Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


”Nagorno-Karabakh nu poate face niciodată parte din Azerbaidjan” (oficial din Armenia)

armeni.jpg

Soldați armeni în timpul unei defilări
Image source: 
Facebook / Արմեն Գրիգորյան / Armen Grigoryan

Revista presei Europa Plus:

- Secretarul Consiliului de Securitate din Armenia cere ca în Nagorno Karabakh să fie aplicat principiul autoderterminării popoarelor susținând că, după războiul de anul trecut, este clar că regiunea nu poate face parte din Azerbaidjan;

- Presa georgiană scrie despre un tenismen vedetă locală care a câștigat BMW open după ce a fost eliberat din închisoare pe cauțiune pentru că  și-a bătut fosta soție.

„Principiul autodeterminării trebuie aplicat pentru Artsakh (Nagorno Karabakh, n.r.,)”, subliniază secretarul Consiliului de Securitate din Armenia, Armen Grigoryan, citat de site-ul Radio Azatutyun.

Acesta a participat recent la reuniunea Organizației Tratatului pentru Securitate Colectivă din care fac parte mai multe foste republici sovietice.

„Tandemul turco-azer care a început războiul din Karabakh, rezultând în mii de vieți pierdute, a vizat distrugerea fizică completă a armenilor din Artsakh. Nu întâmplător am numit acest tandem turco-azer și nu azer-turc menționând Turcia în primul rând․ Deoarece instructorii militari turci și forțele speciale, precum și mercenarii teroriști recrutați de Turcia, au participat cât mai mult posibil la acest război (ei rămân în continuare în regiune). Turcia a oferit, de asemenea, sprijin politic Azerbaidjanului pe scena internațională,” a spus Grigoryan.

„Războiul de anul trecut a arătat în mod explicit că Nagorno-Karabakh nu poate face niciodată parte din Azerbaidjan,” a declarat oficialul armean. Principiul autodeterminării „nu numai că permite grupurilor etnice individuale să se separe de orice stat în care există riscul discriminării, încălcărilor masive ale drepturilor omului sau genocidului, dar exclude și apartenența la un astfel de stat. (...)

Președintele Aliyev (al Azerbaidjanului, n.r.) continuă să declare cinic că partea azeră îi consideră pe armenii care locuiesc în Nagorno-Karabakh, drept cetățeni azeri. Eroarea este evidentă: nici un stat nu distruge civilii, nu îi bombardează și nu va lansa rachete asupra lor dacă îi considera proprii cetățeni”, a adăugat Armen Grigoryan.

 

Un tenismen georgian eliberat pe cauțiune a câștigat un turneu ATP

De la Vocea Americii în limba georgiană aflăm că tenismenul Nikoloz Basilashvili (foto wikipedia.org), singurul jucător de tenis profesionist activ eliberat din închisoare pe cauțiune, a câștigat BMW Open.

„Cu victoria la BMW Open, domnul Basilashvili a sărbătorit al cincilea titlu ATP din cariera sa. Georgianul a câștigat trei dintre aceste turnee în Germania. Cariera sa include victorii în 2018 la Hamburg și Beijing, în 2019 din nou la Hamburg și, în 2021, la Doha.”

La 21 mai 2020, domnul Basilashvili a fost acuzat de violență fizică împotriva fostei sale soții în prezența fiului său minor, Lucas. Jucătorul de tenis a fost reținut în temeiul articolului 126 din Codul penal al Georgiei. S-au emis șase ordine de restricție împotriva domnului Basilashvili și a părinților săi pe baza mărturiei fostei sale soții, doamna Neka Dorokashvili și încă NU îi este permis să se apropie de fiul său Lucas.

 ”În cazul în care domnul Basilashvili este găsit vinovat, el efectuează între două sute și patru sute de ore în folosul comunității sau o pedeapsă cu închisoarea de la unu la trei ani,” mai scrie siteul www.amerikiskhma.com.

 

Azerbaidjanul și Indonezia au semnat un memorandum pentru  cooperare energetică

Ministrul energiei azer, Parviz Shahbazov, a menționat că SOCAR, Compania petrolieră de stat din Azerbaidjan, furnizează țiței către Indonezia din 2007, aflăm din publicația trend.az. În acest timp, SOCAR a livrat în Indonezia peste 25 de milioane de tone de petrol.

„Parteneriatul nostru energetic are în prezent potențial de creștere. Creșterea ponderii surselor de energie regenerabilă Azerbaidjanului la aproximativ 1.500 megawatti, adică 30%, măsurile luate pentru atragerea investitorilor străini și planurile viitoare de transformare a teritoriilor eliberate într-o zonă de energie verde creează mari oportunități pentru dezvoltare de cooperare energetică”, a declarat oficialul azer.

Teritoriile eliberate reprezintă teritorii din Nagorno Karabakh recuperate de Azerbaidjan după războiul de anul trecut cu Armenia.

 

”Cum a devenit Nur Sultan, capitala Kazakhstanului, centrul diplomatic al Eurasiei?”

... este titlul unui articol din publicația 365info.kz.

„Încă din primii ani de independență, țara noastră a inițiat consolidarea încrederii strategice pe scena mondială prin propunerea unor mijloace concrete și deseori inovatoare de rezolvare a problemelor centrale ale relațiilor internaționale”, scriu jurnaliștii cazaci.

Aceștia dau exemplu implicarea Kazakhstanului în criza siriană. „Pe fondul negocierilor de pace siriene sub egida de ONU la Geneva, a apărut o cerere pentru o altă platformă de negociere neutră. Atenția comunității internaționale a căzut asupra Kazahstanului, care a menținut relații strânse, dar echidistante, cu toți actorii cheie.”

„Un alt caz interesant, despre care se vorbește rar, îl reprezintă negocierile de la Almaty cu privire la problema nucleară iraniană, care au creat condițiile pentru semnarea ulterioară a unui document de referință - Planul de acțiune comun  din 2015 pentru Iran”.

 

Au participat la realizarea Revistei Presei Europa Plus:

Djamila Khaspoladova, Azerbaidjan        

Saba Khujadze, Georgia               

Yenglik Onerbayeva, Kazakhstan

Nune Grigoryan, Armenia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 7 mai 2021