Serbia ar putea reveni de anul viitor la serviciul militar obligatoriu

soldati_serbia.png

Soldați sârbi
Sursa imaginii: 
France24

Revista presei Europa Plus:

- Potrivit mass mediei din Serbia, guvernul pregătește reintroducerea serviciului militar obligatoriu începând de anul viitor;

- De ce au eșuat negocierile pentru formarea guvernului în Bulgaria?

- Liceenii din Croația simpatizează salutul nazist

Salariu de 200 de euro pe lună, formare profesională, week-enduri libere și duș zilnic cu apă caldă: acestea ar fi beneficiile militarilor în termen după ce guvernul, potrivit mass-mediei locale, va reintroduce, cel mai probabil începând de anul viitor, servicul militar obligatoriu, transmite publicația rs.n1info.com.

Pentru bărbați serviciul ar urma să dureze 6 luni iar pentru femei 3 luni. Proiectul guvernamental prevede amenzi pentru cei care refuză recrutarea, susțin surse citate de presa locală. Restabilirea serviciului militar obligatoriu ar urma să fie votată de Parlament în această toamnă.

”Nu există nicio dovadă că armata contribuie la consolidarea educației, la disciplinarea tinerilor. Acesta e un mit patriarhal”, spune sociologul Dario Hajrić potrivit publicației citate.

”Toate generațiile precedente au făcut armata. Și iată că, în anii 1990, cu acești oameni ”diciplinați” și ”educați” am avut război, lagăre de concentrare, zeci de mii de morți. Asta e umanitatea pe care o dorim? Cum se face că ”disciplina” și ”educația” nu au împiedicat aceste orori?

Apoi, aceste lucruri se decid fără dezbatere publică. Nimeni nu știe exact ce se întâmplă. Sunt informații, de exemplu, că Statul major al armatei construiește deja cazărmile pentru viitorii recruți, dar oficial nu ni se spune nimic”, mai explică sociologul.

Ministrul sârb al apărării spune că cca 70 de milioane de euro pe an se vor cheltui pentru ”cursuri umaniste și disciplină” de care vor beneficia militarii în termen, dar acești bani, crede sociologul, ar putea mult mai bine fi folosiți pentru educație în școli sau pentru asistența medicală.

Dar nu banii reprezintă problema sistemului național de apărare, crede analistul militar  Aleksandar Radić: ”Problema este restructurarea sistemului de formare a cadrelor militare. Problemele adevărate ale armatei sunt cele structurale”, crede acesta.

 

Bulgaria: Pregătiri pentru alegerile anticipate

Decizia partidului ”Poporul există”, condus de Slavi Trifonov de a refuza oferta partidului GERB, al actualului prim ministru Boyko Borissov, de a forma un guvern de coaliție în urma alegerilor legislative din aprilie, merită respect, comentează publicația tinyurl.com, cu referire la criza politică declanșată în țara vecină, în care vor avea loc alegeri anticipate, la 11 iulie.

”Partidul a dovedit că puterea nu este un scop în sine pentru el, dar decizia luată de Trifonov l-ar putea arunca pe acesta într-o altă capcană. Aflat la apogeul carierei sale politice, el este considerat de unii trădător, de alții un oportunist sau chiar un adevărat Mesia. (...)

Nu trebuie uitat că partidul lui Borissov a încercat în ultima vreme să adopte o atitudine cât mai empatică față de masivele proteste împotriva corupției, și ar fi fost chiar de acord să voteze un guvern propus de Trifonov. Dar acesta nu a căzut în capcană.

Cu toate acestea, refuzul său este riscant pe termen mediu. Este posibil să-i aducă și mai mult capital politic dar la fel de posibil este să piardă totul. Personalitățile considerate de alegători ”mesianice” trebuie să facă minuni, dar dacă acestea nu se întâmplă, totul se prăbușește și asta se poate întâmpla la alegerile anticipate. (...)

Nimeni nu poate da un pronostic, cu atât mai mult cu cât previziunile privind slaba participare la scrutinul din 4 aprilie s-au dovedit false: participarea la vot a fost de peste 51%. Cu toate acestea trebuie să ne bucurăm că în politica zilelor noastre mai apar gesturi care amintesc de respectarea unor principii”, încheie editorialistul de la publicația amintită.

 

Croatia: Aproape jumătate dintre liceeni sunt de acord cu salutul nazist

33% dintre elevii de liceu din Croația consideră că homosexualitatea este o boală, iar 45 % dintre ei sunt de acord cu salutul nazist, relevă un sondaj de opinie privind nivelul de cultură politică al tinerilor, transmite publicația index.hr.

40% dintre elevi cred că persoanele LGBT nu ar trebui să aibă dreptul de a adopta copii, ceea ce, totuși, reprezintă o evoluție pozitivă față de situația din 2015, când un sondaj similar releva că 55% dintre elevi se opuneau acestui drept, subliniază realizatorii studiului.

În privința nivelului de cunoștințe politice, 49% dintre elevii chestionați nu știu să definească noțiunea de ”partid de opoziție”, aproape jumătate dintre ei nu știu ce înseamnă ”Constituție” și doar 42% dintre ei cunosc numele prim ministrului țării. În schimb mai mult de jumătate dintre elevi știu că Iugoslavia a fost o dictatură comunistă și cred că în timpul regimului dictatorial ”sârbii îi exploatau pe croați”.

În privința toleranței față de cetățenii altor națiuni sau față de alte religii, lucrurile stau mult mai bine: la întrebarea ”Ați fi de acord să vă împrieteniți cu o persoană de o altă religie sau naționalitate?”, 90 % dintre liceeni au răspuns afirmativ.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1200 de elevi selecționați din toate regiunile țării și a fost coordonat de Institutul pentru cercetări sociale din Zagreb.

”Pe baza rezultatelor studiului putem afirma că atitudinile socio-politice ale tinerilor în 2021 sunt, într-un fel, ceva mai ”democratice” decât în 2015. În primul rând este vorba de atitudinea față de homosexualitate, care a devenit mult mai tolerantă, dar și de un interes mai ridicat pentru libertatea presei și față de pericolul autoritarismului”, apreciază Dr. sc. Jelena Matić Bojić, reprezentanta Insttutului amintit.

 

Macedonia: Prima versiune online a Dicționarului limbii naționale

Institutul pentru limba macedoneană «Krste Misirkov» a lansat recent platforma www.makedonski.gov.mk, versiunea online a Dicționarului interpretativ al limbiii macedonene, transmite radiomof.mk.

Dicționarul devine astfel disponibil tuturor cetățenilor țării, oamenilor de știință, cercetătorilor și iubitorilor din întreaga lume ai acestei limbi, după cum a precizat doamna Jovanova-Grujovska, directoarea Institutului:

”Aș vrea să aduc un omagiu și sincera mea recunoștință tuturor lingviștilor care au contribuit la această adevărată operă și care, în ciuda salariilor extrem de modeste, au lucrat enorm și cu toată dăruirea pentru acest proiect de o mare importanță națională. Pe lângă acest dicționar, care conține peste 100 000 de cuvinte, cu explicațiile aferente, am reușit să creăm versiuni online și pentru întreaga serie de volume intitulată ”Limba noastră de astăzi”, precum și colecțiile revistelor ”Limba macedoneană” și ”Studii macedonene”.

Prezent la ceremonia lansării, premierul Zoran Zaev a mulțumit oamenilor de știință pentru efortul lor și a subliniat că de acum dicționarul aparține tuturor cetățenilor macedoneni, care pot contribui în mod direct la îmbogățirea limbii macedonene.

 

Au participat la realizarea Revistei presei Europa Plus:

Valentina Tulovic - Serbia

Petar Ranguelov - Bulgaria

Lucija Mežnarić - Croația

Isidora Zdravkovska - Macedonia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 10 mai 2021