Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UK: Super-joia electorală – Londra, Anglia, Scoția, Țara Galilor

urna_de_vot.jpg

Urna de vot
Peste 35 din cei 50 de milioane de alegătorii din Regatul Unit sunt chemați joi la urne
Sursa imaginii: 
https://www.burnley.gov.uk/

Peste două treimi din electoratul din Regatul Unit este chemat la urne într-o multitudine de scrutine pe tot cuprinsul insulei Marea Britanie. Este cel mai mare test electoral de după alegerile parlamentare din decembrie 2019 câștigate de Partidul Conservator condus de prim ministrul Boris Johnson.

Circa 35 de milioane din cei aproape 50 de milioane de persoane cu drept de vot vor putea vota joi în cea mai mare zi electorală cu excepția alegerilor parlamentare, a referendumurilor și a fostelor alegeri europene.

Scoția: Independența din nou pe tapet

Scrutinul cel mai important pe termen scurt și mediu este alegerea parlamentului Scoției, unde Partidul Naționalist Scoțian (SNP), condus de șefa executivului de la Edinburgh, Nicola Sturgeon, este dat de sondaje câștigător cu o majoritate absolută de 67 de mandate din totalul de 129.

Nicolae Sturgeon
Nicola Sturgeon și SNP sunt dați câștigători de sondaje cu o majoritate absolută
Sursa imaginii: 
Nicola Sturgeon Facebook

Ar fi a patra victorie consecutivă pentru separatiști, la putere fără întrerupere din 2007, care au promis legiferarea unui referendum pentru independență de Regatul Unit, al doilea după cel din 2014 în care votanții s-au pronunțat cu 55% - 45% pentru rămânerea în Regatul Unit.

Sturgeon are un nivel ridicat de popularitate, dar pentru convocarea unui referendum de independență nu este suficientă o lege adoptată de parlamentul de la Edinburgh, dar este necesar și acordul guvernului de la Londra, iar premierul Johnson s-a arătat opus până acum unei asemenea măsuri politice.

Londra: Infracționalitatea, preocuparea de bază

Alegerile pentru primar și cele 25 de locuri în Adunarea Londrei, amânate de anul trecut din cauza pandemiei de Coronavirus, nu vor avea un suspens prea mare: actualul primar și candidat al Partidului Laburist, Sadiq Khan, a fost dat câștigător de toate sondajele în fața contracandidatului său din Partidul Conservator, Sean Bailey.

Shaun Bailey (stânga) și Sadiq Khan
Sadiq Khan (dreapta) este favorit pentru realegere la Londra înaintea lui Shaun Bailey

Dar avansul său a scăzut în ultima săptămână pe fondul îngrijorării alegătorilor cu privire la infracționalitate. De la începutul anului au fost uciși în capitală 13 adolescenți, față de 15 în tot anul trecut, iar atacurile violente, multe cu cuțite,  au proliferat.

Inițial Khan era indicat câștigător la prima preferință cu peste 50% - o premieră la alegerile de primar al Londrei, dar criticile lui Bailey cu privire la performanța primarului, care are coresponsabilitate pentru Poliția Metropolitană cu ministerul de interne au făcut ca intențiile de vot să scadă și Khan să fie nevoit să apeleze la a doua preferință, dată de candidații clasați de la locul 3 în jos pentru a fi dat câștigător.

Țara Galilor: Un spectru politic divizat

Galezii vor alege cei 60 de membri ai Adunării Legislative - Senedd, iar sondajele dau pe primul loc Partidul Laburist, ca la fiecare scrutin de la înființarea Adunării în 1999.

Adunarea Țării Galilor
Adunarea Țării Galilor - Senedd - are 60 de locuri
Sursa imaginii: 

Dar Laburiștii nu vor câștiga probabil cele 31 de mandate necesare pentru majoritatea absolută și favorit pentru locul doi este Partidul Naționalist Galez (Plaid Cymru), înaintea Partidului Conservator.

Aici sentimentul separatist este mai atenuat decât în Scoția și Plaid Cymru nu este la fel de radical ca SNP, dar uzura la putere a Partidului Laburist și impopularitatea tradițională în Țara Galilor a Partidului Conservator nu poate fi decât benefică naționaliștilor.

Anglia: candidați români

În Anglia, în afara Londrei se aleg 143 de consilii de comitat (județene) și de district (locale), ca și 12 primari prin vot direct.

Alexandra Bulat
Alexandra Bulat apără mandatul de consilier județean deținut de Partidul Laburist în circumscipția Abbey
Sursa imaginii: 
Alexandra Bulat Facebook

Aici, ca și în restul țării au dreptul de a alege și de a fi aleși cetățenii din Uniunea Europeană rezidenți în Marea Britanie, inclusiv românii. Alexandra Bulat candidează la Cambridge în Cambridgeshire din partea Partidului Laburist cu șanse de a deveni primul cetățean român ale consilier județean în Regatul Unit, în timp ce Sergiu Barna candidează din partea Partidului Conservator la Canterbury, în Kent.

În sfârșit, la Hartlepool în nord-estul Angliei are loc un scrutin parlamentar parțial, unde votează doar cetățenii britanici, în care Partidul Conservator are șansa de a câștiga aici unde Partidul Laburist a fost primul în toate scrutinele parlamentare din 1974 de la înființarea circumscripției.

Urnele se deschid joi la 7 ora locală (9 în România și Republica Moldova) și se închid la 22.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ