Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sadiq Khan a fost reales primar al Londrei pentru al doilea mandat

sadiq_khan.jpg

Sadiq Khan
Sadiq Khan a fost reales cu un scor mai redus decât pronosticau sondajele de opinie
Image source: 
Sadiq Khan Facebook

Primarul Londrei, Laburistul Sadiq Khan a fost ales pentru un al doilea mandat, învingându-l pe candidatul Partidului Conservator, Shaun Bailey. Scorul însă a fost mai strâns decât anticipau sondajele de opinie.

Khan a obținut 40% din voturi la prima preferință, față de 35% pentru Bailey, iar când a fost luată în considerare ce-a de-a doua preferință scorul a fost de 55,2% - 44,8%. În alegerile de anul acesta au intrat în cursă un număr record de candidați - 20. 

Diferența dintre cei doi candidați a fost mai redusă decât prevedeau sondajele, care la un moment dat îl dădeau învingător pe Khan la prima preferință cu peste 50%, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată de când primarul Londrei este ales prin vot direct din anul 2000. 

"Sunt mândru că am câștigat un mandat copleșitor astăzi”, a declarat primarul Khan după anunțarea rezultatelor

Adresându-se acelor londonezi care nu l-au votat, el a spus: "Nu voi ignora niciodată vocea voastră, preocupările sau grijile voastre”.

Primarul Khan a adăugat că orașul și țara sunt împărțite: "rămân cicatricile Brexitului, un război cultural primitiv care ne separă. Trebuie să folosim acest moment de redresare națională pentru a vindeca acele diviziuni. Coronoavirusului nu-i pasă dacă sunteți pro-Brexit sau pro-UE."

În alegerile pentru Adunarea Londrei Partidul Laburist a câștigat 11 mandate (9 mandate alese prin vot majoritar uninominal și 2 pe lista de partid), Partidul Conservator a câștigat 9 (5 + 4), Verzii 3 (0 + 3) și Partidul Liberal Democrat 2 (0 +2). 

În vârstă de 50 de ani, Khan este fiul unor emigranți din Pakistan și în 2016 a fost primul primar musulman ales prin vot direct al unei capitale din Uniunea Europeană, cu o lună înaintea referendumului Brexit.

Alegerile în Londra au fost amânate cu un an din cauza pandemiei de Coronavirus.