Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Hong Kong: Pedepse suplimentare pentru activiștii pro-democrație aflați deja în închisoare

Joshua Wong, un reprezentant marcant al mișcării pro-democrație din Hong Kong, aflat deja în închisoare,  a fost condamnat săptămâna aceasta la încă 10 luni de închisoare pentru participarea la  comemorarea de anul trecut a represiunii din piața Tiananmen din 1989. Alți trei activiști au primit pedepse suplimentare cu închisoarea

Timp de zeci de ani, fosta colonie britanică a fost singurul loc din China unde era comemorată intervenția sângeroasă a armatei chineze împotriva mișcării sociale și studențești din Beijing din 1989.

Dar, pentru prima dată în 30 de ani, comemorarea din 4 iunie nu a fost autorizată de către autorități în 2020, care s-au folosit de pretextul pandemiei, în contextul preluării controlului asupra orașului de către puterea centrală chineză.

Cu toate acestea, zeci de mii de oameni au sfidat interdicția pentru a comemora pașnic, într-un parc din centrul Hong Kong-ului, cea de a 31 aniversare de la represiunea din piața Tiananmen. Ca urmare, au fost inițiate proceduri judiciare împotriva a 24 de reprezentanți ai mișcări pro-democrație.

Joi, 6 mai a.c., patru dintre ei, printre care Joshua Wong, Lester Shum, Tiffany Yuen și Janelle Leung au fost condamnați. Aceștia au pledat vinovat pentru participarea la o adunare ilegală.

Pedeapsă disuasivă

Joshua Wong a primit încă 10 luni de închisoare, o pedeapsă suplimentară celei de 13 luni și jumătate pe care o ispășește pentru participarea la o altă manifestație din 2019.

„O asemenea pedeapsă ar trebui să-i descurajeze pe oameni să săvârșească un delict și apoi să recidiveze”, a declarat judecătorul Stanley Chan.

Lester Shum a fost condamnat la șase luni de închisoare, în timp ce Tiffany Yuen și Leung la patru luni de închisoare.

În plus, Joshua Wong, Lester Shum și Tiffany Yuen sunt urmăriți penal într-un alt caz, în conformitate cu legea privind securitatea națională pe care Beijingul a impus-o în Hong Kong și care este acum principalul instrument al represiunii chineze în fosta colonie britanică.

Ceilalți inculpați, importante figuri ale mișcării pro-democrație, dintre care mulți deținuți în alte cazuri, vor fi judecați în această vară.

Intervenția sângeroasă a armatei chineze în piața Tiananmen în noaptea de 3 spre 4 iunie 1989 a pus capăt celor șapte săptămâni de manifestări ale studenților și muncitorilor împotriva corupției și pentru democrație în China. Represiunea a dus la moartea a peste o mie de persoane. Subiectul este tabu în China.

O nouă comemorare programată

În 2019, comemorarea a 30 de ani de la acel eveniment a avut loc într-un context politic tensionat, când executivul din Hong Kong pro-Beijing a încercat să impună autorizarea extrădărilor către China continentală.

O săptămână mai târziu, a început cea mai vastă mișcare de protest împotriva tutelei chineze din Hong Kong, cu demonstrații și acțiuni aproape zilnice, uneori violente, din iunie până în decembrie 2019.

Nu se știe dacă represiunea din Tiananmen va mai putea fi comemorată din nou vreodată în Hong Kong. China a profitat de pandemie și de restricțiile impuse în lupta împotriva Covid-19 pentru a îngrădi în mod semnificativ libertățile, pentru a pune capăt oricărei forme de opoziție și pentru a încarcera disidenților.

În plus față de legea privind securitatea națională, o nouă campanie prin care se dorește ca „Hong Kong-ul să fie condus de patrioți” va face posibilă determinarea în prealabil a loialității oricărui candidat într-o funcție electivă.

Autoritățile au anunțat deja că viitoarea comemorarea nu va fi permisă.

Avocata Chow Hang-tung, membru al coaliției care organizează comemorarea, susține că instanța „nu a stabilit cu precizie care este diferența dintre ceea ce este cu adevărat ilegal, și anume violența, și ceea ce face parte din drepturile noastre, adunările pașnice”.

Ea a promis că locuitorii din Hong Kong vor comemora în acest an represiunea din piața Tiananmen, chiar dacă nu va fi autorizată: „Vom găsi o modalitate să ne adunăm într-un spațiu public”.

 

Traducere de Andreea Sefciuchevici după articolul France 24.