Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Trei cetățeni români aleși consilieri locali în alegerile din Anglia

sectie_votare_londra.jpg

Secție de votare în nordul Londrei
În alegerile din Marea Britanie au avut drept de a alege și de a fi aleși cetățeni UE
Image source: 
Petru Clej

Cel puțin trei cetățeni români au fost aleși consilieri de comitat (județ) sau locali în alegerile din Anglia din 6 mai. În aceste alegeri au avut dreptul de a alege și a fi aleși cetățenii Uniunii Europene rezidenți în Regatul Unit.

Alexandra Bulat a fost aleasă consilier județean în Cambridgeshire din partea Partidului Laburist în circumscripția Abbey din orașul Cambridge. Ea s-a situat pe primul loc cu 41% înaintea candidatului Partidului Verzilor.

Alegerea Alexandrei a coincis cu pierderea majorității în consiliu de către Partidul Conservator, ceea ce deschide posibilitatea formării unei noi majorități formate din Partidul Liberal Democrat, Partidul Laburist și patru independenți.

Alexandra Bulat
Alexandra Bulat vrea ca românii să fie implicați mai mult în politică în Marea Britanie
Image source: 
Alexandra Bulat Facebook

"Unii candidați nu vor să vorbească cu alegătorii pe anumite subiecte, cu ar fi de pildă politica de imigrație. Eu vreau să vorbesc cu oamenii chiar dacă nu sunt de acord cu mine, să prezint o imagine mai bună a europenilor și a românilor, să avem o imagine mai pozitivă, pentru că să fim sinceri, românii nu au avut cea mai bună imagine, și din cauza tabloidelor care publică articole negative despre ei. Sunt foarte bucuroasă că în sfârșit avem un român în politică. Nu suntem aici în Marea Britanie doar ca să trăim și să muncim, vrem să fim implicați, să votăm și, de ce nu, să candidăm și să fim reprezentați în politică indiferent de preferințe”, a declarat la RFI Alexandra, care are un doctorat în sociologie la University College London și un masterat la Universitatea Cambridge.

Un alt candidat al Partidului Laburist ales este Nicu Ion, care a câștigat 66% din voturi în circumscripția Elswick a consiliului municipal Newcastle, cel mai mare oraș din nord-estul Angliei cu peste 300.000 de locuitori. Aici Partidul Laburist are o majoritate confortabilă, cu 52 de consilieri din 78.


Nicu Ion
Nicu Ion a obținut o victorie detașată în circumscripția sa din Newcastle
Image source: 
Nicu Ion Facebook

Este oficial! Am fost ales consilier în circumscripția Elswick din Consiliul Municipal Newcastle City! E Masiv! MULȚUMESC tuturor alegătorilor și susținătorilor! Este un moment istoric! Munca grea abia începe acum!” a postat pe pagina sa de Facebook Nicu Ion, profesor de matematică și student post-universitar la Universitatea Durham, etnic rom.

Angela Perescu-Boatwright a fost aleasă consilier local la Exmouth în comitatul Devon din sud-vestul Angliei, unde a candidat din partea Partidului Liberal Democrat, obținând 1035 de voturi față de cele 645 ale candidatului Partidului Conservator.

Angela Perescu Boatwright
Angela Perescu Boatwright a fost aleasă consilier local în sud-vestul Angliei
Image source: 
Angela Perescu Boatwright

“Am fost invitată de către Partidul Liberal Democrat sa candidez pentru poziția de consilier la primăria orașului în care locuiesc, Exmouth și am fost onorată să accept invitația. Am fost copleșită de numărul de voturi și sunt fericită că am fost aleasă să reprezint și să susțin oamenii care m-au ales în consiliul local. Pentru mine este important să susțin spiritul comunitar care există în acest oraș și îmi doresc ca de experiența mea să beneficieze persoanele vulnerabile și să fiu o voce pentru ele. îmi doresc de asemenea să contribui la menținerea locurilor de frumusețe naturală de care ne bucurăm din plin în acest oraș.” a declarat Angela la RFI.

Printre candidații învinși se numără Sergiu Barna, clasat al doilea cu 27% în circumscripția Canterbury Sud a consiliului județean Kent, care a candidat din partea Partidului Conservator.

Sergiu Barna
Sergiu Barna a fost învins la Canterbury
Image source: 
Sergiu Barna

Scrutinul de Joi 6 Mai 2021 a fost o victorie a Partidului Conservator la nivelul Angliei, care arată competența politica a actualei conduceri a partidului. La nivel local unde am fost eu candidat s-a confirmat din păcate un trend mai vechi în care orașele universitare votează orice numai Conservatori nu. Este interesant că au pierdut Liberal Democrații în circumscripția mea - Canterbury City South, explicația fiind întărirea Laburiștilor ca număr și calitate a activiștilor politici de la firul ierbii, care au reușit să mobilizeze cu succes pe toți aceia care se simt dezavantajați social + intelectualitatea liberala locală. Se poate ca și Londra și orașe precum Canterbury să devină cum sunt Coasta de Est și Coasta de Vest a Statelor Unite, fiefuri profund anti-conservatoare.”, a declarat la RFI Sergiu Barna de profesie medic stomatolog.

Alți doi învinși sunt doi candidați de la capătul de stânga al spectrului politic: sindicalistul socialist Dumitru Manole, care a obținut 3% din voturi în circumscripția West Nothamptonshire și Lucian Brănescu-Mihăilă, locul 7 pe lista Partidului Comunist Britanic, care a obținut 8787 (0,4%) voturi în alegerile pentru Adunarea Londrei.  

Lucian Brănescu Mihăilă
Lucian Brănescu Mihăilă a fost pe locul șapte ale listei Partidului Comunist pentru Adunarea Londrei, care a obținut 0,4% din voturi
Image source: 
Lucian Brănescu Mihăilă Facebook