Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus UK: Din 17 mai se redeschid în Anglia localurile cu servire în interior

pub.jpg

Pub în Anglia
Localurile vor avea din nou persmisiunea să servească înăuntru după aproape cinci luni de interdicție
Sursa imaginii: 
PA

Prim ministrul britanic Boris Johnson a anunțat etapa a treia a relaxării restricțiilor Covid în Anglia, unde locuiește aproape 85% din populația Regatului Unit, așa cum era programat de luni 17 mai. Printre măsurile cele mai așteptate se numără reluarea servirii interioare în localuri ca restaurante, pub-uri și cafenele. 

Măsurile anunțate de premierul Johnson includ: 

• Ospitalitatea interioară se va relua, cafenelele, pub-urile și restaurantele fiind autorizate să servească mâncare și băuturi clienților în interior pentru prima dată din decembrie. Oamenii vor trebui să rămână așezați și să folosească serviciul de masă numai atunci când comandă, dar nu vor exista nicio restricție de circulație sau privind servirea alcoolului;

• Se vor redeschide, de asemenea, sălile de spectacole, precum cinematografele, ca și muzeele, la fel și zonele de joacă pentru copii din interior.

• Lecțiile de sport în sală și competițiile de grup pot fi reluate.

• Unele evenimente mai mari în spații închise, cum ar fi conferințe, concerte și evenimente sportive, pot continua cu o participare maximă de 1.000 de persoane sau 50% din capacitate, oricare dintre acestea este mai mică.

• Când vine vorba de adunări în aer liber, locurile de divertisment  care nu s-au redeschis încă - inclusiv cinematografele și teatrele în aer liber - vor putea să repornească, la fel și evenimentele în aer liber cu până la 4.000 de persoane sau 50% din capacitate.

• Un număr mic de evenimente pe stadioane mai mari, inclusiv fotbalul din Premier League, vor avea permisiunea de a avea până la 10.000 de invitați sau 25% la sută din capacitate.

• Cazarea, inclusiv hoteluri și pensiuni, poate primi oaspeți din nou, iar vacanțele în străinătate vor fi permise și pentru unele țări cu nivel scăzut de Covid. Începând cu 17 mai, cei ce se întorc dintr-o țară pe “lista verde” (Portugalia, Israel, Singapore, Australia, Noua Zeelandă, Brunei, Islanda, Gibraltar, Insulele Falkland, Insulele Faroe, Georgia de Sud, Insulele Sandwich, Sfânta Elena, Tristan de Cunha și Insula Ascension) după o vacanță, nu mai trebuie să intre în carantină la sosire, nici acasă, nici într-un hotel (cu condiția prezentării unui rezultat negativ al testului Covid).

Elevii fără mască, studenții înapoi la cursuri

• Nunțile vor avea permisiunea de a avea până la 30 de persoane, iar înmormântările pot avea atâtea persoane cât poate asigura locul de desfășurare în siguranță cu reguli de distanțare socială. Alte evenimente, cum ar fi botezuri și bar-mitzva, pot continua, de asemenea.

• Oamenii se pot întâlni în aer liber în grupuri de până la 30 de persoane.

• Socializarea în interior va fi permisă în casele altor persoane în grupuri de șase sau maximum două gospodării.

• Rămânerea peste noapte la casa altcuiva va fi permisă, deși cu aceleași restricții de cel mult un grup de șase.

• Se permite din nou contactul fizic între familie și prieteni din alte gospodării.

• Din 17 mai purtarea măștii în școli nu va mai fi obligatorie iar studenții vor fi reveni cu toții la cursuri în universități.

Calendarul relaxării diferă în Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord. Între timp numărul zilnic de infectări cu Coronavirus a ajuns la 2357, iar cel al deceselor după maximum 28 de zile de la un test pozitiv s-a redus la 4 (Toate în Țara Galilor, niciunul în Anglia, Scoția și Irlanda de Nord).

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ