Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cazul ursului Arthur|Nicu Ștefănuță (USR PLUS): Reacția la cald a lui Cîțu a fost greșită

Nicu Stefanuta model economic viitor.jpg

Nicu Ștefănuță, despre fenomenele meteo extreme din această perioadă: E doar începutul (Sursa foto: Facebook/Nicu Ștefănuță)
Nicu Ștefănuță, despre fenomenele meteo extreme din această perioadă: E doar începutul (Sursa foto: Facebook/Nicu Ștefănuță)

Eurodeputatul USR PLUS Nicu Ștefănuță, membru al Comisiei de Mediu din Parlamentul European, a interpelat Comisia Europeană pe tema împușcării ursului Arthur de către un prinț austriac în județul Covasna, în baza unei derogări acordate de statul român.

Nicu Ștefănuță explică de ce a interpelat Comisia Europeană în cazul ursului Arthur: ”În România, de multe ori ne agităm, discutăm foarte mult despre mediu, despre câte un caz din acesta privind biodiversitatea, dar până la urmă, anumite obiceiuri rămân mai departe și pentru mine este foarte important să dăm un pic pagina acestei politici în care noi ne prefacem că chiar ne pasă de mediu și chiar să facem anumite acțiuni care să rămână. Pentru mine a fost foarte important să știm care sunt acele derogări posibile de la Directivă, în ce condiții foarte stricte se pot aplica, dacă putem realiza un recensământ, inclusiv cu bani europeni, care vin în perioada asta foarte puternic și mi-am dorit ca CE să fie un partener în lupta aceasta, așa încât cazuri precum cel al lui Arthur să nu se mai întâmple în România”.

 

Cazul ursului Arthur|Berceanu la RFI: Nu contează dimensiunea animalului, ci cum a fost vânat

 

Eurodeputatul USR PLUS critică reacția la cald a premierului Florin Cîțu în cazul ursului Arthur: ”Probabil, reacția la cald a fost una greșită. Cred că premierul nu a observat gradul de sensibilitate al poporului român totuși la această chestiune, pentru că românii au reacționat totuși destul de vehement, simțind că este o chestiune de trădare, cumva, de ocolire a legii de către cei bogați și prin bani și acest lucru nu este normal. În schimb, observ totuși că a existat o reacție legislativă și acesta este un lucru bun. Reducerea perioadei permise pentru vânătoare între declararea unei derogări și vânătoarea efectivă, pentru că dacă trec 60 de zile între derogare și vânătoare, înseamnă că este vorba practic de organizarea de partide de vânătoare, cu interes de realizare de profit și nu e vorba de siguranța publică. Deci totuși, apreciez acest lucru, că reacția legislativă a venit rapid. Acum, declarațiile la cald au fost total nefericite”.

 

Arthur, unul dintre cei mai mari urși din România, împușcat de un prinț austriac. ONG: Suntem foarte indignați

 

Premierul Florin Cîțu a declarat recent că ursul Arthur nu era cel mai mare din România, așa cum susține organizația Agent Green: ”Am avut o discuție cu domnul ministru, înțeleg că există o anchetă, vom vedea care sunt rezultatele. Se pare că nu toate informațiile din spațiul public sunt corecte. Se pare că nu este cel mai mare urs, vom vedea care sunt concluziile anchetei”.

 
Nicu Ștefănuță, despre interpelarea CE pe tema ursului Arthur