Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Summitul social de la Porto: ambiții mari, provocări mari și câteva întrebări

porto.jpg

Image source: 
Facebook / European Commission

Cei 27 de șefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană au adoptat sâmbătă Declarația Summitului de la Porto, un document care conține angajamente generoase în ce privește problematica socială. 

Astfel, Pilonul European al Drepturilor Sociale ar trebui să asigure calea către o tranziție digitală și verde echitabilă. Totuși, prerogativele instituțiilor europene în ce privește politicile sociale sunt limitate, iar răspunderea va reveni, în cea mai mare parte, guvernelor naționale.

Angajamentele sunt, într-adevăr, remarcabile. Liderii europeni s-au angajat să reducă inegalitățile, să acționeze pentru salarii echitabile, să lupte împotriva excluziunii sociale și să combată sărăcia.

De asemenea, și-a asumat obiectivul de a lupta împotriva sărăciei în rândul copiilor și de a aborda riscurile de excludere pentru grupurile sociale deosebit de vulnerabile, precum șomerii pe termen lung, persoanele în vârstă, persoanele cu dizabilități și persoanele fără adăpost.

Statele membre și-au fixat trei obiective principale de atins până în 2030: cel puțin 78 % dintre persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 64 de ani ar trebui să aibă un loc de muncă, cel puțin 60% dintre adulți ar trebui să participe anual la cursuri de formare, iar numărul persoanelor în risc de sărăcie sau de excluziune socială ar trebui redus cu cel puțin 15 milioane, incluzând cel puțin 5 milioane de copii.

Dar și provocările sunt pe măsură. Pandemia a generat cea mai gravă criză economică de după al doilea război mondial, cu consecințe sociale devastatoare, deși sistemele europene de protecție socială au amortizat-o parțial.

Rata medie a șomajului în Uniunea Europeană a ajuns la 7,4%, de la 6,5% în februarie 2020. O creștere mai mică de un punct, ceea ce nu pare dramatic, în contextul dat. Dar – așa cum remarcă portalul Toute L'Europe, aceasta nu ar trebui să facă uitată suferința socială cu care se confruntă în mod special anumite categorii ale populației.

De exemplu, tinerii. Rata șomajului în rândul acestora a crescut cu 2,2 puncte din februarie 2020 până în februarie 2021. Pandemia a împins mulți europeni în sărăcie, mulți și-au văzut veniturile amputate și inegalitățile s-au accentuat.

Iar dacă este să vorbim despre inegalități, acestea sunt vizibile atât în interiorul fiecărei țări, în proporții mai mari sau mai mici dar și între statele membre. Iar criza nu a făcut decât să accentueze și mai mult aceste fenomene.

Urgența este , așadar maximă. Pentru că acumularea sărăciei și a inegalităților duc, în cele din urmă, la scăderea încrederii și a coeziunii în cadrul societății. Ceea ce îi face pe oameni mai vulnerabili la teorii ale conspirației și campanii de dezinformare menite să accentueze diviziunile și să submineze chiar sistemul democratic.

Așteptările europenilor sunt și ele pe măsura urgenței și a angajamentelor asumate de lideri, dar trebuie să știm în același timp că în domeniul politicii sociale (ca de altfel și în cel al sănătății) competențele instituțiilor europene sunt limitate.

Pârghiile se află, în cea mai mare parte, la dispoziția statelor membre. Guvernele sunt cele responsabile, în cea mai mare parte, de atingerea ambițioaselor obiective asumate la summitul de la Porto.

Iar aici, nu putem să nu observăm că politicile naționale în domeniul social sunt foarte diferite. De exemplu, vor accepta statele din partea de est a Uniunii Europene, să lase la o parte  concesiile în domeniul social - unii vorbesc chiar de dumping - menite a atrage investițiile, cu orice preț? Și aceasta este doar una dintre multele întrebări care se pot pune.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 10 mai 2021