Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Scoția: SNP câștigă alegerile și promite un nou referendum de independență

nicola_sturgeon.jpg

Nicolae Sturgeon
Nicola Sturgeon a promis convocarea unui referendum pentru independență după victoria în alegeri a SNP
Sursa imaginii: 
Reuters

Partidul Naționalist Scoțian (SNP) a obținut victoria în alegerile parlamentare și a promis convocarea unui al doilea referendum pentru independența Scoției de Regatul Unit. SNP obține a patra victorie consecutivă în alegeri, aflându-se la putere din 2007.

Separatiștii conduși de șefa executivului de la Edinburgh, Nicola Sturgeon au câștigat 64 de mandate din totalul de 129, cu unul mai puțin decât majoritatea absolută, dar cu cele opt mandate câștigate de Verzi vor avea o majoritate suficientă pentru a adopta legea privind referendumul.

Cele trei partide unioniste Partidul Conservator (31 de mandate, neschimbat față de 2016), Partidul Laburist (22, - 2) și Partidul Liberal Democrat (4, -1) vor fi minoritare în viitorul parlament.

“Poporul Scoției trebuie să aibă dreptul să-și decidă propriul viitor atunci când va fi trecut criza Covid”, a declarat Sturgeon după ce a devenit clar că partidul său nu va obține singur majoritatea absolută.

“SNP și Verzii Scoțieni s-au angajat clar pentru un referendum de independență în următorul mandat parlamentar”, a adăugat ea. "Și ambele partide am spus că un calendar pentru referendum ar trebui să fie decis de o majoritate simplă de deputați în Parlamentul scoțian".

Sturgeon a mai spus că prim ministrul britanic, Boris Johnson, care până acum s-a opus convocării unui referendum de independență în Scoția, nu mai are nicio justificare democratică în opoziția sa.

Scoția a mai votat într-un referendum de independență în 2014, când electoratul a optat pentru rămânerea în Marea Britanie cu 55% - 45%.

În Țara Galilor au fost anunțate rezultatele finale, iar Partidul Laburist va deține exact jumătate din mandatele în Adunarea legislativă (Senedd) – 30 din 60, Partidul Conservator va avea 16, Partidul Naționalist Galez (Plaid Cymru) 13 și Partidul Liberal Democrat un singur mandat.

În Anglia numărătoarea voturilor nu s-a încheiat, dar Partidul Conservator a câștigat cele mai multe mandate în consiliile de comitat (județene) și districtuale (locale) în fața Partidului Laburist.

La Londra, actualul primar Laburist Sadiq Khan conduce în fața lui Shaun Bailey (Partidul Conservator) în cursa pentru postul de primar, iar Partidul Laburist a câștigat până acum opt mandate în Adunarea Londrei, față de trei pentru Partidul Conservator. Adunarea are 25 de locuri, dintre care 14 aleși prin scrutin majoritar uninominal și 11 prin scrutin proporțional de listă.