Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


UK: Debut catastrofal pentru Partidul Laburist în super-joia electorală

hartlepool_rezultat.jpg

Rezultat scrutin parțial Hartlepool
Rezultatul scrutinului parțial de la Hartlepool e considerat un dezastru pentru Partidul Laburist
Image source: 
Sky News

Partidul Laburist de opoziție din Marea Britanie a pierdut un scrutin parlamentar parțial într-o circumscripție pe care o deținea din 1974 în favoarea Partidului Conservator condus de prim ministrul Boris Johnson. Joi au avut loc alegeri pe întreg cuprinsul Marii Britanii.

Conservatorii au câștigat la Hartlepool în nord-estul Angliei, care a ales până acum un deputat Laburist de fiecare dată în ultimii 47 de ani de la crearea acestei circumscripții.

Candidata Conservatoare Jill Mortimer a obținut 15.529 de voturi (52%, + 23% față de 2019), în timp ce candidatul Laburist Paul Williams a înregistrat doar 8.589 (28%, -9%) cu o prezență la vot de 42%.

Comentatorii califică deja rezultatul – doar al treilea scrutin parțial parlamentar în 60 de ani câștigat de partidul de guvernământ – drept un cutremur pentru Partidul Laburist și liderul acestuia, Sir Keir Starmer, în funcție de doar un an, când l-a înlocuit pe Jeremy Corbyn.

Circumscripții ca Hartlepool erau în trecut bastioane ale Partidului Laburist, dar dispariția industrie manufacturiere de aici a privat partidul de o bază electorală solidă.

În plus, electoratul de la Hartlepool a votat în referendumul din 2016 în proporție de 70% în favoarea Brexit, în timp ce Starmer este un pro-european convins.

Partidul Conservator își datorează în mare parte victoria în alegerile parlamentare din 2019 în schimbarea de atitudine a electoratului din fostele centre industriale ale nordului Angliei și prăbușirea votului Laburist de acolo.

Se pare că această tendință se confirmă și dacă numărătoarea voturilor în alegerile parlamentare din Scoția și Țara Galilor și cele locale din Anglia va arăta aceeași tendință de scădere pentru Partidul Laburist, atunci poziția de lider a lui Starmer ar putea deveni imposibil de apărat.