Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


9 mai: Ziua Europei și startul unei dezbateri care ar putea schimba Uniunea

Ziua de 9 mai este celebrată în întreaga Uniune Europeană și nu numai, ca Zi a Europei. Această dată semnifică lansarea, în 1940, a declarațiai ministrului francez de externe, Robert Schuman, care propunea constituirea unei comunități cărbunelui și oțelului. Acesta este considerat actul de naștere al Uniunii Europene.

Anul acesta, sărbătoarea coincide cu lansarea Conferinței pentru Viitorul Europei, o amplă consultare în care cetățenii sunt chemați să-și spună părerea cu privire la direcția pe care Uniunea o va urma în perioada următoare. Campania se va desfășura pe parsursul unui an și la sfârșit există chiar posibilitatea modificării Tratatelor UE, în funcție de propunerile cetățenilor - o spune la RFI șeful interimar al Reprezentanței Comisiei Europene la București, Istvan Jakab.

 

Esența Conferinței pentru viitorul Europei este discutarea problemelor europene cu cetățenii, în format de conferință cetățenească. Într-adevăr, foarte multe lucruri se pot face și online și cred că vom avea și evenimente online. Dar ideea este să ne întâlnim cu cetățenii. Și aici, bănuiesc că nu doar Comisia și Reprezentanța vor dori să organizeze aceste conferințe și întâlniri, dar sperăm că și Parlamentul European va fi la fel de interesat , de asemenea, guvernele și parlamentele naționale. Noi sperăm să organizăm aceste întâlniri cu cât mai mulți participanți. [Ceea ce se va întâmpla după 9 mai anul viitor] va trebui să fie decis în funcție de propunerile cetățenilor. Și marea întrebare este dacă acestea se vor concretiza în revizuirea Tratatelor sau vor fi niște schimbări  care nu vor necesita asemenea modificări”, a spus la RFI șeful interimar al Reprezentanței Comisiei Europene.