Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cea mai mare problemă a bugetului Capitalei

cea_mare_problema_buget_capitala.jpg

Bugetul Bucureștiului, redus cu un miliard de lei (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Bugetul Bucureștiului, redus cu un miliard de lei (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Conflictul dintre primarul Bucureștiului și consilierii USR PLUS care a dus la reducerea bugetului Capitalei cu un miliard de lei este un semnal îngrijorător. Iată ce spune președinta asociației Funky Citizens, Elena Calistru, după compromisul la care a ajuns Nicușor Dan cu reprezentanții formațiunii amintite din Consiliul General, care au blocat inițial bugetul.

Cei mai mulți bani din bugetul Capitalei au fost tăiați de la proiectele cu fonduri europene, a precizat primarul Nicușor Dan.

Elena Calistru explică la RFI ce înseamnă acest compromis: ”Partea aceasta de estimare a veniturilor din fonduri europene nu era în discuțiile și obiecțiile ridicate de consilierii din USR PLUS. Ei spuneau că sunt supraestimate veniturile la partea de concesiuni și de recuperare a cheltuielilor de judecată. Așa că vine ca o surpriză această decizie de a tăia cei mai mulți dintre banii de la venituri din zona aceasta. Vreo 600 de milioane, am urmărit ședința de Consiliu și am urmărit cu atenție și amendamentele, vreo 600 de milioane de lei dintr-un miliard vin din zona aceasta. În opinia mea, este un semnal destul de îngrijorător, însă aș sublinia faptul că bugetul este doar o proiecție, adică în măsura în care acele fonduri ar putea chiar să fie atrase, în mod evident se pot face rectificări bugetare”.

 

Bugetul Capitalei, inițiat de Nicușor Dan, a fost respins de Consiliul General

 

În opinia sa, ”problema cea mai mare cu bugetul Bucureștiului este că așa cum arată acum, fără venituri suplimentare, noi nu o să reușim să ieșim din această paradigmă, în care doar rostogolim niște cheltuieli necesare și mai facem și datorii de la un an la altul. Foarte greu o să reușim să facem spațiu fiscal pentru investiții, dacă nu începem cât de repede, de acum, să pregătim proiecte pe fonduri europene, atât clasice, cât și pe PNRR-ul care stă să vină”.

 

Conflict Nicușor Dan-USR PLUS. Ana Ciceală, opinie minoritară: Sunt pentru votarea bugetului Capitalei

 
Elena Calistru, despre reducerea bugetului Capitalei