nezavisne.com scrie că „mai multe documente referitoare la schimbările de frontieră din Balcani, cu o atenție deosebită acordată Bosniei și Herțegovinei,” au circulat în ultimele săptămâni în regiune. Este vorba despre așa zise „non documente” – hârtii folosite, de regulă, în negocierile diplomatice care nu poartă, în schimb, nici o semnatură sau ștampilă.

Publicația bosniacă se referă la un document datat în februarie 2011, care ar fi fost scris de Milan Končar, fost președinte al Sloveniei.

„În aceast non document se vorbește despre posibilitatea schimbării granițelor Bosniei și Herțegovinei și despre a separa sârbii, croații și bosniacii. Se susține că documentul a fost scris pentru conferința summitului Uniunii Europene, deși anul acela nu a existat nicio conferință care să fi avut acest subiect.”

„Diplomații internaționali cunoscuți pe care i-am contactat (...) ne asigură că motivul pentru care se lansează acest subiect este viitoarea conferință dintre Statele Unite și Rusia, unde se dorește calmarea tensiunilor prezente în Europa.

Acești diplomați cred că tensiunile artificiale nu sunt create pentru a incita la conflicte sau schimbarea frontierelor, ci pentru a ridica miza în viitoarele negocieri, pentru a încerca să definească noile relații dintre Vestul și Estul Europei mai ales, cu privire la Ucraina și soarta Crimeei,” scriu jurnaliștii de la nezavisne.com.

Iată ce declară pentru publicația Bosniacă, Faris Kočan, analist sloven și cunoscător al scenei politice din Slovenia și Balcanii de Vest: „dacă este adevărat că Janez Janša a distribuit acest non-document despre care vorbește mass-media, este din cauza felului său de a fi. Îi place să se vadă pe sine ca pe o persoană importantă care decide ceva, dar nu a înțeles că acest lucru ar aduce un mare prejudiciu Sloveniei (...)”. Analistul sloven a observat, de asemenea, că nici președintele Serbiei, „Aleksandar Vučić, nu privește cu ochi buni aceste non documente deoarece sunt împotriva intereselor Serbiei.”

 

Un alt non document spune că Serbia va recunoaște Kosovo

telegrafi.com scrie despre reacția președintelui sârb, Aleksandar Vucic, la non documentul publicat recent de cel mai mare cotidian kosovar, Koha Ditore și care face referire la relația dintre Serbia și Kosovo. Documentul este atribuit unor negociatori franco-germani și relatează printre altele că ar urma o recunoaștere a statului Kosovo de către Serbia, precum și acordarea regiunii nord kosovare a unui statut precum cel din provincia italiană Tirolul de Sud.

Aleksandar Vucic crede că în spatele non documentului se află „ o femeie inteligentă” și că acesta a fost „aruncat”  în media „de cineva care cunoaște relațiile din Balcani.”

„Esența acestui document este recunoașterea unui Kosovo independent, ceea ce este îngrozitor,” a spus Vucic, potrivit telegrafi.com.

Raportorul pentru Kosovo în Parlamentul European, Viola von Cramon, „a declarat că nu știe dacă acest pretins document franco-german se bucură de sprijin neoficial.”

„Propunerile din acest document arată ca statutul Tirolului de Sud în Italia care a rezolvat problemele bilaterale dintre Italia și Austria. Poate fi un model de succes, dar trebuie personalizat ținând seama de specificitățile situației din Kosovo. Să așteptăm și să vedem, dar invit diplomații europeni să crească nivelul de coordonare pentru a evita orice neînțelegere,” a declarat von Cramon.

Tirolul de Sud „se bucură de o autonomie largă și generoasă față de Roma, ceea ce a ajutat guvernul italian să înăbușe sentimentul separatist din provincie,” precizează publicația kosovară.

Ambasadorul Germaniei în Kosovo, Jorn Rohde, a declarat că existența unui astfel de document franco-german este o știre falsă.

 

Acuzații de fraudă electorală după ce PS câștigă al treilea mandat în Albania

„Premierul Edi Rama revendică al treilea mandat prin transformarea PS într-o mașinărie electorală!” este titlul din www.balkanweb.com.

„PS (Partidul Socialist din Albania) a câștigat 74 de locuri în viitorul parlament, cu 48,6% din voturi, un masacru electoral, al opoziției, care a denunțat utilizarea elementelor criminalității organizate și abuzul de resurse de stat în achiziționarea datelor personale ale alegătorilor,” scrie publicația albaneză.

„Acesta este al treilea mandat consecutiv pentru premierul Edi Rama, liderul Partidului Socialist, care devine primul partid de la căderea comunismului care câștigă al treilea mandat.”

„Potrivit experților politici, rezultatul electoral din 25 aprilie nu reflectă realitatea socială din Albania, ci atitudinea partidelor politice de a mobiliza resursele umane ale mașinii electorale. Ei cer, de asemenea, o anchetă rapidă a plângerilor împotriva cumpărării și vânzării voturilor.”

„Zeci de denunțuri sunt înregistrate la Biroul Procurorului General pentru corupție activă și pasivă la alegerile generale,” mai scrie  www.balkanweb.com.

 

Ziua Internațională a Jazz-ului  sărbătorită în Muntenegru

www.portalanalitika.me scrie despre un concert organizat la sfârșitul săptămânii trecute de Balkan Youth Jazz Orchestra la Teatrul Regal Zetski Dom pentru a marca Ziua Internațională a Jazz-ului.

„Balkan Youth Jazz Orchestra (BYJO) este un proiect al organizațiilor și instituțiilor partenere: Jazz Art, Podgorica (partener principal), Facultatea de muzică din Belgrad și Academia de muzică a Universității Goce Delcev din Stip, Macedonia de Nord. Evenimentul se desfășoară sub auspiciile Fondului Balcanilor de Vest – WBF.”

Balkan Youth Jazz Orchestra reunește în jur de douăzeci de muzicieni din Balcanii de Vest.

„Acest proiect este un exemplu de adevărată colaborare culturală care are ca rezultat o orchestră de jazz multiculturală și transfrontalieră pentru tineret. BYJO este un catalizator pentru schimbare și ajută la apropierea tinerilor muzicieni de misiunea WBF - care se traduce prin cooperare regională, relații de bună vecinătate și consolidarea conexiunilor regionale în Balcanii de Vest.”

 

 

Au participat la realizarea Revistei Presei Europa Plus:

 

Luka SITARICA, Muntenegru

Kridens LAÇI, Albania

Rina HODA, Kosovo

Svetislav DRAGOVIC, Bosnia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 4 mai 2021